I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Donacija Grada obolelima od multiple skleroze

Grad Zrenjanin odobrio je 50.000 dinara pomoći za nabavku ortopedskih pomagala Udruženju obolelih od multiple skleroze „Srednji Banat“. Donacijom su obezbeđena invalidska kolica, hodalica i štap koji će olakšati život i kretanje članova udruženja.

pomoc_donacija_invalidska_kolica_zrenjain_udruzenje_oboleli_multipla_skleroza

Donacija je, najpre, upućena Udruženju obolelih od multiple skleroze Vojvodine, koje je novac ustupilo zrenjaninskom udruženju. Predsednica „Srednjeg Banata“, Zlata Adamov, zahvalila se lokalnoj samoupravi na sredstvima i nedavno obezbeđenom prostoru za okupljanje osoba obolelih od multiple skleroze.

– Ova pomagala će umnogome olakšati kretanje naših članova – Burgić Gorani, Dojkov Dragi i Karupović Draganu. Nama nisu veliki problem arhitektonske barijere, kojih ima dosta u Zrenjaninu, ali jesu barijere u svesti ljudi. Radimo na tome da naše sugrađane informišemo i produbimo njihova znanja o ovoj bolesti, istakla je Adamova.

PerSu marketi

grad_pomoc_udruzenje_multipla_skleroza_zrenjanin

Današnjem uručenju medicinske opreme prisustvovali su zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, sekretar Skupštine Milan Mrkšić i članovi organizacije.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Stanisavljev je ovom prilikom rekao da Gradska uprava u budućnosti planira izgradnju neophodnih barijera i mostova i „omogućavanje nesmetanog kretanja osobama sa ortopedskim pomagalima u velikom broju objekata“.

Alisa Halak, članica Centra za razvoj civilnog društva i komisije za pristupačnost u Zrenjaninu, pozvala je sve pojedince koji imaju problema sa pristupačnošću da im se obrate i istakla da se u našem gradu „ulažu veliki napori na poboljšanju uslova života osoba sa invaliditetom“.

prostorije_udruzenje_oboleli_multipla_skleroza_zrenjanin

Udruženje „Srednji Banat“ postoji od 1996. godine i deo je vojvođanskog udruženja obolelih od multiple skleroze. Osnovni cilj organizacije je okupljanje osoba obolelih od ove bolesti i pružanje pomoći, informacija i edukacije svim članovima. Trenutno okuplja više od 60 ljudi, a njihov broj se svakim danom uvećava.

– Skupština grada nam je pomogla da dobijemo adekvatan prostor za naš rad i konačno smo se ove godine i uselili u Gimnazijsku 8. Reč je o objektu koji arhitektonski odgovara svim članovima. Imamo obećanja da će lokalna samouprava nastaviti da nam pomaže, i da će pored pomagala, učestvovati u nabavci grejnih tela i uvođenja interneta u naše prostorije.

Pored toga, obolelima od ove bolesti nepohodni su i skupi lekovi za koje država ne participira jer se radi o vitaminskim medikamentima. Adamova je dodala da je teško novčano izraziti visinu mesečne terapije jer ona „zavisi od stadijuma bolesti“. Jedna od najskupljih stavki, svakako je, fizikalna terapija tokom koje jedan tretman košta oko 1000 dinara, a neophodna su i do tri svake nedelje.

– Nama je data mogućnost rehabilitacije u najbližoj banji, što je za nas u srednjem Banatu, banja Rusanda. Ali ona nije adekvatna jer je topla banja i ne odgovara obolelima od multiple skleroze. Za nas je napogodnija banja Gornja Trepča i sve dok ona ne uđe u mrežu banja koje pokriva Fond za zdravstveno osiguranje mi tamo ne možemo da odlaziti na terapije i adekvatno lečenje, kaže Adamova.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh