I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Gradska toplana : Dugovanja potrošača sve veća

Grejanje dužniciUkupna dugovanja potrošača gasa i daljinskog grejanja ka Javno komunalnom preduzeću „Gradska toplana“ Zrenjanin u ovom momentu dostižu nekoliko stotina miliona dinara, potvrđeno je portalu I love Zrenjanin u tom preduzeću. Mesečne opomene dobije od 2 do 4 hiljade potrošača gasa i daljinskog grejanja, a broj onih koje  službe ovog preduzeća zbog neizmirenih obaveza isključuju sa mreže – varira, u zavisnosti od toga da li je reč o grejnoj sezoni ili ne. Tokom zime broj isključenja je manji, jer tada potrošači redovnije izmiruju svoje obaveze.
U „Gradskoj toplani“ napominju da ukupan dug domaćinstava koja se greju na gas trenutno iznosi 203 miliona dinara, od kojih se 125 miliona odnosi na redovna dugovanja, a 78 miliona dinara duga pripada utuženim potrošačima. Kada je reč o domaćinstvima koja koriste daljinsko grejanje, ukupan dug je nešto manji i trenutno iznosi 161,5 miliona dinara, od čega je čak dve trećine na tužbama -113,5 miliona, a 48 miliona dinara iznose redovna potraživanja.

Dug poslovnih potrošača takođe je visok i trenutno iznosi 205 miliona dinara. Tako u slučaju poslovnih potrošača gasa redovan dug iznosi 59,5 miliona dinara, dok su tužbama obuhvaćena dugovanja od 7 miliona dinara. U slučaju poslovnih korisnika daljinskog grejanja redovan dug je 98,5 miliona, a pod tužbama je čak 17 miliona dinara potraživanja.

Ovo preduzeće apelovalo je na potrošače da redovno izmiruju obaveze, kako bi izbegli utuženja ili isključenja sa mreže. Njihove službe podsećaju i na olakšice u smislu popusta na plaćanjeukoliko potrošač izmiri svoje obaveze do datuma označenog na računu.

Pressonline

PerSu marketi

OBRAČUN REALNO UTROŠENE ENERGIJE OD SLEDEĆE SEZONE ?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Gradska toplana“ je  nekoliko puta najavljivala prelazak na tarifno obračunavanje utrošenog energenta, a kako  nam je saopšteno, novi tarifni sistem nalazi se u završnoj fazi i uskoro treba da bude prezentovan predstavnicima lokalne samouprave, a zatim i budućim korisnicima.

„Trenutno se rade paralelni obračuni za karakteristične objekte, kako bi stanari zgrada u Zrenjaninu mogli da steknu predstavu koliko bi ih koštalo grejanje u slučaju da plaćaju onoliko energije koliko im je isporučeno“, izjavio je za naš portal Nebojša Milekić, ispred zrenjaninske Toplane. Novi način naplate po stvarnom utrošku a ne kvadraturi stambene jedinice, trebalo bi da počne da se primenjuje  od sledeće grejne sezone.

U cilju kvalitetnijeg snabdevanja potrošača, iz Toplane najavljuju i nastavak radova na rekonstrukciji magistralnog vrelovoda, u sklopu aranžmana potpisanog sa nemačkom Razvojnom bankom KfW, koja kreditira revitalizaciju daljinskih sistema grejanja u 18 gradova Srbije. „Radovi će biti nastavljeni na proleće, a rekonstrukcijom magistralnog vrelovoda ostvariće se uštede na sistemu daljinskog grejanja, dok će snabdevanje potrošača biti znatno kvalitetnije“,  navode u ovom zrenjaninskom preduzeću.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh