I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Goran Kovačević o 20 godina Gomexa: „Ulazimo na tržište Beograda“

Kompanija Gomex obeležava ovih dana 20 godina poslovanja na teritoriji Zrenjanina, u opštinama Vojvodine i Mačve.

Njen osnivač i generalni direktor Goran Kovačević sumirao je danas značajne segmente u dvodecenijskom razvoju na tržištu i govorio o viziji koju timski sprovode šestorica direktora, 20 rukovodioca i više od 1200 zaposlenih.

goran-kovacevic1Direktori Dragan Ranisavljević, Goran Kovačević, Milun Vojinović i marketing menadžer Nedeljko Golušin 

Da je potrošač centar njihovog poslovanja pokazuje i činjenica da kompanija od nedavno ima posebnu službu koja se bavi komunikacijom sa potrošačima.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

– Godinu smo završili sa 120 maloprodajnih objekata, neke smo otvarali, neke zatvarali i to je potpuno normalno u poslovanju. U nekoj situaciji pogodite, u nekoj pogrešite, a stvar je da više pogađate i to je biznis. Imamo tri distributivna centra, po jedan za neutralnu robu u Zrenjaninu i Šapcu, i distributivni centar za rashlađenu robu u Zrenjaninu. Želja je da u budućnosti 90 odsto robe distribuiramo iz naših centara jer tako mi možemo da garantujemo našim potrošačima da će u prodavnicama imati onu robu koju smo obećali, neće biti više problema sa dobavljačima oko dostavljanja robe. U prošloj godini smo ostvarili prihod od nepunih 68 miliona evra, i profitnom stopom od 2, 15 odsto, dok je profit bio veći za 21 odsto što govori da mi sve više radimo za manje novca, ali to govori o privrednom okruženju u kom se nalazimo. Ukupan dobitak u prošloj godinii iznosio je 1,675 miliona evra, rekao je Kovačević.

Ključnim momentom u razvoju kompanije Gomex smatra se 2007. godina kada je izvršena dokapitalizacija od strane investicionog SEAF fonda. Praksa je da fondovi tog tipa ostaju u kompanijama od pet do sedam godina, međutim u slučaju Gomexa i konstantne uzlazne putanje u poslovanju, izražen je interes da se saradnja nastavi.

– Ne očekujem da će u narednih pet godina nešto biti bitno bolje, mi smo napravili pripremu da bi mogli da razvijamo naš sistem, da tu distribuciju držimo pod kontrolom. Naš sledeći zadatak koji imamo u ovoj godini jeste ulazak na tržište u Beogradu. Nadam se da ćemo do kraja godine tamo otvoriti između 5 i 10 prodavnica.

Počela je obnova i osvežavanje postojećih objekata, pa su nove izglede već dobili marketi na Bagljašu, Zelenom polju, a posle Uskrsa veliki radovi se očekuju u naseljima Gradnulica i Šumica.

goran-kovacevic2

Kovačević je pričao o novom lojaliti programu, kartici „Kasica Brojalica“ u koju su po prvi put uključeni i drugi partneri – firme u kojima potrošači takođe mogu prikupljati valutu „keširić“, kojima se zatim može kupovati u svim Gomexovim objektima.

Trenutno postoji 35 eksternih partnera-firmi, a od početka godine do danas aktivirano je 80.000 Kasica Brojalica.

U prošloj godini je osnovan Gomexov „Porodični magazin“ kojim se kroz 200.000 primeraka na svake dve nedelje potrošači direktno informišu o svim novostima i akcijama u ovom trgovinskom lancu.

Još jedan bitan segment kojim se kompanija sa sedištem u Zrenjaninu bavi jeste društvena odgovornost prema zajednici i ciljnim grupama. Goran Kovačević kaže da se Gomex opredelio da finansijski podrži kulturu koja poslednjih decenija trpi zbog nedostatka sredstava. U tom pravcu je ostvarena saradnja sa zrenjaninskom pozorištem, zatim i Sterijinim pozorjem u Novom Sadu. Gomex učestvuje na brojnim festivalima i humanitarnim akcijama koje pomažu žrtvama porodičnog nasilja i hendikepiranim licima.

DOLAZAK LIDLA U SRBIJU DOBRA STVAR

– „Lidl“ je jedna vrlo ozbiljna trgovina i to je možda poslednja ozbiljna inovacija u proteklih pedeset godina, to je prilično drugačiji sistem trgovanja. On je nastao na bazi istraživanja tržišta, a koje je pokazalo da u Nemačkoj postoji 40 odsto kupaca koji pre svega preferiraju cenu, i nije im bitan brend. Oni su spustili nivo usluge a dali bolju cenu. Kod njih je oko 87% učešće u robnoj marki koju imaju i tu se ostvaruje dobra razlika, rekao je osnivač Gomexa odgovarajući na pitanje novinara o dolasku „Lidla“ na srpsko tržište.

– Lično smatram da je dolazak „Lidla“ u Srbiju dobra stvar jer takav tip trgovine ne postoji ovde. Naravno da će on uticati na našu prodaju, ali to je nešto što smatramo normalnom tržišnom utakmicom. To je jedna ozbiljna firma i mislim da svi mi možemo to samo pozdraviti. Mi ćemo našim robnim markama parirati njima do nekih 20 odsto ponude, a sa ostatkom od oko 80 odsto robe, bićemo im konkurencija jer oni tu robu neće imati, za je Kovačević.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh