I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Donošenje novogodišnjih odluka

1. januar. Nova godina i nova stranica u našoj knjizi. Početak nove godine je idealno vreme za promene. Ali, isto tako kao što početak nove godine predstavlja šansu za okretanje novog lista, ono može biti i podsetnik na sve stvari koje nismo uspeli da uradimo u prethodnoj godini.

Donošenje novogodišnjih odluka predstavlja obećanje sebi da ćemo načiniti promene u našem stilu života ili promeniti određeno ponašanje tako da bude korisnije za nas ili za osobe do kojih nam je stalo. Cilj novogodišnjih odluka jeste da poboljša naš kvalitet života. Ali, kako da ostanemo pri odluci i ispunimo obećanje dato samom sebi?

Najčešće novogodišnje odluke jesu: izgubiti na kilaži, češće trenirati, ostaviti cigarete i uštedeti novac.

I Taxi Zrenjanin

Glavni razlog zašto ljudi odustanu od ispunjena odluka koje su doneli jeste taj što postavljaju previše ciljeva ili su isti nerealistični. Takođe, razlog može biti taj što postaju žrtve „sindroma lažne nade“. „Sindrom lažne nade“ se odlikuje postojanjem nerealističnih očekivanja povodom brzine, količine, lakoće i posledica promene ponašanja. Nekim ljudima je neophodno da se desi nešto radikalno da bi se odlučili na promenu, kao što je medicinska dijagnoza koja će ih navesti da počnu zdravije da se hrane i treniraju ili trudnoća koja će biti razlog da prestanu sa pušenjem.

Međutim, postoji nekoliko načina da ostanemo pri odlukama koje donesemo i da se na kraju godine sa osmehom osvrnemo na sve ono što smo postigli.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

1. Budite realistični

Donesite odluke koje možete da ispunite i koje su praktične. Nemojte očekivati drastične promene. Ako želite da krenete sa vežbanjem, nemojte postaviti cilj da trenirate svaki dan, ako do sada niste uopšte trenirali. Počnite sa manjim koracima, postavite cilj da trenirate 3 puta nedeljno. Ako želite da se hranite zdravije pokušajte da zamenite slatkiše sa nečim drugim u čemu ćete uživati. Nemojte da posmatrate promenu ishrane kao kaznu. Takođe, možete podeliti jedan dugoročni cilj na više kratkoročnih sa kojima se možete lakše nositi.

2. Promenite jednu po jednu stvar

Nefunkcionalna ponašanja se razvijaju tokom dužeg vremenskog perioda, tako da je i za njihovu promenu potrebno vreme. Nemojte da se preopteretite sa željom da promenite sve od jednom. Ovo može dovesti samo do toga da na kraju ne promenite ništa jer ste uzeli preveliki zalogaj. Menjajte jednu po jednu stvar. Hoćete da ostavite cigarete? Da se hranite zdravije? Da krenete u teretanu?U redu, ali nemojte da započinjete sve istovremeno. Kada imate jednu stvar pod kontrolom onda možete preći na drugu.

3. Specifično, merljivo i vremenski određeno

Postavite ciljeve tako da budu specifični. Nemojte postaviti cilj u suviše opštoj formi kao što je „Želim da smršam.“ Budite određeniji. Što ste određeniji to vam je lakše da merite progres svog učinka.

Takođe, postavljanje vremenske granice će vas motivisati da cilj zapravo i postignete. Npr. “ Želim da skinem 2 kg do početka leta.“

4. Pričajte o tome

Ukoliko su porodica i prijatelji upoznati sa novogodišnjim odlukama koje ste doneli veća je verovatnoća da ćete težiti da ih ispunite, jer niko ne voli da imam svedoke svog neuspeha. Takođe, prijatelji vam mogu pomoći da dostignete cilj tako što vas neće stavljati u iskušenja i kontrolisaće vaše ponašanje.

5. Budite spremni na uspone i padove

Ništa u životu se ne kreće pravolinijski uzlaznom putanjom. Život ne funkcioniše po principu „svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem“. Život je jedna krivudava putanja sa usponima i padovima. To se odnosi i na postizanje ciljeva. Nemojte u potpunosti odustati samo zato što ste na trenutak poklekli i pojeli taj kolač ili preskočili nedelju u teretani. Donesite odluku da se oporavite od grešaka i vratite se na put.

6. Tražite podršku

Kada imamo partnera u zločinu stvari postaju podnošljivije i zabavnije. Možda neko od vaših prijatelja ili porodice želi da napravi iste promene u životu kao i vi. Pravite jedno drugom društvo i bodrite se na putu do cilja. Budite otvoreni i da tražite, ali i prihvatite pomoć od drugih ukoliko vam je potrebna.

Naravno, ne morate da čekate novu godinu da biste započeli promene. Možete početi i sada.

Piše dipl. psiholog Sloboda Katanić, REBT psihoterapeut pod supervizijom

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh