I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Elektronski vodomeri – jedna od investicija „Vodovoda“ u 2017.

U planovima poslovanja za predstojeću 2017. godinu JKP „Vodovod i kanalizacija“ ima nekoliko kapitalnih projekata u čiju realizaciju planira da uloži blizu 2 miliona evra.

Prema rečima v.d. direktora ovog preduzeća Ivana Devća to su investicije koje treba da počnu da rešavaju godinama nagomilavane probleme.

– Jedna od najbitnijih stavki u planu poslovanja za 2017. godinu je pokretanje rada prečistača pijaće vode. To je naravno dugogodišnja tema i nešto što svi građani sa nestrpljenjem iščekuju. Shodno preuzetoj obavezi morali smo u budžetu da planiramo i  značajnu stavku, a to je  da se plati preuzeta količina vode koju konzorcijum „Gruppo Zilio“ bude isporučio. Ukupna procena je da će to biti oko 220 miliona dinara na godišnjem odnosno 18 miliona na mesečnom nivou za 6,5 miliona kubnih metara vode koliko je ugovorom predviđeno – rekao je Dević u izjavi za naš portal.

 

I Taxi Zrenjanin

– „Vodovod i kanalizacija“ kao i ostala javna preduzeća prvi put od sledeće godine od osnivača odnosno iz budžeta ne dobijaju sredstva već se  okreću sopstvenim izvorima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Značajna stavka u planu poslovanja za 2017. su kapitalne investicije koje će rešavati godinama nagomilavane probleme. Među tim planovima je i kupovina dela upravne zgrade u kojoj je sedište preduzeća, a koji trenutno nije u vlasništvu „Vodovoda“.  Vozni park preduzeća biće pojačan ali isključivo mehanizacijom u vrednosti od 400 hiljada evra. Mehanizacija će služiti za obavljanje tekućih i vanrednih radova i delatnosti.

Digitalizacija stiže i u „Vodovod i kanalizaciju“

Jedna od najznačajnijih investicija u 2017. godini je zamena vodomera i kompletno uvođenje tzv. „inteligentne“ mreže. Na taj način moguće je pratiti sve parametre u vodovodnoj mreži  kao što su protok, gubici i potrošnja, a bez potrebe za izlaskom na teren što predstavlja i značajnu uštedu u poslovanju.  Vodomeri se od klasičnih razlikuju po tome što u sebi imaju elektronski modul kao i „gprs“ modul za povezivanje na mrežu.  Takođe u sebi poseduju i modul pomoću kojeg je moguće ograničiti protok vode.  Javna nabavka biće raspisana do kraja ove godine, a sama nabavka realizovana u toku iduće godine. Sve ove investicije, a radi se o blizu 2 miliona evra „Vodovod“ će realizovati iz sopstvenih sredstava.

– Od februara kad ispostavimo prve račune za svoje usluge sami ćemo raspolagati i raspoređivati ta sredstva –  rekao je  Dević odobravajući i odluku da se naplata komunalnih usluga vrati pod okrilje samih preduzeća. Želimo i da procenat naplate dovedemo do 95 procenata što smo imali u ranijem periodu pre nego je formirana objedinjena naplata. Drugi izvor biće i uvođenje pomenutih novih vodomera budući da je to investicija koja će praktično isplatiti samu sebe. Naime ranije su gubici na mreži bilo kog karaktera iznosili i preko 40 odsto dok uvođenjem ovih vodomera ti gubici mogu da se smanje za minimalno 15 odsto. U finansijskom efektu to je skoro 100 milona dinara na godišnjem nivou. Neminovno je da će cena vode u narednom periodu kada se pokrene fabrika vode biti veća i mi zbog toga više ne možemo da dozvolimo gubitke koje smo imali dosad – zaključio je Dević.

Elektronski

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh