I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Dr Radovanović: Abortus može ostaviti ozbiljne i trajne posledice

Abortus ili prekid trudnoće kratka je intervencija koja kod nekih žena ostavlja trajne posledice. Probijanje zida materice, sterilitet i ostale tragične komplikacije neretko se pripišu lekaru koji izvodi intervenciju. S druge strane, malo se priča o riziku odluke da se abortus uopšte izvrši, kao i o stanjima organizma koji može proizvesti kompikacije nakon odstranjivanja ploda.

Prema statističkim podacima, u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ broj izvršenih abortusa je u padu, ali i dalje brine činjenica da tu intervenciju traže izuzetno mlade devojke koje nisu rađale. Svest o opasnosti intervencije koja se radi „na slepo“, mnogima je nepoznanica.

O abortusima, za portal I love Zrenjanin govori specijalista ginekologije i akušerstva dr Darko Radovanović, jedan od lekara koji u zrenjaninskoj bolnici radi na toj vrsti intervencija.

dr-darko-radovanovic-uzv
I love Zrenjanin: Kakvo stanje trenutno pokazuje statistika o izvedenim abortusima u zrenjaninskoj bolnici?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Dr Darko Radovanović: Statistika često ne predstavlja realno stanje onoga što je „u narodu“.  Ipak, podaci evidentiranih abortusa koji su urađeni u zrenjaninskoj bolnici, pokazuju da poslednjih godina broj tih rizičnih intervencija opada. U 2010. godini prijavljeno je 365, u 2011. godini 297, u 2012. godini 263 abortusa, a podatak do novembra 2013. godine od 210 abortusa, pokazuje da se broj prekida vitalnih trudnoća smanjuje iz godine u godinu. Intervencije, prekidi trudnoće, u zrenjaninskoj bolnici rade se dva dana nedeljno. Iskustveno smo primetili da dolazi dosta adolescentkinja, dosta mladih osoba koje nisu rađale, a to nije slučaj samo u Zrenjaninu. Kada pričamo o mladim devojkama, mislimo na one do dvadesete godine života.

I love Zrenjanin: Kakva je procedura nakon što devojka ili žena odluči da želi da uradi abortus?

Dr Darko Radovanović: Legalan, odnosno zakonski prekid u slučaju neželjene trudnoće, dozvoljen je na lični zahtev do 10. nedelje gestacije. Starost trudnoće i određivanje desete nedelje počinje da se računa prema poslednjoj menstruaciji. Devojke starije od 16 godina imaju zakonski osnov da sa izveštajem lekara specijaliste i nadležnog ginekologa urade abortus na lični zahtev. Ukoliko je slučaj takav da devojka ima manje od 16 godina, sa njom mora doći staratelj. Ima i osoba koje su poslovno, odnosno pravno nesposobne i u tim slučajevima takođe mora doći staratelj. O trudnoćama koje su stare od 10. do 20. nedelje, odlučuje komisija, a sve preko 20. nedelje, koja predstavlja polovinu trudnoće, sprovodi se uz odobrenje etičkog odbora. Tu se rade procene rizika za majku, dete, uzimaju se u obzir genetička oboljenja, podatak da li je trudnoća nastala krivičnim putem. U zrenjaninskoj bolnici dozvoljeni su prekidi trudnoće do 20. nedelje, a žene koje imaju stariju trudnoću od tog perioda, upućuju se na tercijarne ustanove, institute ili klinike u Novom Sadu ili Beogradu.

abortus-grafika

TRAJNE POSLEDICE PO PITANJU STERILITETA

I love Zrenjanin: Iako je abortus intervencija koja se radi i završava u jednom danu, sama odluka nije bezazlena. Kakve posledice može ostaviti abortus na reproduktivne organe, život posle toga ?

Dr Darko Radovanović: To su vrlo ozbiljne stvari. Sve intervencije u materici koje se ne rade pod mogućnošću vizualizacije šupljine materice, izuzetno su opasne jer se praktično radi „na slepo“ i prema  iskustvu lekara. Prilikom takvih intervencija koje se rade „na slepo“, može doći do probijanja zida materice, do upalnih procesa, povrede grlića, materice pa do kasnijih stvaranja priraslica koje mogu ostaviti trajne posledice po pitanju steriliteta. Upalni procesi mogu dovesti do slepljivanja zidova materice između kojih se stvara vezivno tkivo. Poznate su situacije u kojima se godinama nakon urađenog abortusa, pojavi želja za trudnoćom, i tada se otkriva bolna istina da je ta intervencija ostavila trajne komplikacije, teško rešive i problematične. Takve situacije su psihički izuzetno teške.

ABORTUS NIJE METOD KONTRACEPCIJE

I love Zrenjanin: Od čega zavisi pojava komplikacija?

Dr Darko Radovanović: Opasnost od komplikacija zavisi od sastava materice, od toga da li se intervencija radi prvi put, da li je žena rađala ili ne, kao i od načina na koji je urađen prethodni porođaj. Mnogo je teža intervencija kada su prethodni porođaji završeni carskim rezom jer postoji ožiljak na prednjem zidu materice i na tom mestu može doći do usađivanja ploda. Kada se radi abortus takvog slučaja, može se javiti ozbiljno krvarenje. Veliku ulogu igraju i nepravilnosti u građi materice, takozvane urođene anomalije kod kojih trudnoća može biti smeštena u rogu materice, a ne treba izuzeti i pojavu trudnoće koja se nalazi i u materici i van materice što se rutinskim pregledom jako teško otkriva, naročito kod gojaznijih trudnica. Što je trudnoća starija, procedura je komplikovanija. Iz tog razloga, ginekolog mora u najskorijem vremenu utvrditi trudnoću jer svako odlaganje dijagnostike dovodi do porasta starosti trudnoće, i celokupan postupak nakon desete nedelje komplikovaniji je i administrativno i medicinski. Voleo bih da devojke i žene ozbiljno shvate kada kažem da „abortus nije metod kontracepcije“. Nije isto raditi abortus ženi koja nije rađala i onoj koja jeste rađala. Kada grlić materice jednom prođe porođaj, njemu je „poznato“ šta je trudnoća. Ukoliko devojka nije rađala, glrić materice je čvrst, ima drugačiji oblik, drugačije je raspoređeno vezivno tkivo. Abortus je lakše uraditi kod žena koje su rađale, jer prethodni porođaj ostavi „iskustvo“ u telu.

I love Zrenjanin: U nekim situacijama devojke i žene pribegavaju upotrebi pilula za kontracepciju i tako se štite. Međutim, nakon nezaštićenog odnosa poseže se i za takozvanim pilulama „dan posle“. Kako lekari posmatraju takve odluke?

Dr Darko Radovanović: Kod nas se koriste pilule „dan posle“ koje mogu donekle pomoći i izazvati otežanu implantaciju, odnosno usađivanje ploda, a krajnji ishod je njegovo propadanje. Međutim, devojke ili žene zloupotrebljavaju to jer takva pilula remeti menstrualni ciklus i sastav sluzi na materici. Ta pilula i onda kada ima opravdanih indikacija poput pucanja prezervativa, silovanja, ne bi trebala da se koristi više od dva puta godišnje. Ona predstavlja hitnu kontracepciju. Na zapadu je prisutna i pilula za izazivanje pobačaja koju lekar prepisuje, a žena u kućnim uslovima ima pobačaj. Reproduktivni organi nisu predviđeni za kontracepciju i samo njihovo ime govori da su namenjeni rađanju. Svako uzimanje pomenutih pilula za odbacivanje ploda, kontra je prirodi reproduktivnih organa.

NAJGORA SITUACIJA NIJE NEPLODNOS VEĆ SMRT

I love Zrenjanin: Govorimo o najgorim mogućim komplikacijama koje mogu nastati prekidom vitalne trudnoće. Šta bi žene o tome trebale da znaju?

Dr Darko Radovanović: Najgora situacija nije neplodnost, najgora situacija je smrt pacijentkinje. Svi su skloni tome da gedaju dva koraka unapred, a većina ne gleda ni korak unapred. Ukoliko dođe do probijanja materičnog zida, svako rešavanje tog problema je hirurško ili laparoskoskopski, stavljanjem šava na mesto probijanja materice ili otvaranjem stomaka klasičnom hirurgijom radi zaustavljanja krvarenja. Međutim, ako krvarenje ne može da se zaustavi ni takvim intervencijama, sledeći korak je odstranjivanje materice, što predstavlja apsolutni sterilitet. Kod svakog operativnog toka, tokom operacije i oporavka, postoje kompilkacije koje su vezane za sastav krvi i stanja unutrašnjih organa, pri čemu jedna od najtežih komplikacija mogu biti embolija pluća i smrt. Mnogi će reći: „to se ne dešava često“. Neka se desi i u jednom od 20.000 slučajeva, onoj ženi kojoj se to desi – statistika je stopostotna. Svaka trudnica pre intervencije potpisuje saglasnost da postoji opcija od komplikacija jer mi nikad ne možemo predvideti postoperativni oporavak, sastav krvi, kvalitet krvnih sudova. To su najgore stvari koje mogu da se dese samo jednom odlukom o prekidu neželjene trudnoće.

sala-za-abortuse
I love Zrenjanin: Koji su najčešći razlozi zbog kojih žene donose rizičnu odluku i zatraže abortus?

Dr Darko Radovanović: Žene o tome razgovaraju sa svojim ginekolozima, a sam naziv sale za intervencije, govori o tome da one kod nas dolaze sa već donetom odlukom. Kada žena legne na ginekološki sto, to je poslednji trenutak da se predomisli, i ona na to ima puno pravo. Nije lako doneti o odluku o prekidu nečega što je zdravo, nije lako pristati na hiruršku intervenciju. Žene su u stresu kada dolaze u salu za intervenciju, nekada se jedva sete i osnovnih podataka koji su važni i koje moraju dati onome ko vrši intervencije. Imao sam u svojoj karijeri par slučajeva kada su žene u poslednjem momentu odustale i jako mi je drago zbog toga. Mislim da bi takve odluke trebale da budu zajedničke, i same žene ali i partnera, porodice, možda neke bliže okoline. U nekim zemljama žena nema pravo da donese odluku o abortusu bez odluke partnera.

I love Zrenjanin: Poruka ženama zašto treba ozbiljno shvatiti prednost kontracepcije.
Dr Darko Radovanović: Najjednostavnije ću reći – komplikacije koje mogu da se dese mogu biti i ozbiljne i teške, sa dugotrajnim i neizlečivim posledicama. Danas ima dosta metoda svaremenih kontracepcija, i neke od njih nisu jeftine, ali se i pored toga mnogi koriste narodnim metodama, odnosno izbegavanjem odnosa u vreme oluvatornih dana, što nije precizan metod. Spermatozoid može da se održi u reproduktivnim organima žene i do pet, a postoje informacije i do sedam dana, i kada znamo da jajna ćelija živi 24 do 48 sati, onda je jasno da treba isključiti slobodne procene, poručio je dr Radovanović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh