I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Drakonske kazne zbog neodržavanja stambene zgrade

Zakonom o održavanju stambenih zgrada regulisan je niz prava i obaveza koje vlasnici stanova u zgradama imaju u smislu održavanja i korišćenja zgrade.

Jedna od najvažnijih i prvih tačaka zakona jeste formiranje skupštine zgrade. Takvo telo upravlja zgradom, stara se o obezbeđivanju finansijskih sredstava za održavanje, načinu korišćenja zajedničkih delova zgrade i o drugim važnim pitanjima. Na dobar primer funkcionisanja ovog zakona u praksi naišli smo u naselju Mala Amerika na adresi Rada Končara 5.

-S obzirom na to da su sve zgrade gotovo privatizovane, definitivno ne možemo očekivati pomoć od nekoga sa strane već bi, a u krajnjem slučaju i zakon tako propisuje, stanari sami trebali da se organizuju u skupštinu zgrade. Mi se u ovoj zgradi i trudimo da nam, kako stanovi izgledaju iznutra, tako bude i u zgradi, oko zgrade i u zajedničkim prostorijama – izjavila je za naš portal predsednica skupštine stanara zgrade na pomenutoj adresi, Gordana Marković.

image-160dc7c47157ca93bc775eb78543c152bf6023395b8f95be923c9de9721fa611-V

PerSu marketi

Održavanje zgrade vlastita, a ne „tuđa briga“ – stanari Rada Končara 5

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Javnost većinom još uvek nije dovoljno upoznata sa Zakonom o održavanju stambenih zgrada. Dugo godina u toj oblasti vladao je vakuum i nije bilo jasno određeno ko se i kako stara o zgradama i koja su prava i obaveze stanara, odnosno vlasnika stanova.

-Tako se dešavalo, što je bio slučaj i u našoj zgradi da zajedničke prostorije budu godinama zapuštene, da se bukvalno ne zna ko treba da „zameni crep“ i slično. Sada je odgovornost za staranje o stambenim zgradama ovim zakonom prebačena na vlasnike stanova. Mi smo svu pravnu pomoć i asistenciju potražili i dobili u našoj Mesnoj Zajednici „Mala Amerika“, pa bi to bila i naša preporuka za stanare u drugim delovima grada – da se obrate za pomoć u svojim mesnim zajednicama. Želimo da ukažemo  na važnost tog prvog koraka da je po zakonu obavezno formiranje skupštine zgrade, istakla je naša sagovornica.

Zakonom su propisane i visoke kazne u slučaju nepoštovanja odredbi.

-Za nepostojanje protivpožarnih aparata u zgradi propisana je kazna i do milion dinara koju snose svi stanari. Ne navodim ovaj primer samo zbog kazne, već zato što se na taj način jasno zna ko i kako brine i o ličnoj i zajedničkoj imovini u zgradama  – podvukla je gospođa Marković.

U preporuci za formiranje skupštine zgrade navedeno je: da bi preduzeća koja su zadužena za održavanje zgrada bila efikasnija u rešavanju problema građana preporučuje se formiranje Skupštine zgrade, koja kao pravno lice rešava tekuće probleme. Njenim osnivanjem, svi problemi se evidentiraju na jednom mestu i omogućava se lakša komunikacija sa nadležnim službama. 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh