I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

FOTO Mini regata 2015: Begej kao izuzetan potencijal za nautički turizam

U Zrenjaninu je tokom vikenda održana mini regata kojom je još jednom skrenuta pažnja na reke kao prirodne resurse koji nisu iskorišćeni u dovoljnoj meri, naročito u oblasti nautičkog turizma.

Događaj su organizovali Nautički klub „Begej“, Grad Zrenjanin i Unija poslodavaca Zrenjanin pa su i učesnici ove promotivne regate mahom bili privrednici, radnici u turizmu i predstavnici medija.

regata2

Mini regata krenula je u ranim jutarnjim satima sa Tise kraj Aradačkog mosta, plovila su oko podneva ušla u Begej a zatim i u kanalski sistem, sve do popodnevnih sati kada su stigla do obale gradske Pivnice. U regati su učestvovala četiri plovila različita po formi i veličini, moderno plovilo, katamaran i do dva manja broda.

I Taxi Zrenjanin

– Drago nam je što je većina učesnika prvi put doživela neke lepote sa Begeja, i nadamo se da ćemo u budućnosti imati još prilika da afirmišemo sve potencijale koje reke nude, rekao je predsednik Nautičkog kluba „Begej“, Saša Popov.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

regata

regata1

Pored prirodnih potencijala, za razvoj nautičkog turizma neophodan je razvoj infrastrukture-izgradnja marine, priveza za brodove i čamce, organizovanje atrakcija na rekama, podizanje svesti građana o ekologiji i zaštiti životne sredine, razvoj sporta na vodi. Jedan od načina jeste realizacija zajedničkog projekta za konkurisanje kod fondova Evropske Unije.

U saradnji sa Temišvarom koji je nešto ranije kanal Begej prepoznao kao izuzetan potencijal, Zrenjanin je pripremio projekat revitalizacije tog kanala vredan 12 miliona evra. Očekivanja su da će jedan deo tih sredstava, oko šest miliona evra, obezbediti upravo Evropska unija.

regata4

regata5

regata7

– Veoma je značajno da Grad Zrenjanin ima prekograničnu saradnju u pisanju i apliciranju projekata jer na taj način može da se reši niz problema koje Zrenjanin ima u ovom momentu, od izgradnje prečistača otpadnih voda do izmuljavanja Begeja. Nautički turizam bi posebno dobio na važnosti ako bi se izgradila marina u samom gradu, tako bismo mogli da privučemo veliki broj ljudi u Zrenjanin, istakao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić kaže da bi Rumunija za šest miliona trebala da završi infrastrukturne radove na svojoj strani, a da bi se u Zrenjaninu za taj isti novac priveo kraju završetak izgradnje biciklističke staze koja ide duž bedema Begeja, bila bi izgrađena marina i rekonstruisale bi se i izmuljile dve prevodnice, u Kleku u Srpskom Itebeju.

regata3

regata6

– Sve je to neophodno da bismo iskoristili potencijale koje nam pruža kanal, i to nije samo razvijanje turizma nego i privrede jer omogućava transport robe najjeftinijim putem. U blizini žutog mosta želimo da podignemo marinu, jer je nekada tu bio prostor za okretanje brodova. Puno naših sugrađana živi uz Begej, i onima koji imaju vikendice biće omogućeno da parkiraju svoja vozila, a ima i onih koji su već najavili kupovinu plovnih vozila. Očekujemo da ćemo dobiti sredstva, i na kraju, nadam se da ćemo čišćenjem dobiti kategoriju reke, rekao je Radišić.

regata8

regata9

Gost regate, kapetan marine Temišvara, Aleksandru Brboj upoznao je prisutne sa radovima na rumunskoj strani Begeja i njihovim planovima.

– Danas se trudimo da vratimo Begej u stanje od pre 40-50 godina kada je bio plovan i kada smo u Zrenjanin mogli da dođemo brodom. Ta priča je zaustavljena 1958. godine. Nakon toga, početkom devedesetih, jedino dobro što se desilo jeste činjenica da su veliki industrijski zagađivači zatvoreni. Mi imamo 118 kilometara divne reke koju trebamo da sredimo, rekao je Brboj.

Nakon ove promotivne regate, šesta velika regata Nautičkog kluba Begej biće održana krajem avgusta.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh