I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Ečani dobili svog Baš Čelika

U selu Ečka, na raskrsnici ulica Beogradske i Titelske, ovih dana postavljen je neobičan spomenik – ečanski Baš Čelik.

Nakon 27 godina od kada ju je napravio autor Novak Mićić,  skulptura je postala deo turističkih atrakcija u Ečki. Baš Čelik je sačinjen od metalnih delova pronađenih u seoskim domaćinstvima Ečana, zbog čega je meštanima još zanimljiviji i draži.

autor-bas-celik

Autor sa svojim delom

PerSu marketi

Inicijativa o postavljanju spomenika potekla je od predsednika tamošnjeg Udruženja građana „Ečka 1439“, Gazdag Ervina koji je jedne majske subote ove godine, ugledao spomenik u seoskoj kafani.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Priča o spomeniku i njegovom postavljanju na jednoj od raskrsnica u selu je dosta interesantna i može se reći – slučajna.
Mićić je spomenik napravio daleke 1986. godine, kao deo tadašnje inspiracije. Sačinjen je od metalnih delova i visok oko dva metra. Posle ondašnje autorove samostalne izložbe, obreo se u seoskoj kafani i ostao tamo do prošle nedelje. Malo je Ečana znalo za njega iako je star više od četvrt veka. Ugledavši čoveka od metala, prva moja asocijacija bio je „Baš Čelik“. To ime su prihvatili članovi Udruženja, i tako postadoh „kum“ novopostavljenom spomeniku u selu, priča Gazdag za I love Zrenjanin.

Ečani ovih dana obilaze ovog neobičnog „meštanina“, a mnogi se i fotografišu ponosni što je još jedan kreativni projekat uneo živost u njihovo selo.

bas

Meštani se uključili u postavljanje Baš čelika

Postavljanjem Baš Čelika, Udruženje građana „Ečka 1439“, ostvarilo je svoju ideju da tokom godine ispromoviše kreativne ljude koji žive u Ečki, poput Novaka Mićića.

– Godišnjim planom Udruženja za 2013. godinu bila je planirana izložba amatera slikara i vajara sela, ali zbog nedostatka prostora za organizovanje, pretočili smo je u jednu ovakvu aktivnost, kaže Gazdag.
 
Udruženje građana „Ečka 1439“ osnovano je 2011.godine, sa osnovnom idejom da obogati kulturnu i turističku ponudu sela i da je svojim radom i aktivnošću ukrasi. Od osnivanja do danas, članovi Udruženja su organizovali ukupno 30 akcija.

Ukrasili su pet raskrsnica u selu sa turističkim putokazima, kartom sela sa obeleženim nazivima ulica i kulturno-turistički-istorijskim spomenicima, ukrasnim mostićima, obeležjima u vidu postamenata, tablama sa nazivima ulica na raskrsnicama. Posvećeni su ozelenjavanju svog sela i organizovanju promocija knjiga, izložbi i koncerata ozbiljne muzike.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh