I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Festival čvaraka u Mužlji privukao veliki broj posetilaca (VIDEO)

Da su domaći čvarci, kobasice, šunke, slanine i ostale zimske đakonije i danas veoma voljeni na našim prostorima, svedoče više hiljada posetilaca, ljubitelja ovih ukusnih jela, koji su tokom današnjeg dana prisustvovali tradicionalnom Festivalu čvaraka u Mužlji.

Đula Madaras, predsednik Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ je za naš portal izjavio, da cilj ove i sličnih manifestacija jeste predstavljanje seoskog i salaškog turizma, prezentacija bogate trpeze i svega što su vredni žitelji pažljlivo čuvali od davnina do danas.

Veliku pažnju na ovogodišnjem festivalu  opet je privukla  slanina od mangulice, teška 115 kilograma, u vlasništvu Janoša Milera. Prošlogodišnja delicija tako je nadmašena za 35 kilograma, a gospodin Miler ozbiljno razmišlja da pozove i sudije iz „Guinnesa“.

PerSu marketi

U sklopu ovogodišnje manifestacije prvi put je održano takmičenje u pravljenju, tj. pečenju domaćih čvaraka. Iskusne domaćice i vrsni domaćini kulinari su po tajnim receptima njihovih predaka pripremali čvarke, a članovi žirija su pored ukusa i izgleda jela, ocenjivali i kreativnost, tj. dekoraciju posluženja. Najukusnije čvarke su ove godine ispekli članovi Udruženja ljubitelja vina „Sveti Martin” iz Mužlje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Karneval ulicama Mužlje takođe izazvao veliko interesovanje

Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini su zajedno sa mališanima vrtića „Snežana“, učenicima Osnovne škole „Servo Mihalj“, mladim bičevaocima i svim zainteresovanim organizacijama i udruženjima iz centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara „ispratili“ ovogodišnju zimu.

U okviru ovog posebnog ispraćaja, žiri je izabrao, a nagradom i „karnevalskim” čokoladnim krofnama i obradovao vlasnike najkreativnijih maski.

Posetioci su tokom festivala mogli da kupe domaće pečene čvarke i da uživaju u njihovom ukusu i mirisu. Pored čvaraka, prisutni su mogli da probaju i kupe ostala tradicionalna zimska jela – šunke, kobasice, slanine, sir, koja su uz vrhunsku uslugu prijatnih i ljubaznih vinara, mogli da zaliju domaćim, kuvanim vinom. Atmosferu smo zabeležili i u video prilogu.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh