I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Društvo Slovenaca Planika obeležilo 15 godina postojanja

Društvo Slovenaca Planika je u prisustvu članova Društva i velikog broja zvanica obeležilo vredan jubilej – 15 godina postojanja i rada.

ds-planika

Proslavu ovog vrednog jubileja su uveličali: njegova ekselencija Vladimir Gasparič – Ambasador R. Slovenije, Miha Vilar – konzul R. Slovenije, Rajko Marić – počasni konzul Slovenije, Lojze Letonja – predstavnik beogradskog mitropolita i nadbiskupa monsinjora Stanislava Hočevara i rimokatoličke crkve, Saša Verbič – predsednik nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine, Dušan Jovanović – predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, kao i predstavnici drugih slovenačkih društava u Srbiji.

15310356_1955084038052063_1742853146_n-1

PerSu marketi

Pred brojnim članovima Planike i gostima iz drugih Društava Slovenaca iz cele Srbije, obratio se ambasador Vladimir Gašparič.

img_0364-3

Vladimir Gasparič – Ambasador R. Slovenije

– Čestitam na velikom jubileju – 15 godina postojana Društva. Za očuvanje nacionalnog identiteta mnogo je važno da se družite, da ste aktivni, da imate odbore, školu jezika, prekrasan hor. Posebno je značajno što imate školu slovenačkog jezika i što vaša deca uče slovenački jezik i neguju slovenačku kulturu. Jezik i kultura su najbitniji za očuvanje nacionalnog idenditeta. Za Sloveniju, kao malu državu, veoma je važno da se Slovenci po svetu druže i da neguju slovenačku kulturu i jezik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

planika-sl3

Ambasador je takođe pohvalio rad Društva i rekao da Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je jako zadovoljan radom Planike i uvek će da podržavati rad Društva. Gašparič je izrazio želju da buduća saradnja bude plodna i uspešna.

Saša Verbič

Saša Verbič – predsednik nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine

planika-8

Rajko Marić – počasni konzul

Oni su osnovali DS Planika

Pre 15 goodina su se sastali osnivači društva, njih 11: Dušanka Kojičić, Branislav Milin, Štefica Ljubin, Bojan Grahek, Hermina Vojnović, Milan Vujackov, Karolj Sarvaić, Marija Rogelj, Marija Benak, Ivan Vencelj i Martina Drča.

Oni su u tom trenutku prepoznali značaj slovenačke nacionalne manjine u Zrenjaninu.

img_0350

Hor Društva Slovenaca Planika

– Znate, u fizici postoji termin “Efekat leptira”, koji opisuje kako i male verijacije mogu uticati na svet. Kao mahanje krila leptira, tako su i Slovenci, koji su došli na ova područja, uticali na kulturu Zrenjanina, čineći je još bogatijom sa svojom kulturom, koju su međusobno razmenjivali sa drugim kulturama – rekao je predsednik Društva Slovenaca Planika, Rudolf Tot.

Rudolf Tot, predsednik DS Planika

Rudolf Tot, predsednik DS Planika

Gosti su na svečanosti imali priliku da vide slike poznatih Slovenaca koji su uticali na svet. Prikazan je i  kratak film o kompozitoru Zlatanu Vaudi, koji je slovenačkog porekla i koji je puno podario svetu muzike. O njegovom delu i radu pričala je njegova ćerka, Marija Vauda, koja je bila počasni gost na proslavi.

planika

Izložba „Znameniti Slovenci“

Od osnivanja Društva predsednici su bili: Ivan Vencelj, Hermina Vojinović, Dušanka Kojičić, Milin Branislav, Martina Drča i Rudolf Tot.

350 članova

Društvo je u međuvremenu raslo i sada ima oko 350 članova. Članovi su veoma aktivni. Planika ima Odbor za kulturu, Odbor za informisanje, Odbor za medije, Odbor za sport, planinarstvo i rekreaciju, Odbor za socijalna pitanja i brigu o članovima, školu slovenačkog jezika i hor.

ds-planika-proslava

planika-sl-4

Planika ima dobru saradnju sa Uradom Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministarstvom za obrazovanje, kulturu i sport R. Slovenije, Ambasadom Slovenije u Beogradu, Organima Ministarstva, Pokrajine i gradova R. Srbije i Slovenije, Osnovnim školama u Zrenjaninu i Sloveniji, Zrenjaninskom Gimnazijom, fakultetima, drugim društvima Slovenaca u Srbiji, kao i sa brojnim vladinim i nevladinim organizacijama.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh