I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Prvi čas seksualnog vaspitanja u zrenjaninskoj Gimnaziji

Oko 120 učenika drugog razreda zrenjaninske Gimnazije ove nastavne godine, učiće u školskim klupama o reproduktivnom zdravlju kroz pilot program – seksualno obrazovanje. Gimnazijalci ćena časovima  imati priliku da nauče kako da se zaštite od neželjene trudnoće, koje su posledice nezaštićenog seksualnog odnosa, koje su metode kontracepcije najpouzdanije i kako ih koristiti.

 gimnazija-zrenjanin-seksualno-obrazovanje

Seksualno obrazovanje je pilot projekat Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Pokrenut je u 10 srednjih škola u Vojvodini i obuhvata 1200 đaka. Ukoliko se analiziranjem ukaže njihova potreba, edukacije će sledeće školske godinebiti proširene na ostale srednje škole u pokrajini.

„Ovo nije izborni predmet već pilot program čiji je cilj da se kroz razgovor predavača sa učenicima, uspostavi određeni stepen znanja i rešavanja problema tokom njihovog odrastanja“, izjavio je za naš portal direktor zrenjaninske Gimnazije Milan Radaković.

I Taxi Zrenjanin

Ulogu edukatora u ovom programu imaju studenti završnih godina psihologije i medicine koji su se za to pripremali godinu dana. Njihov zadatak je da svojim znanjem i umećem zainteresuju učenike za razgovor i učenje o „osetljivim“ temama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

gimnazija-zrenjanin-seksualno-obrazovanje-ucenici

Prema istraživanjima, naša zemlja nosi neslavni epitet jedne od vodećih u Evropi po broju maloletničkih trudnoća i abortusa. U Vojvodini se godišnje izvrši više od 50.000 prekida trudnoća, a nezvanični podaci pokazuju da je njihov broj dvostruko veći.

Veliki problem je što mladi retko koriste koncetraceptivna sredstva i o svojim problemima ne razgovaraju sa roditeljima jer se plaše njihovih reakcija. Najčešće se informišu putem interneta ili časopisa, a svoja iskustva najlakše dele sa vršnjacima.

 

Zabrinute Dveri

Predstavnici pokreta Dveri zabrinuti su povodom uvođenja ovog programa u zrenjaninsku Gimnaziju. Članovi ovog pokreta predali su danas direktoru Milanu Radakoviću zahtev kojim traže ukidanje projekta, jer smatraju „da ono propagira homoseksualizam među mladima“. 

„Moj zadatak je da Savet roditelja koji ima sastanak 25. septembra upoznam sa zahtevom Dveri jer smatram da razgovorima, dogovorima i javnim iznošenjem različitih stavova, možemo doći do najboljeg rešenja“,  rekao je Radaković u kontekstu ovog slučaja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh