I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Dvotočkaši – rizična kategorija vozača u Zrenjaninu

„Od januara do jula ove godine na području Srednjobanatskog okruga dogodile su se 244 saobraćajne nezgode, a od tog broja, 24 su izazvali dvotočkaši“, saopšteno je iz Policijske uprave Zrenjanin.

U deset saobraćajnih nezgoda bilo je 10 poginulih, 170 saobraćajnih nezgoda završene su sa povređenim licima, dok su 64 saobraćajne nezgode prošle samo sa materijalnom štetom.

Dosadašnja praksa je pokazala da nije redak slučaj da vozači dvotočkaša učestvuju i izazivaju saobraćajne nezgode koje se završavaju smrtnim ishodima.

„Od navedenog broja saobraćajnih nezgoda, vozači dvotočkaša – među kojima su motociklisti, mopedi i biciklisti, učestvovali su u 61, a izazvali čak 26 nezgoda“, rekao nam je Goran Živković, načelnik saobraćajne policije PU Zrenjanin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Živković kaže da je u tim nezgodama smrtno stradalo pet vozača – od kojih tri vozača bicikla, jedan vozač mopeda i jedan vozač motocikla.

VOŽNJA BEZ KACIGE NAJČEŠĆI PREKRŠAJ

Kako saznajemo, samo od početka ovoga leta saobraćajna policija Policijske uprave Zrenjanin izvršila je kontrolu 610 vozača motocikala i mopeda – od kojih su čak u 134 slučaja otkriveni prekršaji, zbog čega su protiv tih vozača podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

„56 vozača počinilo je teže prekršaje i momentalno su isključeni iz saobraćaja. Od tog broja njih devetnaestoro je isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola“, rekao nam je Živković.

Prema njegovim rečima, najčešći prekršaji koje naprave vozači mopeda i motocikala su nenošenje zaštitne kacige, upravljanje vozilom bez dozvole za kategoriju vozila kojoj pripada, upravljanje vozilom pod uticajem alkohola,  i nepoštovanje propisa iz oblasti brzine kretanja vozila.

„Kada je reč o vozačima bicikala, oni najčešće čine prekršaje vezane za pravila o obavezi posedovanja odgovarajućih svetala – kako za osvetljavanje puta, tako i za obeležavanje vozila, zatim kretanje površinama po kojima je zabranjeno kretanje vozila – pešačke zone ili trotoari, kao i upravljanje vozilom pod uticajem alkohola i nepoštovanje pravila prvenstva prolaza“, navodi Živković.

Kao jedan od najvećih problema vezanih za učešće dvotočkaša – u prvom redu bicikala u saobraćaju, navodi se i to što oni spadaju u izuzetno rizičnu kategoriju – iz razloga što ne moraju da imaju vozačku dozvolu, pa tim prevoznim sredstvom često upravljaju i lica koja uopšte nisu upoznata sa pravilima saobraćaja.

BICIKLOM UPRAVLJA – SVAKO

„Dok je za upravljanje motornim vozilima potrebno da vozači ispunjavaju određene zdravstvene uslove – biciklom, na žalost upravljaju i vozači koji ne ispunjavaju iste – i to prvenstveno u pogledu zdravstvene sposobnosti“, upozorava naš sagovornik.
On dodaje da „nije redak slučaj da su vozači stara lica, da ne čuju, ne vide, ne mogu da drže ravnotežu na biciklu i imaju razne zdravstvene probleme“.

„Kada se tim navedenim činjenicama dodaju i konstrukcione karakteristike bicikla – jasno je zašto biciklisti spadaju u izuzetno ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju – koja često učestvuje u saobraćajnim nezgodama čak i sa fatalnim ishodom“, navodi Živković.

Pored starih i zdravstveno nepodobnih vozača dvotočkaša, učesnici u saobraćaju su često i mlade osobe – koje takođe na različite načine krše pravila i rizikuju sopstvenu bezbednost.

„Određeni broj mladih vozača i dalje čini veoma teške prekršaje. U saobraćaju sve češće zatičemo mlađa lica koja ne poseduju odgovarajuću vozačku dozvolu – odnosno upravljaju mopedom ili motociklom bez vozačke dozvole. Određeni broj mladih lica ne poštuje ni odredbe koje se odnose na probnu vozačku dozvolu – pa upravljaju vozilom i posle 23 časa“, naveo je načelnik saobraćajne policije i dodao da nije redak slučaj da mladi upravljaju neregistrovanim vozilima, prevoze na vozilu više lica nego što je dozvoljeno, upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, upotrebljavaju mobilni telefon u toku vožnje i ne nose zaštitne kacige.

APEL VOZAČIMA – BEZBEDNOST UVEK NA PRVOM MESTU

Pripadnici policijskih organa tvrde da konstantno apeluju na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju odredbi Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, naročito propisa u pogledu brzine kretanja vozila.

„To znači da uvek vode računa o tome da prilagode brzinu vožnje stanju i uslovima puta, kao i vremenskim i atmosferskim prilikama. Neophodno je da poštuju saobraćajnu signalizaciju, da ne upravljaju vozilom pod uticajem alkohola i da obavezno koriste zaštitnu kacigu i opremu – ukoliko upravljaju mopedom ili motociklom“, savetuje Živković.

Svim učesnicima u saobraćaju Živković je uputio  poseban apel  „da imaju više strpljenja, solidarnosti i uvažavanja prema drugim učesnicima – jer na taj način doprinose povećanju i podizanju saobraćajne kulture i bezbednosti u saobraćaju“.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh