I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Dirljivo i sa zahvalnošću – akademija i izložba u čast Radislavke Dabić

U Zrenjanin su sinoć priređene izložba a zatim i svečana akademija posvećena pedagoškom radu Radislavke Dabić pod nazivom „Tetka Radi s ljubavlju“.

Naša sugrrađanka Radislavka Dabić kao baletski pedagog, koreograf i kostimograf, svojim radom u istoriji našeg grada Zrenjanina. Kroz njenu baletsku sekciju prošle su mnoge generacije.

radislava-dabic-zrenjanin-balet-4

Na izložbi u salonu Istorijskog arhiva mogle su se videti fotografije sa mnogobrojnih nastupa, kao i kostimi, špic patike i rekviziti koje su balerine nosile i koristile.

I Taxi Zrenjanin

Izložbeni salon bio je pun roditelja, saradnika, krojača, novinara, koji su sarađivali sa „tetka Radom“, kako su mnogi zvali Radislavu Dabić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

radislava-dabic-zrenjanin-balet-2Značajan doprinos ovoj sekciji dali su oni koji su bili spremni da pomognu u svakom segmentu njenog rada – to su, pre svega, roditelji, saradnici, krojačice, novinari, fotografi. Ono što krasi ovu baletsku sekciju jeste tetka Radin odnos prema deci, muzici i baletu, koji je zasnovan na ljubavi, čemu svedoči i činjenica da je pohađanje ove sekcije bilo besplatno. Baletska sekcija koju je vodila Radislavka Dabić, naša tetka Rada, postojala je u Zrenjaninu od kraja ’50-tih do kraja ’90-tih godina.
Mnogobrojni članovi i dalje imaju živo sećanje na period proveden uz nju. Kao pedagog, koreograf i kostimograf, tetka Rada je dala veliki kulturni doprinos ovom gradu.

radislava-dabic-zrenjanin-balet-7

radislava-dabic-zrenjanin-balet-6

radislava-dabic-zrenjanin-balet-1

radislava-dabic-zrenjanin-balet-3

– Veliki broj dece je prošlo kroz tetka Radinu sekciju. Prošlo je nepunih dvadeset godina od poslednjeg koncerta koji je održan 1998. godine, ali tetka Rada je u našim životima i dalje prisutna, i dalje sarađujemo sa njom čujemo se, posećujemo je. Na našu inicijativu, zajedno sa njom, napravili smo sve ovo. Ona je žena koja nas je zadužila svojom ljubavlju prema radu, deci i baletu i svojom nesebićnošću i zalaganjem. Ostavila je snažan pečat i na kulturu ovog grada i nas lično, izjavila je Gordana Dunai koja je u saradnji sa Tamarom Šukarom organizovala izložbu u Istorijskom arhivu.

Nakon izložbe, u Kulturnom centru Zrenjanina održana je svečana akedemija posvećena radu Radislave Dabić na kojoj su nastupile mnoge plesne grupe.

radi-sjubljavlju-1-izlozba

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh