I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Građani traže mogućnost plaćanja računa za grejanje iz dva dela

Nakon što su korisnicima daljinskog grejanja pre nekoliko dana uručeni decembarski računi, portalu I love Zrenjanin obratilo se na desetine građana sa upitom zašto ove godine nije doneta odluka da se računi plaćaju u dva dela.

Podsećamo, od prelaska na novi tarifni sistem prema kom se računi formiraju po realno utrošenoj količini toplotne energije a ne po kvadraturi, građani su postali nezadovoljni. Nije zadovoljan čak ni jedan broj korisnika koji je uveo delitelje toplote na radijatorima.

Gradsko veće je ranijih godina donosilo posebnu odluku kojom se varijabilni deo računa delio u dva dela. Građani su tako prvi deo računa za decembar, januar i februar plaćali odmah, a drugi deo u maju, junu i julu, što je predstavljalo značajnu olakšicu. Ove godine, zasada, nije doneta takva odluka. U JKP „Gradska toplana“ kažu da je adresa za ovo pitanje Grad Zrenjanin koje se vodi kao njihov osnivač, međutim u Gradskoj upravi nismo uspeli da dobijemo odgovor da li je takve namere uopšte bilo.

I Taxi Zrenjanin

GREJANJEM ZADOVLJNI ALI NE I VISINOM RAČUNA I USLOVIMA ZA PLAĆANJE

– Živim u stanu od 60 kvadrata u naselju Ruža Šulman. Grejanje je solidno, ali bi moglo biti i bolje. Na stari način obračuna toplotne energije, bar u mom okruženju, nikad se niko nije žalio. Pre nekoliko dana dobila sam decembarski račun u iznosu od 11.300 dinara. Ne slažem se ni sa činjenicom da taj fiksni deo u letnjim mesecima plaćamo 1.800 dinara, to uopšte nije zanemarljiva cifra. Činjenica da nam ove godine nije omogućeno da račune plaćamo u dva dela, dodatno otežava celu situaciju. Sada, umesto da platim samo deo računa od 5-6.000 dinara, i da ostatak budžeta usmerim na ostale račune, treba da izdvojim više od 11.000 samo za grejanje, kaže Zrenjaninka V. S. (35)

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Živim u naselju Bagljaš, u stanu od 62 kvadrata, nemam delitelje tople i zadovoljan sam grejanjem. Poslednji račun je iznosio nepunih 13.000 dinara. Mislim da je stari sistem i obračuna toplotne energije ali i uslova za plaćanje, bio bolji. Građanima je ovako mnogo teže, zamislite kada neko ima penziju od dvadesetak hiljada dinara, i dobije račun za grejanje dvosobnog stana, priča za naš portal Zrenjaninac N.S. (52).

Centar za zaštitu potrošača „Begej“ poslednjih mesec dana ukazuje na problem sa grejanjem, a organizovana su i dva protesta na Trgu slobode.

– Odluke koje je donela Skupština grada su problematične pa čak i suprotne zakonu. Ono što se sada dešava sa računima je samo posledica odluka. Postavljam pitanje zašto je toliko otežano da se nezadovoljni korisnici isključe sa sistema daljinskog grejanja? Toplana je bila u obavezi da sa svima nama potpiše pojedinačne ugovore, i ako ugovori postoje i potpisani su, zašto onda moraju da se pitaju ostali stanari kada neko lice želi da se isključi sa mreže. Shodno Zakonu o energeticioni su morali da sa svima nama potpišu ugovore. Uvođenjem trećeg lica, odnosno komšija, oni krše Zakon o obligacijama. Formalno je moguće da se isključite, a u teoriji je to gotovo nemoguće sprovesti. Ako u Nišu građani sa lokoćom i bez ikakvih problema mogu da se isključe iz mreže, zašto to onda nije dozvoljeno i u Zrenjaninu, pa živimo u istoj državi, pod istim smo zakonom, Dušan Kokot, predsednik Centra za zaštitu potrošača „Begej“.

Novi sastanak tog Centra biće održan u ponedeljak u 18h u biblioteci mesnih zajednica na Bagljašu. Ovaj Centar povezao se pre izvesnog vremena sa udruženjima u Nišu, Kraljevu i Kragujevcu, te kroz razmenu iskustava pokušavaju da poboljšaju situaciju nastalu na relaciji potrošač-toplana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh