I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Dr Derikrava : Moždani udar je moguće sprečiti

Moždan udar ili infarkt mozga, treće je oboljenje po uzroku smrtnosti u svetu i u stopu prati kardiovaskularna i maligna oboljenja. U pojedinim nerazvijenijim zemljama moždani udar nalazi se na prvom mestu.

Moždani udar koji je u narodu najrasprostranjeniji pod nazivom „šlog“ može biti ishemijski kod kojeg dolazi do začepljenja krvnog suda i infarkta mozga, a druga vrsta – hemoragijski udar koji podrazumeva pucanje krvnog suda i izlivanje krvi u mozak. Ova pojava je u odnosu na ishemijski ređa za 20 do 30 odsto.

slog

Prikaz hemoragijskog i ishemijskog moždanog udara

PerSu marketi

 

JEDNA OD TRI JEDINICE ZA MOŽDANI UDAR – U ZRENJANINU

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jedinica za moždani udar koja je u zrenjaninskoj bolnici otvorena 2010. godine upravo se bavi ranim otkrivanjem i terapijom ishemijskih moždanih udara. U ovoj jedinici koja je srodna odeljenju Neurologije, daju se trombolitičke terapije koje „razbijaju“, odnosno razgrađuju formirane trombove  i na vreme sprečavaju njihovu prohodnost do mozga.

Od početka godine u ovu jedinicu primljeno je 156 pacijenata, a od njenog osnivanja dato je 28 trombolitičkih terapija.

jedinica-za-mozdani-udar-zrenjanin

Karakteristika ove jedinice je da se pacijentu u roku od 24 časa mora uraditi kompletna dijagnostika, a naročito je bitno vreme prijema odnosno za koje vreme se primeni trombolitička terapija. Jedinica za moždani udar u Zrenjaninu jedna je od tri u Vojvodini, a kao i ostale, karakteriše je dvadesetčetvoročasovni nadzor osoblja i praćenje vitalnih funkcija i stanja svih pacijenata specijalnim aparatima. Nakon boravka u jedinici, kada se pacijentu stabilizuje stanje, nastavak lečenja se sprovodi na odeljenju neurologije, kaže za portal I love Zrenjanin šef Jednice za moždani udar doktor Dragan Derikrava.

KARAKTERISTIČNI SIMPTOMI I OZBILJNE POSLEDICE

– Za populaciju je važno da rano prepozna simptome i da se što pre javi lekaru kako bi terapija imala svoj pravovremeni efekat. Najčešći znaci koji mogu ukazivati na opasnost od pojave moždanog udara jesu smetnja govora, slabost ili utrnutost određene polovine tela ili nekog od ekstremiteta, vrtoglavica i glavobolja, kaže doktor Derikrava.

Posledice moždanog udara su nepredvidive i različite, kaže naš sagovornik. One zavise od veličine krvnog suda koji je zapušen u mozgu, ali i od dela koji je bio zahvaćen, jer je poznato da nema svaki deo mozga jednako važne i vitalne centre. Kod „malih šlogova“ pacijenti mogu da se vrate redovnim životnim aktivnostima, ali kod više od 30 odsto pacijenata, moždani udar za sobom ostavlja priličan invaliditet.

OD ŠLOGA OBOLEVAJU SVE MLAĐI LJUDI

dr-dragan-derikravaIako moždani udar zahvata osobe starije dobi, poslednjih godina situacija se menja i lekarima se javljaju sve mlađi pacijenti.

– Populacija treba da zna da postoje dve vrste faktora za nastanak šloga – endogeni odnosno nasledna sklonost, i egzogeni, spoljašnji faktori na koje čovek u određenoj meri može da utiče. To su prvenstveno povišeni krvni pritisak, dijabetes, srčane bolesti i poremećaji srčanog rada poput aritmija koje često mogu da otpuste emboluse u krvne sudove, pušenje, povećana masnoća u krvi i stres. Značajnim faktorima smatraju se i nedovoljna fizička aktivnost i neadekvatan način ishrane, kaže naš sagovornik.

Na spoljne faktore naročitu pažnju bi trebale da obrate osobe koje u porodičnoj istoriji oboljenja imaju članove sa pretrpelim moždanim udarom.

– Njima se preporučuje redovna kontrola krvnog pritiska, procenat masnoće i šećera u krvi, a mogla bi se uraditi i neka dijagnostika poput doplera krvnih sudova kojim se rano može otkriti postojanje naslaga a krvnim sudovima koje mogu da uzrokuju nastanak moždanog udara, poručio je doktor Derikrava.

Prema aktuelnim podacima, u Srbiji svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar, a svakog sata jedna osoba od od te bolesti umre.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh