I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Dr Ždrale : Većina majki odlučuje se za dojenje

„Dojenje predstavlja prirodni nastavak trudnoće i veoma je značajno za psihički i fizički razvoj svakog novorođenčeta“, izjavila je povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja dr Svjetlana Ždrale, neonatolog zrenjaninskog porodilišta.
Nedelja svetske podrške dojenju obeležava se svake godine u periodu od 1. do 8. avgusta, 21 godinu koliko postoji Asocijacija podrške dojenju.

Ove godine akcija se sprovodi u preko 170 zemalja u svetu – i to pod sloganom „Podrška dojenju – bliže majci“.

Tim povodom, Dr Ždrale je podsetila da „novorođenče putem dojenja dobija najkvalitetniju hranu-koja je optimalno izbalansirana, visoke je proteinske vrednosti, sadrži sve potrebne hranljive sastojke i zaštitne materije neophodne za jačanje imuniteta deteta i zaštitu tokom prve godine njegovog života od potencijalnih infekcija i uticaja alergena“.

Značajan je i podatak da majčino mleko predstavlja ekonomski najisplativiju hranu – koja se ujedno najlakše vari i novorođenče je najbolje podnosi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Razvoj društva u mnogim zemljama u svetu doveo je do poremećaja sistema vrednosti u slučaju određenog procenta majki – koje najčešće iz estetskih razloga ne pribegavaju dojenju – već se odlučuju za upotrebu veštačke hrane.

„Na svu sreću ta pojava nije toliko zastupljena u našoj zemlji, pa se najveći broj majki ipak odlučuje za dojenje. Kod nas je još uvek razvijena pozitivna svest o značaju dojenja, emotivni smo, gajimo veoma snažnu ljubav prema našoj deci, te nam je stalo do toga da im obezbedimo što kvalitetniji život“, istakla je Ždrale.

Pozitivno osoblje zrenjaninskog porodilišta

Uprkos tome, u našem regionu ipak postoji mali procenat žena koje iz određenih razloga ne žele da doje, a sa tom pojavom zdravstveni radnici se za sada uspešno bore.

„U takvim slučajevima se trudimo da probudimo svest i ubedimo te žene da je dojenje pojava koja je zaista najbolja po zdravlje i kvalitet života njihove bebe. Bitno je napomenuti i da se nakon prestanka dojenja majčino telo vraća u prvobitno stanje – pa estetika ne bi trebala da se navodi kao razlog izbegavanja dojenja“, napominje naša sagovornica.

Novorođenčad na odeljenju porodilišta

„Osnovni cilj je da se majke podstiču i da im se pruži neophodna pomoć kako bi održale dojenje i što lakše prevazišle poteškoće sa kojima se susreću nakon porođaja. Jedna od aktivnosti biće i udruživanje žena dojilja – kako bi se što više proširila populacija „uspešnih dojilja““, istakla je Ždrale.

Ona je dodala da je u širenju svesti i sprovođenju uspešnog dojenja neophodna podrška zdravstvenih radnika – u prvom redu neonatoloških sestara i lekara pedijatara od koji najviše zavisi uspešno uspostavljanje laktacije.

„Nakon toga sledi i neophodna podrška porodice, patronažne službe, radnih organizacija i povoljan socijalni aspekt – koji na svu sreću postoji u našoj zemlji i omogućuje porodiljama odsustvo sa posla u trajanju od godinu dana – pa one za to vreme mogu uspešno i nesmetano da obave svoju ulogu dojenja“, na kraju ističe Ždrale.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh