I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Delegacija Finske posetila Zrenjanin

Predstavnici finske ambasade, na čelu sa Njegovom Ekselencijom Ambasadorom  Pekom Orpanom, i brojnih finskih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, posetili su danas Zrenjanin i razgovarali sa gradskim čelnicima i privrednicima.

Cilj današnje posete je unapređenje saradnje srednjobanatskog regiona i jedne od najrazvijenijih država Evropske Unije, i uspostavljanje novih kontakata između privrednika dveju zemalja.

 poseta_ambasada_finske_zrenjanin

Finsku delegaciju najpre je ugostio gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak i pomoćnik gradonačelnika za oblast investicija, Ivan Dević, koji su, na početku razgovora, pristunima predočili potencijale našeg regiona.

PerSu marketi

– U ranijem periodu imali smo priliku da se upoznamo sa dobrom finskom praksom u ruralnom razvoju, a trudićemo se da te dobre primere, preko evropskih projekata, uspostavimo i kod nas, istakao je Bošnjak.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Nakon dijaloga u plavom salonu, razgovori su nastavljeni u prostorijama Regionalne privredne komore.

– Do sada smo se uključili u projekte vezane za energiju i upravljanje otpadom, a posebno u projekte vezane za daljinsko grejanje i biomase. Zrenjanin ima dobar rejting za direktna strana ulaganja, stoga se nadam da će neke firme iz moje zemlje  doći u ovaj kraj i investirati, izjavio je Ambasador Finske NJ.E. Peka Orpana.

 poseta_ambasada_finske_zrenjanin_regionalna_privredna_komora

Delegaciju privrednika činili su predstavnici sedam finskih kompanija koje se bave građevinarstvom, energetikom, proizvodnjom različite opreme, kranova i dizalica, izradom informatičkih rešenja, poslovima zaštite podataka.

Domaći privrednici iz kompanija „Dijamant“, „Izolir“, „Gomex“, „Beohemija inhem“ „Banat seme“, „Mera“ i drugih, imali su priliku da se upoznaju sa potencijalima ove razvijene evropske zemlje i da, kroz bilateralne razgovore, uspostave kontakte sa predstavnicima finskih preduzeća.

– Poslujemo u teškim uslovima, ali rezultati govore o blagom rastu domaće privrede. Samo uspostavljanjem novih saradnji ona će i dalje rasti i oporavljati se, napomenuo je predsednik regionalne prvredne komore Milan Radovanović i dodao da „naša zemlja ima više obradivog zemljišta nego stanovnika, kao i da potencijale ne iskorišćavamo u potpunosti, zbog čega bi se trebali ugledati na Finsku koja je u dobroj vezi sa prirodom“.

Radni sastanak nastavljen je u zrenjaninskom preduzeću „Izolir“ koje se bavi proizvodnjom predizolovanih cevi za grejanje i gasovode visokog pritiska i prateće opreme. Razlog posete bio je dugogodišnja saradnja ove firme i Finske.

Poseta delegacije našem gradu završena je obilaskom industrijske zone „Bagljaš“ i osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ – domaćinom Finske na manifestaciji „Evropsko selo“.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh