I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Dr Jovan Sekulić: Carski rezom se porodi skoro svaka četvrta žena

Od ukupnog broja porođaja koji se izvrše u toku jedne godine u zrenjaninskom porodilištu, oko 75 odsto zauzimaju prirodni porođaji u koje spadaju i oni koji su urađeni uz pomoć epiduralne anestezije. Po prvi put  je moguće da procenat od 25 odsto koliko zauzimaju carski rezovi, ove godine bude veći.

U razgovoru sa šefom porodilišta, doktorom Jovanom Sekulićem, saznajemo u kojim situacijama lekari sami preporučuju carski rez, kada se savetuje sve popularniji „epidural“ i šta prvorotke trebaju da znaju kada uđu u porođajni termin.

Jovan-sekulicDr Jovan Sekulić, šef zrenjaninskog porodilišta

I love Zrenjanin: Koliko je danas u zrenjaninskoj bolnici popularan takozvani „epidural“?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Dr Jovan Sekulić: U našem porodilištu i dalje dominira prirodni porođaj, a oko 10 odsto od ukupnog broja prirodnih porođaja nosi upravo epidural, i ukoliko to pretvorimo u brojeve, onda se uz epidural godišnje porodi 120 žena. Porođaj epiduralom je  sve popularniji, traže ga i drugorotke, trećerotke. Ja ga lično savetujem prvorotkama, a drugorotkama – ako žele. Ne insistiram na epiduralu kod drugorotki i višerotki jer smatram da je drugi i svaki naredni porođaj u većini slučajeva lakši i mnogo brži od prvog, i da su ti bolovi manja trauma nego kod prvorotke. Ipak, svim ženama koje žele da se porode uz epiduralnu anesteziju izlazimo u susret i jedini problem je taj što tu vrstu anestezije u našoj bolnici daju dva anesteziologa, te se može desiti da  zbog nekih nepredviđenih situacija tog dana oni ne mogu biti prisutni, i tada trudnicama ne možemo da ispunimo želju, ali najčešće uspevamo. Imamo slučajeve i kada pojedine trudnice ne uspeju da se porode bez obzira na primljeni epidural jer se on daje na određenu dilataciju grlića materice i u određenom stepenu napredovanja porođaja i niko ne može da predvidi kojom će brzinom organizam žene biti spreman za čin porođaja. Jedan određen procenat tih žena, bez obzira što su želele prirodan porođaj i epidural, ne uspe da se porodi na taj način, i to je onda razlog da uradimo carskih rez.

 

I love Zrenjanin:  Kakva je situacija upravo po pitanju carskog reza?

Dr Jovan Sekulić: Carskih rezova je sada mnogo više, za razliku od nekog prošlog vremena kada ih je bilo znatno manje i kada su se i ginekolozi plašili te intervencije. Danas, sa savremenim koncima i antibioticima vrlo retko imamo komplikacije. Indikacije su u velikoj meri proširene i ove godine ćemo čak preći onih 25 odsto od ukupnog broja porođaja. To znači da se svaka četvrta žena u zrenjaninskom porodilištu porodi carskim rezom.

I love Zrenjanin:  Koje su indikacije za carski rez?

Dr Jovan Sekulić: Ranije se nisu cezarirale trudnice koje nose plod u karličnoj prezentaciji. Poslednjih petnaest godina, u svetu i kod nas, trend je da se svaka prvorotka sa karličnom prezentacijom porodi carskim rezom. Ne dozvoljava se prirodni porođaj jer se nikad ne zna kako će izaći glava. Plod uvek može da izađe do glave,  ali posle toga može da bude dramatično. Takođe, imamo sve više trudnica koje su lečene od dugotrajnog steriliteta ili im je urađena veštačka oplodnja, i da bi se smanjio bilo kakav rizik, radi se carski rez. Ipak, najviše carskih rezova iziskuju prethodni carski rezovi. Dakle, jednom carski rez-uvek carski rez. Od ukupno urađenih 370 carskih rezova, bar oko 200 njih su ponovni.

I love Zrenjanin: Da li trudnice mogu same tražiti carski rez?

Dr Jovan Sekulić: Neke trudnice traže carski rez, ali ako je trudnica već u porođaju i zahteva carski rez a nema apsolutnih razloga za takav način porođaja koji je već počeo da napreduje, nijedan ginekolog neće to uraditi jer zna kolike rizike nosi takva intervencija. Smrtnost kod carskog reza je veća nego kod prirodnog porođaja, i to 7 do 10 puta više. To je mali procenat, gledano na 20.000 žena, ali kada se desi onda je to i tragedija i tu je statistika stopostotna.

 

I love Zrenjanin: Koji se savet može dati prvorotkama, kako da prepoznaju početak porođaja?

Dr Jovan Sekulić: S obzirom da prvorotke nemaju iskustva sa bolovima, one moraju da se jave svom ginekologu ili onom koji je u tom momentu dežuran na odeljenju, bez obzira kakve bolove osećaju. Ginekolog je taj koji će pregledom, ultrazvukom i CTG zapisom da proceni da li su to kontrakcije ili je neki drugi razlog izazvao bol. Dakle, bilo kakvi bolovi su indikacija za javljanje lekaru, a pogotovo oni koji se jave „u terminu“. Prvorotke često ne mogu da razlikuju da li su u pitanju kontrakcije ili neki pritisak druge prirode. Dešavalo se da su žene dolazile sa bolom, a da nisu bile svesne da je porođaj gotovo počeo.

I love Zrenjanin: Koliko smatrate da psihofizička priprema koja se može naučiti u školi za trudnice, može da pomogne tokom samog čina porođaja?

Dr Jovan Sekulić: Mislim da pomaže većini trudnica, ali ne svakoj. Jedan određeni broj trudnica koje prođu tu pripremu, jednostavno se ne snađe na samom porođaju jer ih bol parališe i u tom trenutku zaborave i na tehniku disanja i ostale pripreme, ali većina odradi to kako treba i u velikoj meri im pomogne.

Tim zrenjaninskog porodilišta čine nekoliko specijalista obučenih za sve vrste porođaja – šef porodilišta dr Jovan Sekulić, načelnica dr Olgica Petrović Parigros, zamenik načelnika i vodeći lekar za ginekologiju dr Dragan Popović, lekar zadužen za operativu dr Tibor Jesenski, lekarka zadužena za vođenje patologije trudnoće dr Gordana Ilić, dr Darko Radovanović, dr Stela Popi, dr Milica Poučki, dr Vanja Šijak i doktorka Nikolina Vulić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh