I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Gradska toplana odgovorila nezadovoljnim potrošačima daljinskog grejanja

Nakon što je portal I love Zrenjanin 5.2.2017. u tekstu „Raste nezadovoljstvo građana zbog računa za grejanje“ objavio reakciju i zahteve nezadovoljnih korisnika daljinskog grejanja, oglasilo se Javno komunalno preduzeće “Gradska toplana”. Namera ovog preduzeća je da svojim obraćanjem odgovori na navode građana i predsednika Centra za zaštitu potrošača Begej Dušana Kokota.

Reakciju JKP “Gradska toplana” prenosimo u celosti:

Kada je reč o navodima gospodina Kokota vezanim za baždarenje i sigurnost kalorimetara, kao osnovnih merača po kojima JKP „Gradska toplana“ u toplotnim podstanicama očitava potrošnju, odnosno isporučene količine toplotne energije, napominjemo da je reč o uredno baždarenim merilima, koja imaju odobrenje tipa, sertifikat u skladu sa važećim propisima kao i žig Direkcije za mere i dragocene metale. JKP „Gradska toplana“ mesečnim očitavanjima, tokom grejne sezone, vrši i redovni uvid u ispravnost merila, te ukoliko se pojave problemi sa kalorimetrima, iste predaje nadležnim institucijama.

PerSu marketi

Potrošač čiji je račun prikazan u tekstu, a koji navodno “nije potrošio nijedan impuls”, potpisao je ugovor sa preduzećem DOO “Brunata”, odabranim od strane svih potršača u tom objektu, da ugradi delitelje toplote i da za račun i u ime potrošača očitava i vrši raspodelu utrošene energije. Delitelji toplote kod tog potrošača ne rade već skoro dve godine i sa njih ne se mogu očitati podaci vezani za potrošnju. Zbog toga je u nekoliko navrata komunicirano sa pomenutim potrošačem, kako bi se navedeni problem rešio, ali serviserima nije dozvoljen ulaz u stan i pristup meračima. Obračun utrošene energije za ovog potrošača vrši se u skladu sa Ugovorom između potrošača i DOO “Brunata”, odnosno sa korektivnim koeficijentom. Problem sa navedenim potrošačem traje već dve grejne sezone.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Podzakonski akti koji regulišu rad JKP „Gradska toplana“ u svemu su u skladu sa Zakonom o energetici i Zakonom o efikasnom korišćenju energije. Metodologija utvrđivanja cena za instalisanu snagu i isporučenu količinu toplotne energije tarifnom kupcu sa uputstvom za raspodelu obračuna u svemu je vrlo jasna kada je reč o modelima raspodele. Način raspodele obračuna kod korisnika koji imaju ugrađene delitelje toplote, kao i raspodela zajedničke potrošnje, која na terenu evidentno postoji, se ugovara sa firmom koja za njih i njihov račun vrši očitavanje delitelja toplote i vrši raspodelu obračuna.

Kada je o isključenjima reč, od primene Tarifnog sistema bilo je 377 zahteva, a realizovano je 191 isključenje, što pokazuje da su navedeni kupci toplotne energije uspeli da ispune uslove koje je Odluka o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom grada Zrenjanina propisala. Napominjemo da je u objektima kolektivnog stanovanja sekundarna instalacija zajedničko vlasništvo kupaca toplotne energije i kao takva predstavlja njihovu odgovornost. Zbog toga je i neophodna saglasnost stanara kako bi kupci koji daju saglasnost na sebe preuzeli odgovornost u slučaju problema koji bi nastali sa radom sekundarne instalacije nakon isključenja nekog od korisnika, kao i da bi se na sebe preuzeo deo troškova pri eventualnoj sanaciji i rekonstrukciji sekundarne instalacije koji bi pripadali isključenom potrošaču. Razlika između stanova i kuća je vrlo jasna, jer kolektivno stanovanje podrazumeva deobu odgovornosti. Individualne kuće su odvojene celine, dok stanovi kao i unutrašnja instalacija grejanja, predstavljaju zajedničku celinu, odnosno zgradu.

Situacija po pitanju cene toplotne energije je jasna i nedvosmislena i iznosi 5.43RSD/kWh. Fiksni deo iznosi 29.76RSD/m2 mesečno, odnosno 212.57RSD/kW instalisane snage mesečno. Cene su istaknute na sajtu JKP Gradska toplana, a priložen je i link ka tabeli sa cenama ostalih distributera toplotne energije u Republici Srbiji.

Kada je reč o Ugovorima o isporuci toplotne energije, oni su kupcima toplotne energije slati u više navrata. Naš sistem informisanja pre primene Tarifnog sistema počeo je na vreme još 2013. godine, a u toku grejne sezone 2014/2015 započeli smo sa primenom istog, baš kako je Zakon o efikasnom korišćenju energije i predviđao, čime smo ispunili našu zakonsku obavezu. Takođe, Ugovori su slati na kućne adrese kupaca, kako bi se ispunila i ova zakonska obaveza, ali podsećamo ljude iz udruženja potrošača „Begej“ da ugovorna obaveza nastaje od trenutka kada se prihvati isporuka toplotne energije, bez obzira da li je kupac potpisao Ugovor ili ne.

Ugovori su preporučenom poštom dostavljeni svim potrošačima na potpis, potpisan je i vraćen 3731 Ugovor, a nije vraćeno 3356 Ugovora.

U JKP “Gradska toplana” trenutno je zaposleno 115 radnika sa ugovorom na neodređeno vreme. Poređenje sa kikindskom toplanom je neprimereno, jer osim 8000 korisnika sistema daljinskog grejanja, JKP “Gradska toplana” distribuira i snabdeva prirodnim gasom još oko 22000 potrošača na teritoriji Grada Zrenjanina, a ima i sertifikovanu laboratoriju za baždarenje gasnih merila i ispitivanje ventila sigurnosti.

Troškovi koji su vezani za platu, svakako bi se uračunavali u cenu grejanja bilo da se obračun vrši na osnovu isporučenih količina toplotne energije, bilo da se obračun vrši po grejnoj površini, kako je to ranije i bilo. JKP „Gradska toplana“ je javno komunalno preduzeće koje ne stvara profit, ali ima obavezu sopstvene održivosti.

Razlike u visinama računa za stanove iste kvadrature u različitim objektima, suposledica različite potrošnje toplotneenergijepoobjektima, a potrošnja toplotne energije po objektima zavisi od starosti objekta, orijentacije objekta (pojedinačni objekat ili objekat u nizu, izloženost vetru…), termo-fizičkih osobina građevinskog omotača objekta i kvaliteta ugrađene stolarije(nivo energetske efikasanosti objekta), stanja sekundarne instalacije grejanja, procenta ugrađenosti uređaja za registrovanje pojedinačne potrošnje, kao i ponašanja potrošača.

JKP Gradska toplana, Zrenjanin“

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh