I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Festival čvaraka u Mužlji privukao veliki broj posetilaca (VIDEO)

Da su domaći čvarci, kobasice, šunke, slanine i ostale zimske đakonije i danas veoma voljeni na našim prostorima, svedoče više hiljada posetilaca, ljubitelja ovih ukusnih jela, koji su tokom današnjeg dana prisustvovali tradicionalnom Festivalu čvaraka u Mužlji.

Đula Madaras, predsednik Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ je za naš portal izjavio, da cilj ove i sličnih manifestacija jeste predstavljanje seoskog i salaškog turizma, prezentacija bogate trpeze i svega što su vredni žitelji pažljlivo čuvali od davnina do danas.

Veliku pažnju na ovogodišnjem festivalu  opet je privukla  slanina od mangulice, teška 115 kilograma, u vlasništvu Janoša Milera. Prošlogodišnja delicija tako je nadmašena za 35 kilograma, a gospodin Miler ozbiljno razmišlja da pozove i sudije iz „Guinnesa“.

I Taxi Zrenjanin

U sklopu ovogodišnje manifestacije prvi put je održano takmičenje u pravljenju, tj. pečenju domaćih čvaraka. Iskusne domaćice i vrsni domaćini kulinari su po tajnim receptima njihovih predaka pripremali čvarke, a članovi žirija su pored ukusa i izgleda jela, ocenjivali i kreativnost, tj. dekoraciju posluženja. Najukusnije čvarke su ove godine ispekli članovi Udruženja ljubitelja vina „Sveti Martin” iz Mužlje.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Karneval ulicama Mužlje takođe izazvao veliko interesovanje

Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini su zajedno sa mališanima vrtića „Snežana“, učenicima Osnovne škole „Servo Mihalj“, mladim bičevaocima i svim zainteresovanim organizacijama i udruženjima iz centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara „ispratili“ ovogodišnju zimu.

U okviru ovog posebnog ispraćaja, žiri je izabrao, a nagradom i „karnevalskim” čokoladnim krofnama i obradovao vlasnike najkreativnijih maski.

Posetioci su tokom festivala mogli da kupe domaće pečene čvarke i da uživaju u njihovom ukusu i mirisu. Pored čvaraka, prisutni su mogli da probaju i kupe ostala tradicionalna zimska jela – šunke, kobasice, slanine, sir, koja su uz vrhunsku uslugu prijatnih i ljubaznih vinara, mogli da zaliju domaćim, kuvanim vinom. Atmosferu smo zabeležili i u video prilogu.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh