I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Fondacija Tijana Jurić uključila Zrenjanin u program edukacije o digitalnom nasilju

Nastavnicima i direktorima osnovnih i srednjih škola, pedagozima, školskim psiholozima i ostalim stručnim radnicima službi za zaštitu dece, sinoć je u sali Crvenog krsta u Zrenjaninu održana edukacija o digitalnom nasilju u organizaciji Fondacije Tijana Jurić iz Subotice i Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Hrvatske.

Zrenjanin je drugi po redu grad u kom su ove dve organizacije održale zajedničke edukacije, kojima je započeta regionalna saradnja Srbije i Hrvatske na polju bezbednosti dece.

tijana-klik7
– Na samom početku rada Fondacije, pre nepune dve godine, ja sam nagovestio da ćemo raditi sa najstručnijim ljudima, onima koji su spremni da podjednako rade na edukaciji dece i odraslih i ovo je ostvarenje te zamisli. Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Hrvatske jedan je od najkvalitetnijih predavača, a njegova organizacija jedna je od najboljih u Evropi. Velika mi je čast što smo uspostavili saradnju, i što već razgovaramo o nekim budućim projektima koji će takođe obuhvatiti veliki broj gradova u Srbiji, rekao je osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, dodavši da ima želju da sa Gradom Zrenjaninom uspostavi kontinuiranu saradnju u borbi protiv nasilja nad decom i poboljšanjem njihove bezbednosti na internetu, u školama i na otvorenom prostoru.

tijana-klik-zrenjanin2

I Taxi Zrenjanin

Sličnog mišljenja je i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac koji je otvoreno istakao potrebu da se grad u daleko većoj meri uključi u sticanje novih znanja o zaštiti dece na internetu i društvenim mrežama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Danas živimo u drugačijem vremenu u odnosu na period pre deset, dvadeset, trideset godina, vremenu u kojem su mnoge stvari dostupnije, posebno kroz društvene mreže. Moram da istaknem da ni mi iz Gradske uprave nismo najbolje upoznati sa svim opasnostima koje prete upravo putem društvenih mreža i zato ovakve edukacije imaju više nego opravdani smisao, da se i mi, i direktori škola i svi koji rade sa decom, upoznaju sa aktuelnim problemima i opasnostima kako bismo mogli i da se borimo protiv njih. Svi smo svedoci činjenice da danas na društvenim mrežama možete da napišete svašta i da za to ne odgovarate, bez obzira da li je to što ste napisali istinito ili ne, međutim mnogo opasnije situacije jesu pokušaji uvlačenja dece u određene grupe i organizacije što može da rezultira i veoma tragičnim posledicama, rekao je Santovac uz konstataciju da će grad u budućnosti još više ulagati u bezbednost dece.

– Želimo da naš grad bude bezbedan. Ne želimo da se o njemu piše u crnim hronikama, poručio je on.

tijana-klik-zrenjanin1

tijana-klik-zrenjanin

tijana-klik7

Tomislav Ramljak je pored Centra za nestalu i zlostavljanu decu sa svojim timom osnovao i vrlo efikasan Centar za sigurniji internet Hrvatske koji je 24 časa dostupan za prijavu nelegalnog sadržaja na internetu i savete licima koja su doživela bilo koju vrstu zloupotrebe ili zlostavljanja na internetu.

Godinama obučava decu kako da se klone opasnosti, pre svega onlajn predatora, pedofila, trgovaca ljudima, ali i odrasle kako da prate ponašanje dece na internetu, promene dečijeg raspoloženja, i kako da odreaguju ukoliko dete postane žrtva vršnjačkog ili nasilja od strane nepoznatog lica.

– Ovde ćemo sada videti način na koji se deca ponašaju, šta rade na internetu, koje mreže koriste, kako predatori vrbuju decu, gde završavaju materijali seksualnog zulostavljanja dece, a najčešće završe u rukama ljudi koji zarađuju veliki novac na tome. Bavljenje društvenim mrežama i opasnostima koje one donose, to je tematika koja nas počinje sve više interesovati zbog sve većeg broja slučaja. Ono što je zanimljivo što roditelji ne razgovaraju dovoljno sad decom i na temelju toga dolazi do sve većeg broja žrtava. U Hrvatskoj je slična situacija kao i u Srbiji, uopstalom u celoj Evropi, i mislim da je krajnji rok da se počnemo ozbiljno baviti tom tematikom, prvo kroz edukovanje dece, stručnjaka, zatim nastavnika i roditelja, rekao je Ramljak medijima u Zrenjaninu.

Više puta tokom edukacije Ramljak je naglašavao važnost poverenja roditelja u decu, koje je ključno kako u sprečavanju nastanka opasnosti, tako i u situacijama rešavanja problema ako do njih dođe.

tijana-klik5

Pre edukacije u sali Crvenog krsta, drugi edukator Centra za sigurniji internet, Boris Radanović, održao je interaktivnu edukaciju sa učenicima šestih razreda zrenjaninske Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“. Deca su pokazala da znaju da prepoznaju situacije vršnjačkog nasilja, ali i da ne mogu da pretpostave ko ih sve prati sa druge strane monitora.

tijana-klik6

Foto: Fondacija Tijana Jurić, Crveni krst Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh