I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Grb Torontalske županije, simbol vladara

Austrougarska carica Marija Terezija je 23. aprila 1779. godine donela odluku o osnivanju Torontalske županije, jedne od 64 administrativne oblasti tadašnje Habsburške monarhije. Nova županija konstituisana je 13. jula, a Veliki Bečkerek je postao županijsko mesto i središte jednog od četiri sreza i 24 sela.

Iznad glavnog ulaza u Baroknu salu Gradske kuće sačuvan je stilizovani grb Torontalske županije. Grb je podeljen u pet polja, dva gornja i tri donja, koja su razdvojena vodoravnim zlatnim poljem sa inicijalima Josifa Drugog Habzburškog (׀׀.J.) i njegove majke Marije Terezije (M.T.). U gornjem levom polju prikazana je tvrđava sa habzburškom zastavom, a u gornjem desnom sunce – simbol vladara i simbol moći Županije. U donjem delu grba, dva polja sa srebrnim cvetovima razdvojena su površinom na kojoj je prikaz „roga izobilja“, koji ukazuje na bogatstvo Županije.

Grb Županije iznad ulaza u Baroknu salu Gradske kuće

Monumentalni kameni grb Županije nalazio se i na zabatu zgrade pre njene rekonstrukcije i dogradnje, 1887. godine, kada je uklonjen i premešten u Županijski park. Uništen je 1944. godine prilikom oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. O njegovim dimenzijama svedoči jedna sačuvana fotografija iz tog perioda.

PerSu marketi

Upravo grb Županije sa opisanim simbolima uzet je kasnije kao osnova za amblem Zrenjanina, koji je imao funkciju grba grada u posleratnom periodu, od 1968. godine pa do 11. jula 2008. godine. Rad vajara Stevana Dukića bio je jednostavne strukture, oblika ovalnog štita sa zelenom pozadinom, sa simbolima reke (Begej) i mosta pri dnu štita. Poput grba županije, bio je podeljen na četiri unutrašnja polja i sadržavao iste simbole – kulu, sunce, srebrni cvet (po nekim tumačenjima “točak progresa”) i rog izobilja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Simbol Zrenjanina, od 1968. do 2008. godine i kameni grb Županije sa zabata zgrade, u Županijskom parku

Interesantno je da se simbol vladara i moći Županije – sunce u ljudskom obliku – javlja ne samo kao motiv županijskog grba, već i na mnogim mestima unutar zgrade i na njenoj fasadi. Prisutno je iznad prozora na ulazima u kabinet gradonačelnika i kabinet predsednika Skupštine grada, u dekoraciji Barokne sale, na čeonoj fasadi levo i desno od balkona, iznad bočnih ulaza u zgradu, a posebno mesto zauzima na ulaznoj kapiji u Gradsku baštu iz Ulice Narodnog fronta.

Sunce u enterijeru zgrade

Sunce na ulaznoj kapiji Gradske bašte

Sunce na fasadi zgrade prema Trgu slobode

U narednoj priči: Svedok vremena

Prvi deo priče pročitajte OVDE; Drugi deo priče pročitajte OVDE; Treći deo priče pročitajte OVDE; Četvrti deo pročitajte OVDE; Peti deo priče pročitajte OVDE; Šesti deo priče pročitajte OVDE; Sedmi deo priče pročitajte OVDE; Osmi deo priče pročitajte OVDE; Deveti deo priče pročitajte OVDE; Deseti deo priče pročitajte OVDE

Izvor: zrenjanin.rs/Miodrag Grubački

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh