I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Dekupažom do unikatnog i lepog poklona

Dekupaž je salveta tehnika koja je u Evropu stigla iz Kine još u 12. veku. Kinezi su je doveli do savršenstva i uz pomoć nje su dekorisali drvene predmete i lampione.

U 20. veku – čak osam vekova kasnije – Francuzi su odlučili da ovoj tehnici daju i ime ‘decouper’ koja u prevodu znači „iseći, izrezati“.

dekupaz
Dekupaž tehnika pruža bezbroj interesantnih mogućnosti za ukrašavanje predmeta od drveta, stakla, kartona, porcelana, a savršena je za oživljavanje starog nameštaja i recikliranje ambalaže. Sama tehnika rada sastoji se u isecanju i aranžiranju delova dekupaž papira, salveta i njihovom lepljenju na obojenu ili drugačije pripremljenu površinu, kao i lakiranju.

Marija Milanović iz Zrenjanina je ovim, kako i sama kaže „hobijem“ počela da se bavi pre tri godine, na predlog učiteljice njene najmladje ćerke. Učiteljica ju je uputila u tajne ove zanimljive tehnike i za početak joj dala osnovna objašnjenja. Koristeći internet i društvene mreže, počela je sama da eksperimentiše, i iz dana u dan sve više napreduje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Danas najčešće koristi tehniku „shabby chic“ kojom se postiže starinski, rustični izgled predmeta, „krakel“ – efekat ispucalosti i antičkog, ispucalog“ izgleda, kao i „pittorico“ – tehniku bojenja i senčenja podloge.

dekupaz
Naša sagovornica otkrila nam je deo svog rada.

– Obojite predmet akrilnom bojom, isecite motive sa salvete koje ćete lepiti na izabrani predmet, u tankom sloju na površinu predmeta nanesite specijalni lepak za dekupaž i ravnomerno ga razmažite. Motiv pažljivo zalepite na željeno mesto i obavezno istisnite sav vazduh ispod njega. Kada se predmet u potpunosti osuši, prelakirajte ga akrilnim lakom i uživajte u lepoti svog umetničkog dela, poručila je Marija.

Do sada je svoje dekupažom ukrašene predmete izlagala na raznim festivalima, slavama i vašarima. Kaže da se od prodaje teško mogu popuniti „rupe“ u kućnom budžetu, ali da se mogu nabaviti potrebni materijali i pribori za izradu novih predmeta, koji će mnogima služiti kao ukras ili kao poklon za darivanje.

dekupaz1

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh