I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Građani protestom uputili jasnu poruku: Želimo ispravnu vodu!

U organizaciji Udruženja građana „Eko Tok“ i „Naš grad, naša stvar“ iz Zrenjanina održan je protest na glavnom gradskom trgu  pod sloganom „Za ispravnu pijaću vodu“.

Pred oko 300 okupljenih građana organizatori su podsetili da Zrenjaninci već 27 godina koriste neispravnu vodu i da od 2004. kada je voda i zvanično zabranjena za piće, još nije došlo do bilo kakvog pomaka u rešavanju ovog problema.

– Cilj je da još jednom podsetimo građane i probudimo svest o tome da pijemo nezdravu vodu te da nateramo skupštinu grada da konačno uradi nešto po tom pitanju – izjavio je Zdravko Vujasinović iz Udruženja „Naš grad, naša stvar“ na početku ovog protesta.

protest-za-pijacu-vodu-zrenjanin-2014-9

PerSu marketi

protest-za-pijacu-vodu-zrenjanin-2014-7

– Pitanje rešavanja problema zdrave pijaće vode pokretano je u Zrenjaninu više puta, zasada bez vidljivog pomaka ili rezultata, a Udruženje građana „Eko tok“ pokrenulo je takvu inicijativu još pre 2 godine – rekao je ovom prilikom Dejan Protić jedan od organizatora protesta. Imali smo nekoliko pokušaja da pokrenemo rešavanje ovog pitanja ali nijednom nije došlo do ovako masovnog odaziva kao danas, a nadam se da je ovo tek početak i da će nam se priključiti još više sugrađana. Nećemo stati dok se ovo pitanje ne reši – zaključio je Protić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

protest-za-pijacu-vodu-zrenjanin-2014-11

 Reakcije građana koji su prisustvovali današnjem protestu, iako različite, ukazivale su na istu želju – da iz česme poteče zdrava pijaća voda.

– Kuvam vodom iz česme, a za piće koristim kupovnu vodu. Toliko mi dozvoljava kućni budžet budući da imam troje male dece – kaže Ivan za naš portal. Znam da kažu da je za kuvanje kafe i dalje bolja voda iz česme nego ova iz balona ali to je odraz našeg mentaliteta i zabijanje glave u pesak pred ovim ozbiljnim problemom. Voda je loša i time nisam rekao ništa novo, zaudara, žute je boje, na sanitarijama i sudoperu ostaju tragovi – zaista katastrofa.

– Deci uglavnom kupujemo vodu, a kad imamo vremena odlazimo u Žitište, Lazarevo ili Lukićevo na eko česme da natočimo vodu – kaže tročlana porodica Janković. Ako ništa drugo u tim mestima nema gužve kao na česmi na Bagljašu. Ponekad idemo i na česmu u Sremskim Karlovcima.

– Došla sam danas ovde jer želim čistu vodu, ono što nam godinama teče iz česme je apsolutno nizašta – kaže Irina.  10 godina ništa konkretno nije urađeno, samodoprinosi i silna obećanja nisu dali nikakve rezultate , ne verujem da i sad može preko noći ali jednom smo morali da počnemo.

protest-za-pijacu-vodu-zrenjanin-2014-17

protest-za-pijacu-vodu-zrenjanin-2014-21

protest-za-pijacu-vodu-zrenjanin-2014-23

Budući da je grad Zrenjanin postao prvi po potrošnji flaširane vode mišljenja građana idu toliko daleko da svojevrsni trgovački lobi sabotira izgradnju fabrike vode. Sve je moguće u ovoj našoj zemlji – uglas nam je reklo nekoliko starijih sugrađana.

Među okupljenim sugrađanima bio je i prvi čovek grada Ivan Bošnjak koji je kratko prokomentarisao skup.

–  Podržavam ovaj protest i ne vidim ga kao nešto organizovano protiv lokalnih vlasti ili protiv bilo koga – zato sam i došao ovde, odgovoriću na sva pitanja koja mi eventualno neko postavi.

 Tokom ovog protesta građani su mogli da potpišu peticiju koja će biti prosleđena predsedniku Skupštine grada, a u kojoj se zahteva pokretanje javne tribine na kojoj bi govorili relevantni predsavnici svih struka vezanih uz proizvodnju zdrave pijaće vode.

protest-za-pijacu-vodu-zrenjanin-2014-28

Organizatori su najavili i da će ukoliko ne bude reakcije lokalnih vlasti isti protest organizovati i sledeće subote.

Odazivanje oko 300 građana jedna naša mlađa sugrađanka slikovito je opisala rečima – Izgleda da zrenjaninci nisu ni žedni. Šta treba da se desi da bi došlo do masovnijeg odaziva, pa neće nam niko drugi rešiti problem ako mi sami nešto ne pokrenemo.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh