I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

„Evropsko posmatranje ptica“ organizovano i u Tarašu

Taraš je i ove godine bio deo evropskog vikenda posmatranja ptica „EuroBirdWach 2016“, i to pod sloganom „Ptice nikad bliže“.

evrpsko-posmatranje-ptica

Ovakva vrsta izleta organizovana je treću godinu za redom, a cilj ovog međunarodnog događaja jeste upoznavanje sa čudesnim fenomenima ptičijih seoba, njihovim potrebama na gnezdilištima, selidbenom putu i oblastima na kojima provode zimu. Takođe na ovom događaju posvećujemo pažnju i boljem upoznavanju ptica sa kojima svakodnevno živimo.

Ovaj međunarodni događaj ima i naučni značaj jer se tokom posmatranja ptica, broje sve vrste, i ti podaci o brojnosti dostavljaju se nacionalnom koordinatoru, odnosno Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji ukupne podatke dostavlja evropskom centru za obradu podataka – BirdLife Švajcarska.

PerSu marketi

Udruženje građana „Taraške rode“ u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i OŠ „Svetozar Marković- Toza“ Elemir – Taraš organizovalo je 1.10.2016. izlet na kom su deca posmatrala i brojala ptice, i time učestvovala u međunarodnom događaju- evropskom vikendu posmatranja ptica. Pored posmatranja u parku, u centru sela, zainteresovani posmatrači obišli u obalu Tise, šumu i ribnjak. Viđene su standardne vrste ptica.
evrpsko-posmatranje-ptica1

evrpsko-posmatranje-ptica2

– Ponosni smo što bili deo ovog lepog međunarodnog događaja. S obzirom da je ovo bio jedan od lakših i jednostvanijih izleta jer je bio prilagođen deci, zadovoljni smo dobijenim rezultatima. Rezultati, koje smo dobili tokom našeg izleta u Tarašu, govore da smo prebrojali 661 pticu. Ukupno je viđeno 17 vrsta ptica, od toga najbrojniji su bili čvorci 407 jedinki, zatim bregunice 88, a na trećem mestu po brojnosti su vrapci pokućari 62 jedinke. Tu si i Gugutke 36, Poljski vrapci 22, Divlji golubovi 19, Obični galebovi 5, Češljugari 5, Velike senice 6, Gačci 3, Gradske laste 2, Svraka 1, Seoski detlić 1, Bela pliska 1, Eja močvarica 1, Mišar 1, Crna crvenorepka 1, kaže za portal I love Zrenjanin Aleksandra Marovac Cucić, predsednica UG „Taraške rode“.

Za kraj manifestacije organizovana je radionica „Plodovi jeseni“ na kojoj su deca uz uživanje izrazila svoju kreativnost.

taras

Preliminarni rezultati svih izleta u Srbiji govere da su održana 34 izleta, da je bilo 1302 učesnika i da je prebrojano 39.000 ptica, što govori da je ovo do sad najuspešniji „Birdwatch“ od 2004. godine od kada postoji ovaj događaj i u Srbiji.

– Dosta dece je zainteresovano da bolje upozna ptice i voleli bi da češće organizujemo ovakve boravke u prirodi, gde će moći malo bolje da upoznaju ptičiji svet koji ih okružuje, što će im naše udruženje svakako omugućiti. Rad sa decom za nas uvek ima posebnu čar, a njihova zainteresovanost velika je nagrada za naš trud, istakla je Marovac Cucić.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh