I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Edukacija mladih o zdravim stilovima života

„Mladi i zdravi stilovi života“ jedna je od tema velikog projekta namenjenih mladim osobama – „Mladi i aktivnosti u 2013“ koju realizuje Udruženje građana „Kormilo“ iz Zrenjanina.

Kroz aktivnost „SOVA – Sad Otvaramo Vrata Aktivnostima“, aktivisti udruženja sprovode edukativna predavanja i interaktivne radionice kroz koje mladima ukazuju na važnost očuvanja zdravlja i podsećaju na posledice po zdravlje koje se javljaju u srednjim i poznim godinama, a čiji je uzrok u lošim navikama iz mlađe dobi.

Edukaciju ćemo održavati tokom septembra i oktobra kroz interaktivne radionice u trajanju od 90 minuta. Ona je većim delom vršnjačaka, jer i ciljna grupa kao i dva edukatora spadaju u grupu mladih od 15 do 30 godina. Prva radionica održana je u OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev“ u Ečka u kojoj još uvek ne postoji fiskulturna sala. Da bi upražnjavali neku od fizičkih aktivnosti, mladi iz tog mesta moraju dolaziti u Zrenjanin za šta je potrebno da izdvoje i vreme i novac. Radionica koju smo sproveli izuzetno je povoljno uticala na njih i motivisala ih da na vreme počnu da razmišljaju o svom zdravlju“, kaže za portal I love Zrenjanin Mirjana Gavrilović, predsednica Udruženja „Kormilo“.

ecka

I Taxi Zrenjanin

Vršnjačka edukaicja u Osnovnoj školi u Ečki

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ona kaže da je za svest mladih o zdravim stilovima života, neophodna stalna interaktivna edukacija.

„Veliku ulogu imaju i roditelji koji su nekad prezauzeti radom, opterećeni brigama i nedovoljno pažnje posvećuju šta, koliko i kada njihova deca jedu i da li se bave nekom fizičkom aktivnošću“, kaže Gavrilovićeva.

 

ZDRAVLJE = SOCIJALNO, FIZIČKO I MENTALNO BLAGOSTANJE

Procene Svetske zdravstvene organizacije su da će do 2020. godine 70 odsto svih uzroka smrti biti povezano sa načinom života, a kao rizici navedeni su fizičkа neаktivnost, pušenje, zloupotrebа  аlkoholа, neuravnoteženа i neprаvilnа ishrаnа odnosno prekomernа težinа i gojаznost.

Faktori na koje ne možemo uticati su pol, uzrast i genetski faktor – nasleđe. Faktori koje možemo аktivno kontrolisаti i usmerаvаti u pozitivnom smeru su nаčin ishrаne, fizičkа аktivnost, nаvike i mentаlni stаv.

zdravlje

„Jedna od tema o kojoj govorimo na edukacijama jeste bolest, koji su prvi znaci nekog oboljenja i kakva je veza bolesti sa zdravim stilovima života, kaže Gavrilovićeva. Kada su akutne bolesti u pitanju naša svest u većini slučajeva reaguje pozitivno i odgovorno. Kada su u pitanju hronične bolesti, situacija nije ista. Naša svest ne reaguje kako bi trebalo, što proizilazi iz našeg ponašanja. Jednostavno se prilagođavamo, nastavljamo da živimo sa možda nekim smanjenim aktivnostima i vrlo mali broj nas svojim ponašanjem svakodnevno se trudi da utiče da se to stanje ne razvije u ozbiljnu hroničnu bolest“.

U svakodnevnici, ljudi često zaboravljaju na prevenciju. Pod zdravim stilovima života podrazumevaju se način ishrane, fizička aktivnost i odmor. Aktivisti „Kormila“ napominju da je u ishrani vrlo važan balans i da je neophodno komzumiranje različitih namirnica.

Nakon Ečke, radionica je održana u Gimnaziji, a u narednom periodu edukativno predavanje slušaće učenici Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Zrenjaninu, Osnovne i srednje škole „9.maj“ i srednje Ekonomske škole „Jovan Trajković“.

gimnazija

Predavanje o Zdravim stilovima života u Gimnaziji

Projekat „Mladi i aktivnosti u 2013“  podržalo je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh