I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Drugi festival čvaraka u Mužlji danas oduševio posetioce (VIDEO)

U okviru pete manifestacije „Marljivi žitelji rita“ u Mužlji je, uz prisustvo više hiljada meštana i gostiju iz okolnih naselja održan je drugi Festival čvaraka.

Cvarak Čvarak fest

Zahvaljujući članovima Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ iz Mužlje i više desetina civilnih organizacija, porodičnih gazdinstava i udruženja – među njima Udruženju kuvara amatera i negovatelja starih običaja, Udruženju ljubitelja vina “Sveti Martin”, Dobrovoljno-vatrogasnom društvu, Klubu Žena, Udruženju penzionera, KUD “Petefi Šandor” Omladinskoj organizaciji „MISZ“ i samostalnim izlagačima – prisutni su pored više stotina kilograma ukusnih čvaraka mogli da probaju i kupe ostale zimske čarolije: šunke, kobasice, pršute, slanine…

Domaćice marljivih ruku su pripremile mekike, krofne i slatke kolače, pravljene po receptima naših baka.

PerSu marketi

U zimskim danima uz dobro jelo ide i vino, a za to su bili zaduženi ljubazni Muűljanski vinari. Đula Madaras, predsednik Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ je za naš portal izjavio, da je cilj ove manifestacije predstavljanje seoskog i salašarskog turizma, prezentacija projekta „Carsko ostrvo“ – promovisanje onih bogatih trpeza, proizvoda zdrave hrane i vrednosti nаseljenih mestа Mužljа, Arаdаc, Lukino Selo, Belo Blаto i nekoliko mesnih zajednica sa teritorije grada Zrenjanina, koji su vekovima unazad bili karakteristični za ovdašnje stanovništvo.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Jedan od zanimljivih detalja ovogodišnjeg festivala bio je specijalitet Janoša Milera sa njegovog salaša – slanina od mangulice teška čak 60 kg!

Janoš je rekao da će ova jedinstvena i teška slanina biti predstavljena na daljim izložbama, a da će u okviru tradicionalnih Žetelačkih dana biti prvi put načeta. Da je ovogodišnja manifestacija bila i više nego uspešna,
svedoče prazni kazani ​, ​i zadovoljna i nasmejana lica meštana, gostiju i domaćina.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh