I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

„EuroBanat“ internet televizija – novi most između Srbije i Rumunije

Povodom početka rada „EuroBanat“ internet televizije u Zrenjaninu, u Rumuniji je održana zajednička konferencija učesnika ovog projekta koji finansira Evropska Unija.

Prve višejezična prekogranična internet televizija startovala je 1. septembra objavljivanjem televizijskih priloga o najvažnijim dešavanjima u Zrenjaninu u oblasti kulture, obrazovanja, umetnosti i ostalim sferama. Time je zaokružena ideja o stvaranju regionalne televizije koja je nastala početkom 2008. godine.

eurobanatUčesnici konferencije o pokretanju Eurobanat televizije

Nosilac projekta EuroBanat TV je Grad Zrenjanin, a partneri koji su potpomogli realizaciju su Poslovni inkubator Zrenjanin i medijska asocijacija Fi Mehedintiului iz Temišvara. Vrednost celokupnog projekta je 350 hiljada evra.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

– Eurobanat internet TV je krenula u stvaranje prvog internet HD TV portala koji treba da pruži korisniku onlajn digitalnu televiziju kroz emitovanje medisjkog sadržaja koji se odnose na dešavanje u Srbiji i Rumuniji. Televizija je usmerena na tematska dešavanja u Banatu s jedne strane, a sa druge predstavlja javni servis svih građana grada Zrenjanina. Ideja je nastala analizom medijskih i televizijskih standarda u Evropskoj Uniji koja je pokazala da sve evropske televizijske kuće moraju da se digitalizuju i da imaju standard snimanja i distribuciju materijala u HD tehnologiji. EuroBanat TV je kroz ovaj projekat uradila knjigu standarda i time stvorila mogućnost konkurisanja za dozvolu emitovanja kod Republičke Radiodifuzne Agencije kod Evropske radiodifuzne unije, rekao je projekt menadžer Željko Kevrešan.

Punu podršku realizaciji projekta pružila je Privredna komora Temišvara čiji predsednik Georgica Cornu veruje da je ovo početak jedne dublje saradnje rumunskog i srpskog dela Banata.

– Ovaj projekat odnosi se na Srbe iz Rumunije i Rumune iz Srbije. Cilj je da se putem interneta ostvari program koji će biti i na srpskom i rumunskom jeziku. Cilj je i da se učvrste veze i odnosi između ove dve regije. Nadam se da će putem ovog programa stanovništvo sa obe strane granice uspeti da se upozna što bolje, rekao je Cornu.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je verovanje da Eurobanat televizija može da doprinese učvršćivanju veza između Temišvara i Zrenjanina, koje su ranije bile ostvarivane većinom kroz kulturu i sport.

– Izuzetno mi je drago što završavamo ovaj projekat jednako značajan i za Zrenjanin i Temišvar. Istovremeno završavamo projekat i počinjemo rad televizije, i očekujemo još bolju saradnju između srpskog i rumunskog naroda. Našu odnosi su dobri, ali i jedna i druga strana ima probleme, pre svega ekonomske. Uvek je lakše sarađivati u domenu sporta i kulture, ali smo zainteresovani da produbimo i ekonomsku saradnju, rekao je Janjić.

Projekat je okupio je 50 volontera koji su prošli edukaciju za novinarstvo, montažu, kameru, zvuk i produkciju. Formirana je redakcija i nekoliko tematskih emisija, o čemu je govorila glavna i odgovorna urednica Lidija Krčmarov.

– Programska šema televizije koncipirana je tako da obuhvata gledaoce svih starosnih dobi. Prednjači informativni program, ali imamo i dosta tematskih emisija koje pokrivaju različite oblasti. Trudićemo se da opravdamo sva očekivanja kako stanovništva u Zrenjaninu tako i naših prijatelja u Temišvaru, rekla je Krčmarova.

Pored emisija koje se snimaju u Zrenjaninu na srpskom jeziku, Eurobanat emituje i emisije na rumunskom koje šalje redakcija iz Temišvara.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh