I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Dualno obrazovanje – šansa za lakše zaposlenje učenika i studenata (VIDEO)

Grad Zrenjanin po drugi put je bio domaćin javnog slušanja na temu „Dualno obrazovanje“.

Predstavnici škola, fakulteta, privrednih subjekata kao i lokalne samouprave razgovarali su o ovoj aktuelnoj temi.

– Zajednička želja je da se uvede kvalitetan program stručne prakse po modelima dualnog obrazovanja. Na današnjem sastanku cilj je bio da upoznamo poslanike kao i predstavnike ministarstva sa modelima prakse koji uspešno funkcionišu u Zrenjaninu. Neki su već uklopljeni u modele dualnog obrazovanja, a želja nam je da dobijemo savete i od strane ministarstva na koji način da to što bolje odradimo. Lokalna samouprava  je karika koja povezuje škole, privredu i ministarstva – rekao je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić ovom prilikom.

Fordomanija

 

U prethodnom periodu tim iz Ministarstva prosvete kao i Privredne komore Srbije posvetio je značajno vreme izradi novog zakona o dualnom obrazovanju kao i uvođenju elemenata dualnog obrazovanja u zakon o srednjem obrazovanju i obrazovanju odraslih – naglasila je  Gabrijela Grujić savetnik ministra prosvete za dualno obrazovanje ovom prilikom.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Dualno obrazovanje kroz dva strateška pravca

Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ dualno obrazovanje realizuje se kroz dva strateška pravca. Jedan se zasniva na akreditaciji laboratorija da bi studenti mogli ne samo da rade redovnu nastavu već i primenjive projekte. Druga strategija odnosi se na stručnu praksu studenata nakon treće i četvrte godine studija što se realizuje već duži niz godina. Uspešno se realizuje studijski program za eksploataciju nafte i gasa po kom studenti iz Zrenjanina odlaze na stručnu praksu u rusku Uhtu gde tokom dve nedelje mogu da vide i koriste laboratorije, da praktično rade na instrumentima i uređajima za eksploataciju i transport nafte. Ove godine npr. svi studenti su pokriveni stručnom praksom u Rusiji uz donaciju kompanije NIS Gazpromnjeft.  Na studijskom programu za IT tehnologije i softversko inženjerstvo  studenti stručnu praksu obavljaju u  kompanijama koje su došle u Zrenjanin poput Levi 9, Vega i drugi. Poznat je i program letnje stručne prakse, a odskora je potpisan i ugovor o saradnji sa lokalnom samoupravom upravo na polju IT tehnologija – istakla je dekanka Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ prof dr Dragica Radosav.

– Postoje privredni subjekti koji su zainteresovani za dualno obrazovanje međutim zasad je prepreka školski plan i program po kom učenici EGŠ „Nikola Tesla“ teoriju i praksu većinom odrađuju u školi dok preduzeća očekuju da učenici više budu u samom preduzeću.  Stručnu praksu učenici trogodišnjih smerova realizuju  u privrednim preduzećima dva puta nedeljno, dok učenici četvorogodišnjih smerova to odrađuju blok nastavom jedan put mesečno. Korist od dualnog obrazovanja za učenike jeste u tome da steknu uvid u realnu situaciju i realne probleme. Sticanjem tog iskustva moći će lakše da se zaposle, a i privredni subjekti takođe mogu lakše  da izvrše selekciju – istakla je dr Marija Servo direktorka ove škole.

Program javnog slušanja realizuje Skupština grada Zrenjanina uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP – United Nation Development Programme) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u okviru projekta Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza, koji predviđa uvođenje javnih slušanja, unepređenje nadzorne uloge lokalnih skupština i uključenja građana.

Snimak konferencije

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh