I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Građevinska inspekcija predlaže rušenje oronulih zgrada ?

Građevinska inspekcija u Zrenjaninu izdala je 18. oktobra prošle godine rešenje o zabrani prolaska pored oronule zgrade nekadašnje Špiritane, koja se nalazi na obali „Jezera 2“ u širem centru grada. Portal I love Zrenjanin zabeležio je protekle sedmice fotografije na kojima se vidi da su zaštitna ograda i mreža već duže vreme sklonjene po strani i da građani ovom prečicom nesmetano prolaze.

image-1363892989967-V

„Neodgovornim ponašanjem pojedinaca zaštitna ograda koju smo postavili sada više nije u funkciji, a svi oni koji se odluče da prođu pored ove zgrade ugrožavaju sopstvenu bezbednost“, rekao je za naš portal Dragiša Albulj, član Gradskog veća zadužen za resor imovine grada Zrenjanina. On podseća da je krov ovog starog objekta delimično otkriven, iz njegovih konstruktivnih zidova ispadaju cigle, oluci su u veoma lošem stanju, a redovna pojava je i otpadanje maltera sa fasade.

image-1363893020410-V

Fordomanija

„Pored Špiritane često prolaze stariji građani i deca kojoj taj put predstavlja prečicu do škole, pa apelujem na njih da izbegavaju taj prolaz“, upozorio je Albulj. On je dodao da je ovih dana zatražio od građevinskog inspektora da ponovo postavi zaštitnu ogradu i da na vidnom mestu okači natpis o zabrani prilaska ovoj zgradi.

image-1363893015741-VZgrada nekadašnje Špiritane nije jedini objekat u gradu, koji zbog izuzetno lošeg stanja predstavlja realnu opasnost za građane.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Pored ovog objekta, koji je u vlasništvu zrenjaninske Pivare, postoji još nekoliko objekata koji se nalaze u kritičnom stanju i rešenje ovog problema trenutno nam je prioritet. Na osnovu procene građevinske inspekcije, u najkritičnije objekte spadaju i zgrada u ulici Žarka Zrenjanina broj 58 – nekadašnja Solana, zatim zgrade u ulici Kralja I Karađorđevića broj 40 i broj 26 – poznatija kao kuća Filkovića, kao i objekti u ulici Brigadira Ristića broj 12 i broj 17″, kaže naš sagovornik.

Građevinska inspekcija je, zbog lošeg stanja u kojem se nalaze stara Špiritana i ostale pomenute zgrade predložila njihovo rušenje. Taj predlog će biti uvršten u dnevni red naredne sednice Gradskog veća, nakon čega će se, ukoliko bude usvojen, naći i na dnevnom redu gradske Skupštine. Prema Albuljevim rečima predložena sredstva za tu namenu iznose oko 15 miliona dinara, što će biti dovoljno da pokrije troškove rušenja 3 do 4 pomenuta objekta.

  IMG_0272

„Plašim se da će u slučaju dve zgrade u ulici Aleksandra I Karađorđevića problem još neko vreme ostati nerešen. Za rušenje kuće Filkovića treba obezbediti mnogo sredstava, a u njenom slučaju postoji i problem vlasničkih odnosa. S’ druge strane zgrada na broju 40 nalazi se u vlasništvu Republike, pa bi privremeno rešenje tog problema moglo biti obezbeđivanje sredstava za saniranje njenih najkritičnijih delova, kako bi se izbeglo dalje obrušavanje. Ostaje da vidimo u kom pravcu će se odvijati razvoj ove situacije, kaže Albulj na kraju razgovora.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh