I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Erne, Marin i Roman su zrenjaninski umetnici za ponos

Na juče održanom  prijemnom ispitu na doktorskim studijama Akademije umetnosti u Novom Sadu na odseku violina, od šestoro primljenih kandidata, trojica su Zrenjaninci!

Roman Bugar, Marin Bugar i Erne Švan deo su prve generacije koja upisuje doktorat.

-Po prvi put se ove godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu upisuju doktorske studije i mi smo deo prve generacije koja upisuje doktorat – rekao je za naš portal Roman Bugar. -Od pre par godina doktorat je otvoren i u Beogradu na Fakultetu muzičkih umetnosti. Prijemni ispit se sastoji iz sviračkog resitala na kojem kandidati sviraju dva stava – solo sonata ili partita J.S. Baha, virtuozni komad i dva stava velikog koncerta ili sonate. Drugi deo je intervju vezan za pisanje doktorske disertacije i motiva upisa na doktorske studije.

Tragom ove izuzetno lepe vesti predstavljamo trojicu umetnika i deo njihovih impresija.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

erne-svan

ERNE ŠVAN

Erne Švan je rođen 5. avgusta 1983. u Zrenjaninu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu „Josif Marinković“. Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisuje 2001. godine u klasi prof. Irine Jašvili kod koje završava osnovne i master studije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Tokom studija je bio stipendista republičkog i univerzitetskog fonda, kao i organizacije „Conection“ sa sedištem u Londonu. Dobitnik je Nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignute rezultate, Norveške Kraljevske stipendije za 2003-2004. školsku godinu, kao i stipendije za talentovane učenike i studente sa područja Grada Zrenjanina. Tokom školovanja, usavršavao se na mnogobrojnim majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu kod eminentnih profesora kao što su Dejan Bogdanović (Italija), Dona Li Kroft (V.Britanija), Ilja Grubert (Holandija), Geza Kapoš (Mađarska), Jirži Tomašek (Češka) i drugi. Nastupao je na mnogobrojnim koncertima u zemlji i u inostranstvu. Pomenimo samo London, Norwich, Beč, Zemering, Kjođa, Debrecin,Segedin, Temišvar…) Kao solista je sarađivao sa Simfonijskim orkestrom AUNS, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Zrenjaninskom filharmonijom, Zrenjaninskim kamernim orkestrom, a 2014. godine sa Jevrejskim k amernim orkestrom predstavio se u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Erne Švan je koncertmajstor Zrenjaninskog kamernog orkestra, a pored toga je i stalni član Vojvođanskog simfonijskog orkestra (zamenik koncert majstora), kao i orkestra Camerata Academica. OD 2008. godine je član ESTA-e (Europena String Teachers Association). Bavi se pedagoškim radom na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu gde je zaposlen kao stručni saradnik na predmetu Violina.

MARIN BUGAR

marin-bugar

Marin Bugar rođen je 06. maja 1988. Godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu „dr Aleksandar Sabovljev” završio je u Ečki na rumunskom nastavnom jeziku. Paralelno sa njom završio je i nižu muzičku školu „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. 2003. godine, upisao je srednju muzičku školu „Josif Marinković“, smer muzički izvođač – violinista u klasi profesora Šiveg Tibora, koju je završio 2007. godine. Upisao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, muzički odsek, grupa za gudačke instrumente, podgrupa za violinu, u klasi profesora Uroša Pešića, koju je završio 2011. godine, nastavivši  studiranje u klasi profesora Florijana Balaža. Master studije je završio u klasi profesora Nikole Aleksića 2012. godine. 2014. je završio Specijalističke studije na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Jasne Maksimović. Od 2010. godine radi kao stalno zaposlen u orkestru Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu. Takođe je stalni član orkestra Vojvođanskih simfoničara, a od 2015. godine postaje vođa drugih violina. Član je orkestra nova beogradska opera i subotičkog  kamernog orkestra. Učestvovao je na brojnim kulturnim manifestacijama u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Somboru, Rumi, Vršcu. U inostranstvu je nastupao više puta kao solista i kao član orkestra. Osvojio je nagrade na internacionalnim festivalima narodne muzike, od kojih se izdvajaju treća nagrada na najvećem rumunskom nacionalnom festivalu Maria Tanase u Krajovi (Rumunija). U Bukureštu je imao zapažen nastup kao solista, u palati Kotročeni uz prisustvo rumunskog predsednika Trajana Baseskua. Član je festivalskog orkestra KotorArta i gudačkog kvarteta „Panonija” sa kojim nastupa na raznim kulturnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Povremeno nastupa kao član narodnog orkestra RTV Vojvodine. Koncertmajstor  je orkestra nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine od 2009. godine. Učestvovao je na majstorskim kursevima kod profesora Dejana Bogdanovića ( Italija). Od 2009. do 2012. godine usavršavao se kod profesora Antona Sorokowa, profesora na Bečkom Univerzitetu i koncertmajstora Bečkih simfoničara. Živi i radi u Novom Sadu. Svira na violini iz XVIII veka.

ROMAN BUGAR

roman-bugar

Roman Bugar je rodjen 14.07.1985. u Zrenjaninu. Osnovnu školu „dr. Aleksandar Sabovljev” završio je u Ečki, na rumunskom nastavnom jeziku. Paralelno sa njom završio je i nižu muzičku školu „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. Posle završene osnovne škole, 2000. godine, upisao je srednju muzičku školu „Josif Marinković“, smer muzički izvođač (violinista) u klasi profesora Šiveg Tibora, koju je završio 2004. godine. Posle završene muzičke škole upisao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, muzički odsek, grupa za gudačke instrumente, podgrupa za violinu, koju je zavrsio 2008. Iste godine upisuje magistraturu u Banja Luci, u klasi Uroša Pešića i kasnije kod Marije Misite.  2009. godine osniva Zrenjaninski kamerni orkestar koji posle duže pauze ponovo počinje sa radom. Iste godine postaje koncertmajstor i dirigent orkestra Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.2011. godine izabran je za predsednika Velikog Festivala folklora rumuna iz Vojvodine. Sa Romanom na čelu Festival te godine dobija internacionalni karakter. 2013. godine okuplja muzičare rodom iz Zrenjanin i osniva Zrenjaninsku filharmoniju. Prva violina je u gudačkom kvartetu „Panonija“, sarađuje sa raznim orkestrima u Srbiji: Novi simfonijski orkestar „Makris“, Orkestar opere SNP-a, Festivalski orkestar Nomus-a, Festivalski orkestar Kotor Art-a, Banjalučka filharmonija, Crnogorski simfonijski orkestar i drugi…2015. godine postavljen je na mesto v.d. direktora Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Iste godine postaje vlasnik muzičkog studija M 2932. Hobi mu je pecanje i veliki je ljubitelj konjarstva.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh