I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Dr Marković: Nezadovoljavajući odziv žena na skrining raka dojke

Preliminarni podaci Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu pokazuju da je u 2012. godini 127 žena obolelo od raka dojke odnosno 27 odsto, od čega je njih 87 registrovano na području Zrenjanina.

skrining
Jednako poražavajućom statistikom je i svet, uključujući i Srbiju, dočekao oktobar, Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

U svetu svake godine 1.670.000 žena oboli od raka dojke, a oko 522.000 njih umre. Od ukupnog broja obolelih, od 20 do 30% su žene mlađe od 50 godina, a oko 33% žena starosti su od 50 do 64 godine.

U Srbiji se godišnje registruje 4600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, i od toga, 1600 njih izgubi život.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Činjenica je i da od raka obolevaju sve mlađe žene.

U poslednje dve nedelje imalo smo tri žene od kojih je jedna imala 29 i dve po 31 godinu koje su operisale rak dojke. To je postalo jako zabrinjavajuće, počinje priču načelnica Savetovališta za žene zrenjaninskog Doma zdravlja, doktorka Gordana Marković. Ona je ujedno i jedina doktorka u državnoj službi koja radi ultrazvučni skrining za žene u Srednjobanatskom okrugu.

Upravo se ultrazvukom mogu otkriti promene na dojci koje iziskuju dalju dijagnostiku, odnosno mamografiju.

U praksi postoje dve vrste ispitivanja odnosno skrininga – oportuni, na koji žene dolaze same po sopstvenom nahođenju, i organizovani koji se obično pokreće na državnom nivou. Zrenjanin je jedan od gradova u kom se od ove godine sprovodi organizovani skrining raka dojke.

– U ovaj projekat su uključeni Dom zdravlja sa svojimm Preventivnim centrom i Savetovalištem za žene, radiološko i hirurško odeljenje zrenjaninske bolnice, Klinički centar Vojvodine u Novom sadu i Zavod za javno zdravlje. Skrining smo otpočeli 8 . februara i do kraja septembra pozvano je ukupno 2705 žena. Odazvalo se njih 1069, a od tog broja njih 668 je pregledano mamografom. Podaci govore da se odazvalo oko 39% žena i to nije zadovoljavajuć broj, kaže dr Marković.

gordana-markovic
Ona podseća da je ovo odlična prilika da žene prekontrolišu zdravlje i stanje svojih dojki, te da ne treba izbegavati pozive koje im Savetovalište za žene upućuje najpre telefonski a zatim i preko pozivnog pisma. Pozive na skrining raka dojke dobijaju žene od 50 do 69 godine, koje se nalaze u evidenciji Fonda za zdravstveno osiguranje.

Na skrining se ne pozivaju one žene kojima je rak već dijagnostifikovan, kao i one koje su lečene ili operisane od raka dojke.

– Svi se pitaju koji su to etiološki faktori zbog kojih dolazi do toliko masivno prisutnog karcinoma dojke. statistika nas tako dovodi do podatka da žena koja je jednom imala rak, ima šanse da ponovo dobije rak na istoj ili drugoj dojci. Devojčica koja je dobila menstruaciju pre 12 godine ima veliku šansu da dobije karcinom, žena koja je menstruirala i posle pedesete godine takođe. Žene koje su male abortuse takođe spadaju u rizičnu grupu, žene koja su ostale trudne posle tridesete godine, žene koje nisu dojile. Genetske predispozicije su takođe indikativne za nastanak raka dojke, kaže dr Gordana Marković.

Doktorka kaže da se na ovaj potpuno besplatan pregled mogu javiti i one žene koje nemaju zdravstveno osiguranje, odnosno zdravstvenu knjižicu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh