I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Farkaždin – selo kome su vukovi u imenu


…To sam već mesecima obećavao svom prijatelju, Farkaždincu Jovanu Toračkom, neverovatnom Kreontu iz Majerine postavke
„Antigone“ u zrenjaninskom pozorištu.

Ovaj je rođeni Farkaždinac trebao da me provede kroz savremene prizore ovog sela koje je ime dobilo po kurjacima. Jer, Farkaždin je isto što i Kurjakovo, kako se ovo naselje nekada i zvalo. Farkaš je, dakle, vuk na mađarskom. Ali naravno, kao i svi pregovori koji dugo traju, i ovaj se izjalovio. (Mislim na dogovor da me prijatelj glumac sprovede kroz selo).

U jutro, skoro na kraju leta, koje je samo u vremenskoj prognozi bilo maglovito – krenuo sam beogradskim putem,sam. Torački je morao na probu „Višnjika“ kod Raleta Milenkovića. Umesto bedekera farkaždinskog, koji i ne postoji – „naoružao“ sam se sa citatom iz pesme Perice Markova, pogađate – Farkaždinca. Kaže Perica, više na gorko, samo pomireno: “ Čeze bez konja. Fijaker na tavanu. Neizvedeno marvinče. Militari iskorišteni po zvanju zemlje. Sporazumno, potpisano, raseljeno, doseljeno, odseljeno“ dok prilazim Farkaždinu pitam se, da li je Perica baš sve to tačno opisao u pesmi…

U selu mir. Možda prazničan – u crkvi naroda. Ne suviše. Mala gospojina! Na spoljašnjim zidovima crkve namazane sveže freske. Neobično za Vojvodinu. Ili samo za mene! A crkva, četvrta od kada je sela. Selo danas, kao da je negde otišlo, ostala njegova senka. Privid. Na ovo mesto je došlo, selo. Farkaždin, bežeći pred Turcima i kugom. Oko 1750. spalivši prethodno, okruženo.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

farkazdindg6

Davno, ja sam ipak, danas u selu koje je ušlo u treći milenijum. Dok se glavnim i jedinim farkaždinskim administrativcem Stevom Stankovim ulazim u mesnu kancelariju, u hodnicima me zapahne karakterističan miris vlage i memle. I neke predavne ishlapelosti. Blizina Tamiša, i neki davni talog Banata? Mesto je, vekovima, predugo, bilo na „sporednom koloseku“. Banat je ceo kao neko zaboravljeno ostrvo. Kao i Sakule i Idvor. Ali, komšije su odavno imale Pupina i Zorana Petrovića. Oni su zato – poluostrvo!

Sad, kroz selo Farkaždin tutnji saobraćaj, za Pančevo. Prolazi i samo odlazi. Dolaze ljudi na Tamiš, tu gde se sastaju farkaždinski, sakuljaški i idvorski atari. Stižu pecaroši sa svih strana. Bilo ih je i na malogospojinskom pre podne. Sami na obali Tamiša. Kao privremeni zakupci priobalja. Meštani negde u selu „sakriveni“. Možda u crkvi. Guske i goveda su negde drugde boravili. Što nije logično ali je očevidno.

Na jesen će ponovo bitka pecaroša, guščara i stočara, za pašnjak i reku. Bivši militari kao da ne mogu da se naviku na miran san. Da poveruju da su preseljavanja i doseljavanja završena. Da skinu sa tavana onaj fijaker iz pesme Perice Markova. I prošetaju ga šorovima.

0farkazdin05zf4

Jer nisu Farkaždinci naveseo soj. Dušan Duša Krstin, ovdašnji legendarni šeret, glumac i muzičar, nije slučajno poslužio sakuljanskom slikarskom i pozorišnog magu Zoranu Petroviću kao prototip banatske boemije. Pored svih Sakuljana – on odabrao Farkaždinca Dušu.

Ironija i satara Ljubomira Živkova dolaze, takođe, baš iz ovih farkaždinskih noći  u kojima se vekovima spavalo sa jednim otvorenim okom. Jedino me zbunjuje poreklo davnih erotskih snova mog davnog poznanika Jove Regeska – valjalo bi verovatno upoznati selo kad snegovi zaustave sve ostale aktivnosti… Pod uslovom da bećare iz mraka ne vreba Duško Epifanić, negdašnji prvak sveta u streljaštvu!

 

I toliko, ovog puta, o selu nad kojim je vremenom kružila „legenda o smrtnoj opasnosti od pranja kose“, kako svedoči davni Ljubomir Živkov. Pre nego što je boravio negde između „Lisice i ždrala“ i „Retrovizora“. I svirao sa tamburašima. Ovaj legendarni inadžijski mislioc čiji je Farkaždin mera svega.

Odlomak preuzet iz knjige „Banat je kao priča“, Zrenjanin 2011.

Autor : Zoran Slavić

Glavni urednik : Zoran Slavić

Izdavači : Istorijski arhiv Zrenjanin, NIP Zrenjanin

Produkcija : Etno festival Bagljaš

Foto : Izleti po Vojvodini i blizu nje

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh