I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Gledali smo kako propada Kuća Filkovića

Obrušavanje kuće Filkovića proteklo je prilično mirno. Čak šta više, suviše mirno za jedan nemili događaj. Valjda bi to tako  danas onda i trebalo posmatrati, kao neki pluskvamperfekat.

A mogli su se oglasiti mnogi, da ne kažem  – trebali su. Možda su mnogi očekivali da se oglasi gradska vlast i (istog dana) izda saopštenje o tome šta se desilo i šta će biti preduzeto, možda se očekivala reakcija zakupaca poslovnog prostora u centru grada od kojih jedan broj posluje u takođe nebezbednim uslovima, a verovatno bi trebali da se pobune i građani koji svakodnevno prolaze pored pojedinih zidova i krovova koji prete da se obruše na zemlju.

Jedina reakcija jeste bila dodatno ograđivanje prostora nekoliko sati nakon obrušavanja dela krovne konstrukcije, što se može pohvaliti.

kuca-filkovica

I Taxi Zrenjanin

Prizor u centru neposredno nakon obrušavanja (A. Kelemen)

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Da li treba da razmišljamo u pravcu da “nema potrebe da se neko posebno oglasi s obzirom da je ranije bilo jasno da će zgrada kad-tad da se uruši”, ili treba da budemo svesni da se to desilo “u petak uveče, baš pred vikend i na kraju krajeva, valjda takve stvari mogu da sačekaju ponedeljak ?!”. Sve je moguće. Naročito u razmišljanju koje je podložno itekakvim promenama.

kuca-filkovica-dan-posle1Kuća Filkovića nije propadala jedan dan, već godinama, bio je to proces. Sva je sreća da je prepoznato i dobro procenjeno u koliko lošem i opasnom stanju se nalazi, te je, takoreći “na vreme” iseljena i ograđena. Međutim, slika zgrade bezživotne I oronule zgrade prisutna je u centru grada duže od dve godine. Za to vreme, mnogi od nas prošli su nebrojeno puta pored nje, a prolazili su i turisti, pojedine važne ličnosti poput ministara, državnih sekretara, koje volimo da vodimo u defile glavnom gradskom ulicom. Pojedine manifestacije se održavaju baš u strogom centru grada, poput dana piva I korzo festa, gde veliki broj ljudi u toku samo jednog dana boravi oko tako nebezbednih mesta. U gradskim letnjim baštama sedimo i ispijamo kafe u ambijentu zgrada koje su “na kolenima”.

O kući Filkovića smo svi razmišljali samo dok smo prolazili pored nje. Skretanjem za prvi ćošak, već smo počeli da razmišljamo o nečem drugom, a kuća je postajala Tuđi problem. Upravo to je snažna odlika naše nacije. Sve je TUĐE, do onog momenta kada treba da se busamo u nekom dokazivanju srpstva. Onda sve postaje tako jako – NAŠE. Ne volimo baš uvek stvari i događaje dok su sa nama, već počnemo silno i patološki da ih volimo onda kada odu ili ih nam oduzmu. Više puta smo to dokazivali, polagali te ispite..

kuca-filkovica-dan-posle-i-love-zrenjanin

Kuća Filkovića, dan posle

Nije veme sada ni tupiti “šta je moglo”(a moglo je), nego gledati da se još nešto ne strovali pod pritiskom starosti. U teškom stanju se nalazi nekoliko objekata o kojima se u poslednjih mesec dana pričalo i za stolom Gradskog veća i u medijima – stara špiritana, zgrada nekadašnje solane, a nije daleko ni kuća Sandića.

Od nas, koji šetamo pored tih objekata ne zavisi mnogo. Ali, bar možemo da pređemo na drugu stranu ulice.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh