I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Fazani okupirali opustelu fabriku Bek

Prilikom naše nedavne posete Gradskom strelištu u kojem se nalaze i prostorije Streljačke družine «Bečekerek 1825», strelci ovog najstarijeg zrenjaninskog kluba pohvalili su nam se da imaju novu maskotu!

U pitanju je fazan koji je nedugo nakon što je za svoj novi dom izabrao šiprag u neposrednoj blizini strelišta  – doveo i svoju lepšu polovinu. Prija im mir koji ove vlada i verovatno su se zato tu ugnezdili – kaže Dragan Grozdanov, profesionalni trener streljaštva. U daljem razgovoru smo saznali da se ovaj par izdvojio iz mnogo veće „kolonije“ koja se vremenom nastanila u krugu fabrike BEK, 200 metara od strelišta, na suprotnoj strani magistrale.

Priča nas je odvela na tu lokaciju i ubrzo smo imali šta da vidimo! U krugu nekada renomirane jugoslovenske fabrike odomaćilo se bar 100 ptica ove vrste. Visoko žbunje i trava koju mesecima niko nije kosio, vremenom su postali novi dom za ove pernate letače koji su česta meta lovaca. Budući da su fabričke mašine odavno utihnule, i da se po svemu sudeći još dugo neće pokrenuti, fazani su prepoznali oazu u kojoj mogu da budu spokojni. Paradoks nalazimo u činjenici da na svega  desetaka metara od najfrekventnije prometnice ka Beogradu, svoj dom nađu ptice koje se inače klone ljudi. Visoki betonski zid za sada im je sigurna zaštita od nepozvanih gostiju, a  oni koji prvi put dođu u naš grad sigurno će se iznenaditi ovom slikom.

PerSu marketi

Kako god bilo, prizor nas je naveo na razmišljanje da li su se možda  ove ptice samo vratile na svoju staru lokaciju sa koje su oterane pre nešto više od pola veka kad je fabrika sagrađena. Početak rada fabrike, izuzetno bi bio važan za naš grad, pre svega privredu i nezaposlene sugrađane, ali ne bi obradovao i fazane. Možda bi se u tom slučaju moglo naći kompromisno rešenje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Samo da fabrika proradi.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh