I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Eko česme – svačije i ničije

Brigu o svim eko česmama na teritoriji Zrenjanin uskoro bi mogao preuzeti Grad, kako bi se snabdevanje građana zdravijom vodom odvijalo nesmetano.

Poznata je činjenica da su problemi da snabdevanjem i kvalitetom vode bili učestali, ali se spornijim pokazalo to što česme kao objekti nisu uknjižene zbog čega grad i JKP „Vodovod i kanalizacija“ nisu imali obavezu da ih održavaju.

radovan bulajic direktor  (4)

Radovan Bulajić

Održavanjem su se delimično bavile mesne zajednice na teritoriji na kojoj su česme izgrađene, i pojedini izvođači radova.

I Taxi Zrenjanin

Sporan kvalitet vode na česmi u naselju Bagljaš pokrenuo je brojna suštinska pitanja – od kojeg su se novca gradile česme, ko su investitori a ko izvođači, koje su granice u istakanju kvalitetne i zdrave pijaće vode.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Lokalna samouprava osnovala je Komisiju za javne česme koja se obavezala da će rešiti problem vodosnabdevanja putem eko česmi.

Na teritoriji Zrenjanina postoji dvanaest eko-česmi, od kojih je samo jedna u gradskoj sredini – na Bagljašu, dok su ostale u naseljenim mestima. Eko-česma na Bagljašu nije u funkciji i osim nezadovoljavajućeg kvaliteta vode, na tom objektu došlo je do nestručnog isključenja sistema, potvrdio je našem portalu član Komisije i predsednik gradske Skupštine, Radovan Bulajić. U Melencima, Kleku i Knićaninu one su ispravne i građani ih mogu koristiti.

„Došli smo do podataka da za česme ne postoji građevinska dozvola. JKP „Vodovod i kanalizacija“ još uvek ne može da preuzme brigu o njima jer nisu uknjižene kao građevinski objekti. Česme su se gradile neplanski -jedan broj je izgradila mesna zajednica preko fondova iz pokrajine, druge su gradile opet mesne zajednice od sopstvenih para, a treći broj česmi je napravljen od para iz republike“, objašnjava Bulajić.

eko cesma zrenjanin

„Nakon utvrđivanja stanja u kom su se česme nalazile, preći ćemo na postupak legalizacije. Kad se objekti uknjiže, mesne zajednice treba da prenesu nadležnost „Vodovodu“,  jedinoj firmi zaduženoj za vodosnadbevanje. To je postupak koji treba da se uradi do oktobra.“

Za neispravnosti u kvalitetu vode koje je nekoliko puta utvrđivao Zavod za javno zdravlje, Bulajić kaže da je delom odgovornost i na svima koji koriste česme.

cesma„Bitno je da vodu koristi građanstvo, da ne dolazi do zloupotrebe, odnosno da pojedinci ne istaču na desetine litara vode koju kasnije prodaju na pijaci. Treba napomenuti da je vek trajanja jednog filtera ograničen. Shodno tome, neophodna je ugradnja merača kako bi se pratila njena potrošnja i trajanje filtera. Sve česme, osnosno njihovi filteri projektovani su na dnevnu potrošnju vode od 8 do 10 kubika, i jasno je da je trideseti kubik vode goreg kvaliteta nego da filtera nema. Zato je važno da se vodi konstantan nadzor i vrši pregled stanja filtera i kvaliteta same vode“, kaže Bulajić.

Na pitanje da li će se troškovi u gradskom budžetu povećati kada grad preuzme brigu nad ovim objektima, naš sagovornik kaže da je Komisija uradila računicu.

„Troškovi padaju na teret gradskog budžeta i na mesne zajenice, a izvođači radova tvrde da iznose između 200 i 250 eura na mesečnom nivou, iako je bilo paušalnih izjava iz pojedinih izvora da visina troškova može dostići 100 do 300.000 dinara. Bez obzira što česme imaju samo pojedina naseljena mesta ili grad, troškovi će biti raspoređeni na sve, i biće minimalni. Česme treba napraviti na još dva, tri mesta, ali  samo dok se ne napravi fabrika vode i ne reši poblem vodosnadbevanja“, kaže Bulajić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh