I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Gerontološki centar mnogim osobama jedino utočište

Gerontološki centar Zrenjanina je ustanova socijalne zaštite koja putem domskog smeštaja korisnicima pruža usluge stanovanja, ishrane, nege, zdravstvene zaštite, kulturno-zabavne, rekreativne, radno-okupacione aktivnosti, i usluge socijalnog rada. Ustanova se nalazi u Principovoj ulici, a objekti koji je čine zauzimaju površinu od oko 7.000 kvadratnih metara.

IMG_0916

Rad sa korisnicima obavljaju stručno kvalifikovani radnici, među kojima je 129 stalno zaposlenih, kojima se po potrebi priključuju mnogobrojni konsultanti ovog centra.  Sa direktorkom, Zoricom Vučković, razgovarali smo na temu funkcionisanja ustanove u današnjici kada stanovništvo naše zemlje praktično stari, i kada je sve manje ljudi koji imaju novac da plate boravak u jednom ovakvom centru. Vučkovićeva kaže da je stepen socijalne zaštite u ovoj ustanovi, i pored teške ekonomske situacije u zemlji – još uvek na zadovoljavajućem nivou.

I love Zrenjanin: Koliki je kapacitet Gerontološkog centra Zrenjanin i da li imate stalnu popunjenost?

I Taxi Zrenjanin

zorica02

Zorica Vučković: Kapacitet naše ustanove određuje Ministarstvo rada i socijalne politike i on je trenutno dovoljan za smeštaj 300 korisnika. Kapaciteti već duži vremenski period nisu popunjeni i trenutno imamo slobodnih mesta za još 20 korisnika. Uzrok tome je verovatno materijalne prirode. U poslednje vreme porodice odlučuju da svoje roditelje ili druge bliske srodnike smeste u Gerontološki dom tek onda kada je njihovo zdravstveno stanje jako ugroženo, i kada im čak i bolnica savetuje da bi ovde dobili najadekvatniju zdravstvenu negu. Upravo zbog toga, ta lica malo požive u našoj ustanovi, što govori i podatak da na godišnjem nivou između 50 i 60 korisnika premine u prvih mesec dana nakon smeštaja. Nasuprot tim situacijama, u Gerontološkom centru postoji i veliki broj korisnika koji ovde borave duže od 10, pa čak i od 20 godina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

I love Zrenjanin: Kakav tip smeštaja centar nudi korisnicima?

IMG_0905

Zorica Vučković: U Gerontološkom centru korisnici mogu da budu smešteni u jednom od 3 postojeća objekta, koji se međusobno razlikuju po uslovima koje nude. Stambeni blok A spada u objekte visokog standarda, a sobe u njemu su ili jednokrevetne ili su u pitanju dvokrevetni apartmani. Svaka soba ima čajnu kuhinju, kupatilo, terasu, telefon, televizor i kablovsku televiziju, a zbog komfornijih i kvalitetnijih uslova, i cena smeštaja u ovom delu centra je nešto veća. U stambenom bloku B smeštene su uglavnom višekrevetne sobe sa 3 ili 4 ležaja, dok je blok C takođe mešovitog sastava i sastoji se pretežno od dvokrevetnih i višekrevetnih soba.

I love Zrenjanin: Koje sve vrste usluga su na raspolaganju osobama smeštenim u ovoj ustanovi zdravstveno socijalne zaštite?

Zorica Vučković: U pitanju je čitav niz najrazličitijih usluga, počev od usluge stanovanja, preko obezbeđivanja adekvatne ishrane, pranja veša, frizerskih usluga, radno-okupacione terapije, fizioterapeutskih usluga, pa sve do socijalno zdravstvenih usluga za koje su zadužena naša 2 lekara opšte prakse, lekari specijalisti koji su konsultanti ustanove, a zatim i socijalni radnik i psiholog.

I love Zrenjanin: Primetno je i da ustanova organizuje dodatne zabavne sadržaje za korisnike. Koliko pažnje tome posvećujete?

IMG_0886

Zorica Vučković: Naši korisnici učestvuju u najrazličitijim kulturno-zabavnim aktivnostima, priredbama, radionicama i sekcijama. Za njih često organizujemo i posete Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, Narodnom muzeju Zrenjanin, a vodimo ih na jednodnevne izlete u okolini Zrenjanina. Takve aktivnosti olakšavaju njihov boravak u ovoj ustanovi.

I love Zrenjanin: Kakve kriterijume trebaju da zadovolje zainteresovana lica, kako bi mogla da budu smeštena u zrenjaninskom Gerontološkom domu?

Zorica Vučković: Osnovni kriterijumi za smeštaj uglavnom su usko vezani za zdravstveno stanje osobe, materijalnu situaciju i nemogućnost porodice da pruži adekvatnu zdravstvenu negu staroj ili oboleloj osobi. Ipak, treba napomenuti da se smeštaj budućih korisnika vrši preko Centra za socijalni rad, koji ima ulogu uputnog organa i koji određuje kriterijume za smeštaj i odlučuje o tome ko te kriterijume ispunjava.

I love Zrenjanin: Koliko u proseku košta smeštaj na mesečnom nivou?

Zorica Vučković: Cena boravka zavisi od toga u kom od tri stambena bloka je smešten korisnik, i ona se kreće u rasponu od 25.000 do 45.000 dinara. Najskuplji je smeštaj u stacionaru visokog standarda, koji se nalazi u okviru stambenog bloka A. U njemu ima prostora za smeštaj 15 korisnika, koji su najčešće potpuno zavisni.

I love Zrenjanin: Na koji način je organizovano vreme za posete korisnicima i njihov odlazak bližnjima?

Zorica Vučković: Gerontološki centar Zrenjanin je ustanova otvorenog tipa. To znači da su posete celodnevne, a i rodbina naših korisnika može da odvede svoje srodnike kad god hoće i gde god hoće. Jedini uslov koji postoji jeste da se jave našim stručnim saradnicima i osoblju. Posete su ograničene samo u momentima kada postoji opasnost od eventualne epidemije, poput gripa, i tada se svi zajedno pridržavamo novopostavljenih pravila.

IMG_0873

I love Zrenjanin: Vaša ustanova je poznata po projektu „Gerontodomaćice“. Šta se trenutno dešava po pitanju realizacije?

Zorica Vučković: Od samog početka realizacije tog projekta želeli smo da celokupnu ideju približimo kako lokalnoj samoupravi, koja po zakonu o socijalnoj zaštiti treba da finansira taj projekat, tako i svim građanima koji su zainteresovani da učestvuju u poslovima koje u okviru službi nege i pomoći obavljaju negovateljice i medicinske sestre. Iako je projekat izuzetno dobar i neophodan na ovim prostorima, trenutno postoji samo 5 žena koje obavljaju poslove nege i pomoći po kućama u Zrenjaninu, i koje se finansiraju iz gradskog budžeta. Taj broj je jako mali u odnosu na potrebe,  ne samo grada, već i okolnih sela u kojima postoji puno starih lica koja žive sama i ovakva vrsta pomoći im je neophodna, čak i tokom popodneva i vikendom. Mi i dalje radimo na projektima pomoću kojih pokušavamo da uvedemo usluge te vrste. Međutim, iako ostvarujemo dobre rezultate, takve pojave još uvek nisu dovoljno zaživele i nikako da prerastu u kontinuirane usluge koje će se cele godine finansirati iz gradskog bodžeta. Ovakvi projekti su jako važni i mi od njih nećemo odustati.

I love Zrenjanin: Planirate li za naredni period renoviranje nekih delova ustanove?

Zorica Vučković: Imamo u planu da obavimo određene radove na renoviranju, ali je pitanje koliko ćemo sredstava uspeti da obezbedimo za tu namenu. Neophodno je što pre uraditi adaptaciju drugog sprata najstarije C zgrade, novu vešernicu, jer je stara u izuzetno lošem stanju, zatim adaptiranje magacinskog prostora, i brojne radove u stambenom bloku A, koji se prvenstveno odnose na uvođenje hidroizolacije.

I love Zrenjanin: Gerontološki centar u Zrenjaninu očekuje i licenciranje, koje je predviđeno novim Zakonom o socijalnoj zaštiti za sve ovakve ustanove u Srbiji.

IMG_0899

Zorica Vučković: Konačno je formirana komora stručnih socijalnih radnika u Beogradu, koja bi trebala da preuzme najvažniju ulogu u licenciranju ustanova socijalne zaštite, kao i u licenciranju socijalnih radnika. Donešeni su pravilnici i podzakonski akti koji regulišu ovu oblast, pa bi ove godine konačno trebao da počne proces licenciranja. Većina ustanova i stručnih socijalnih radnika verovatno će dobiti nultu licencu, koju će nakon toga, u određenom vremenskom roku trebati da potvrde, odnosno da opravdaju da zadovoljavaju sve neophodne standarde i kriterijume koji se traže. Vreme će pokazati kako će se taj proces realizovati u slučaju naše ustanove.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh