I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Glaukom – tihi kradljivac vida

Svetska nedelja borbe protiv glaukoma obeležava se ove nedelje, čime lekari oftalmolozi i zdravstvene ustanove skreću pažnju na to očno oboljenje koje često nazivaju „tihim kradljivcem vida“.

Na početku bolesti, simptoma gotovo i da nema, međutim kako bolest napreduje, osoba koja boluje od glaukoma može primetiti da njen periferni vid slabi. Objekti direktno ispred i dalje se dobro vide, ali objekti sa strane najčešće se slabije ili uopšte ne vide. Ukoliko se ne preduzme lečenje, vremenom dolazi do potpunog gubitka perifernog vida.

Glaukoma

Prema rečima načelnika oftalmološkog odeljenja zrenjaninske bolnice, doktora Žarka Petrovića, najveći broj slučajeva se otkriva prilikom običnog oftalmološkog  pregleda, kada se radi merenje očnog pritiska kao osnovnog pokazatelja sumnje na glaukom.

Fordomanija

Dr zarko petrovic–  Bez obzira da li ima potrebe ili ne, naša je obaveza da svima radimo merenje očnog pritiska i u 90% slučajeva tako otkrivamo glaukom. Do preostalih 10% populacije obolele od glaukoma dolazimo putem pozitivne porodične anamneze, što znači da je to oboljenje i ranije bilo prisutno kod nekih od članova porodice. Bolni glaukom je jedno vrlo karakteristično stanje koje ne može da promaši nijedan lekar opšte prakse, a kod te vrste glaukoma pacijenti uglavnom stižu sami, primorani smetnjama i bolom. Oko zahvaćeno glaukomom je izrazito crveno, tvrdo kao kamen, praćeno bolovima, a jedan od simptoma jeste i povraćanje – kaže doktor Petrović.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Terapija se najpre sprovodi namenskim kapljicama a ukoliko nakon izvesnog vremena nema pomaka, kao poslednja opcija, vrši se operacija. Petrović kaže i da ovo nije smrtonosno oboljenje ali da su osobe obolele od glaukoma doživotni pacijenti očnog odeljenja.

Uzrok glaukoma je i pored brojnih istraživanja i dalje nepoznat, a prema najsvežijoj statistici, oko 3% od ukupnog stanovništva naše zemlje ima ovu vrstu očnog oboljenja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh