I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Gradsko veće : Poskupelo iznošenje smeća, „eko“ česme bez dobrog upravljanja

Na današnjoj sednici Gradskog veća danas je data saglasnost na povećanje cena usluga koje građanima pruža Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“. Većnici su dali saglasnost na predlog tog preduzeća da se cene za iznošenje i deponovanje smeća povećaju za 5,5%, a kao obrazloženje je navedeno da je stara cena bila na snazi od 1. februara 2011. godine.

I love Zrenjanin
 Cena iznošenja smeća za individualna domaćinstva iznosiće 5,28 din/m2 bez PDV (do sada 5,00), za kućne savete 6,33 (6,00), čišćenje zajedničkih prostorija 5,49 (5,20) i za naseljena mesta 5,70 (do sada 5,40). Nova cena za privredu iznosi 6,66 din/m2 bez PDV(6,31), a za „ustanove“ 4,88 din/m2 (4,63).
 
Cena iskopa grobnog mesta sa dosadašnjih 1.449,27 din (bez PDV) porasla je na 1.528,98 din, cena zatrpavanja grobnog mesta je sa 546,65 podignuta na 576,72 din, pogrebnog sprovoda 433,21 (410.63) a cena obnove i održavanje grobnog mesta sada iznosi 524,61 din (do sada 497,26).    

PUTIĆ : EKO ČESME NERENTABILNE I TEŠKE ZA ODRŽAVANJE
 
Članovi Gradskog veća razmatrali su informaciju i stanje takozvanih EKO česmi u gradu, ispravnosti vode koju građani toče sa njih i pitanju održavanja.

Vršilac direktora JKP Vodovod i kanalizacija, Bojan Putić, rekao je da na teritoriji Grada Zrenjanina postoji 12 eko-česmi, od kojih je samo jedna u gradskoj sredini – na Bagljašu, a ostale su u naseljenim mestima.
– “Vodovod i kanalizacija“ održava samo tri česme za koje je sprovedena javna nabavka i na kojima je preduzeće dobilo posao izgradnje i održavanja. To su česme u Elemiru, Kleku i Knićaninu, dok su ostale u nadležnosti mesnih zajednica. Zavod za javno zdravlje obavlja jednom mesečno kontrolu svih česmi – rekao je Putić i dodao da opšte karakteristike ovih česmi ne idu u prilog naporima da se obezbedi njihovo održavanje i servisiranje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

eko-cesma
 – Generalno se radi o različitim sistemima, nestabilnim i teško održivim, sa drugačijom opremom i sistemima filtriranja u svakoj česmi, pa se svaki kvar dugo otklanja i nemoguće je posedovati sve delove za svaku česmu ponaosob. Samim tim, nemoguće je predvideti i troškove njihovog održavanja, a postavlja se i pitanje odlaganja i deponovanja potrošenih filterskih ispuna koje su kontaminirane i prepune arsena. Takođe, pojam „eko česmi“ ne navodi se u našem zakonodavstvu, pa tako ni u pravilnicima o vodosnabdevanju, već se radi o “javnim česmama“. Pojam „eko“ diskutabilan je i navodi na razmišljanje kako je ovaj sistem prirodan, i bez dodatnih hemijskih sredstava – navodi Putić.
 
U Informaciji se dalje navodi i da svaka česma iziskuje konstantan nadzor, jer se radi o pijaćoj vodi, kao i da je sistem nerentabilan, s obzirom na ogromnu potrošnju sirove vode i gubitke koji iznose preko 30%. Konačno, kako se navodi u zaključku ovog izveštaja, „ispravnost vode na ovim česmama i pored redovne zamene filtera se ne može garantovati, što samo po sebi predstavlja neotklonjiv rizik po zdravlje“.
 
Gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak, rekao je da je ovaj izveštaj zahtevao od preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ jer polemike o ispravnosti vode i izveštaji službi koje to potvrđuju – ne jenjavaju nedeljama.

– Bilo je krajnje vreme da se odgovornost usmeri ka onima koji su za vodosnabdevanje u gradu ovlašćeni, a to je preduzeće „Vodovod i kanalizacija“. Ispostavilo se da takozvane „eko“ česme nemaju ni pravog titulara, ni dobro upravljanje. Voda koja izlazi iz njih je, po rezultatima nadležnih laboratorija često neispravna. Građani, nemajući drugu mogućnost i ipak dolaze da toče tu vodu. Na ovoj sednici Gradskog veća doneli smo dva zaključka – prvi je da se uspostavi sistem merenja utroška vode na česmama na kojima ga nije bilo, u pitanju je devet od 12 česmi, a drugi, mnogo značajniji zaključak je, da se, u skladu sa zakonima o lokalnoj samoupravi i komunalnoj delatnosti, ali i drugim relevantnim zakonima iz oblasti higijene koji se tiču vode, sačini detaljan elaborat i sazovu sastanci s izvođačima radova, snabdevačima opreme i mesnim zajednicama, da se jednom konačno utvrdi koliki je trošak održavanja ovih česmi i iz kojih se izvora to može finansirati, a u cilju da se građanima obezbedi zdrava pijaća voda – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak.

Rok za prezentovanje pomenutog elaborata članovima Gradskog veća je 5.jun, kada će i javnost znati više detalja o stanju i funkcionalnosti javnih česmi.

Izvor : I love Zrenjanin, zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh