I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Decembarski račun za daljinsko grejanje od 94.500 dinara

Kada je zrenjaninskoj optičarskoj radnji „Gabi“ koja posluje u tržnom centru ispod Vojvođanske banke nedavno stigao račun za daljinsko grejanje u iznosu od 42.900 dinara, vlasnici lokala u prvi mah nisu mogli da veruju.

gabi

Iako dobro upoznati da je od oktobra otpočeo novi način obračuna daljinskog grejanja, i da merilo više nije samo kvadratura već „realna“ potrošnja toplotne energije, iznos na računu prihvatili su sa nevericom.

– Ranijih godina smo za naš lokal od 55 kvadrata dobijali najviše 12.000 dinara. Ove godine jesmo očekivali veću cenu kako je i najavljeno i građanima i vlasnicima poslovnih prostora, međutim ovo su astronomske cifre. Za desetak dana u oktobru koliko se efektno grejalo, dobili smo 8000 hiljada dinara, ali smo platili bez ikakvog prigovora iako smo ranije toliko plaćali skoro za ceo mesec. Međutim, kada nam je iz Gradske toplane stigao račun za novembar u iznosu od 42.900 dinara bili smo neprijatno iznenađeni. Jedina pogodnost koju smo dobili jeste da račun možemo da platimo u dva dela, međutim i tako gledano, ovo su veliki iznosi. Uporedili smo sa lokalima u centru grada, njihovi računi nisu ni približni. Ispalo je da naša podstanica ima enorman broj korisnika a ustvari su ovde, ispod Vojvođanske banke samo tri objekta, uključujući i naš, legalni korisnici daljinskog grejanja. Dobili smo usmeno objašnjenje da je u podstanici toliko izmereno, i da možda toplota odlazi na nelegalno priključene korisnike. To nije naš problem, ne želimo da plaćamo tuđu potrošnju. Poenta je da se pronađe da li ima gubitaka na mreži, ko se sve greje na tuđi račun a ko od nas plaća tuđu potrošnju, kaže Aleksandra Pajić iz Optike „Gabi“.

I Taxi Zrenjanin

racun-gabi

Na pitanje da li je kvalitet grejanja dobar, vlasnici ovog lokala kažu da nemaju nikakvu pritužbu i da su zadovoljni. Novembarski i decembarski račun ne mogu da plate, jer smatraju da je to nemoguće i nerealno. Kažu, ako ovo ne bude rešeno, krajnja odluka mogla bi biti zahtev da se isključe sa mreže daljinskog grejanja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Portal I love Zrenjanin potražio je odgovo nadležnih u preduzeću „Gradska toplana“.

Reklamacija navedenih potrošača u tržnom centru ispod Vojvođanske banke je razmotrena i zbog nemogućnosti vršenja kontrole priključenosti pojedinih lokala, za predmetne potrošače će količina isporučene toplotne energije za prethodni period biti izračunata na osnovu instalisane snage grejnih tela, a sve u skladu sa važećom Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom. Moramo napomenuti da ne posedujemo podatke o jednom broju vlasnika zbog čega nemamo pristup lokalima ili imamo situaciju da vlasnici ne dozvoljavaju pristup. Takođe, dogovoreno je da se izvrši prepravka sekundarne instalacije grejanja, kako bi se eliminisali eventualni nelegalno priključeni potrošači. Sekundarna instalacija je u nadležnosti kupaca toplotne energije, te JKP „Gradska toplana“ nema nikakvu nadležnost nad istom. Međutim, simptomatično je da je kod pojedinih potrošača iz navedene grupe, koji su prijavili reklamaciju na visoke račune, kontrolom utvrđeno da je stvarna instalisana snaga grejnih tela u lokalima 3 do 5 puta veća od one prijavljene i zvanične koja se vodi u knjigama JKP Gradska toplana, a to znači da su isti potrošači godinama plaćali manju cenu grejanja od stvarne. Dolazimo do zaključka da su pojedini potrošači sami ili u dogovoru sa nekim licima izvršili dogradnju unutrašnje instalacije bez saznanja Toplane i na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist. Naše preduzeće će u narednom periodu protiv ovih i sličnih potrošača pokrenuti postupke, kako bi se utvrdilo kako je došlo do neovlašćene potrošnje. Iz „velikih računa“ se može naslutiti koliku je štetu pretrpela „Gradska toplana“ u prethodnim godinama.

Još jedan drastičan primer računa za decembar stigao je Zrenjanincu D.P. čija je porodična kuća od 100 kvadrata priključena na podstanicu u ulici Save Tekelije. Ovaj korisnik dobio je račun od 94.500 dinara. Na pitanje da li je tražio obrazloženje za ovaj abnormalni iznos, on kaže da mu je pojašnjeno da se toplotna energija gubi u delu sistema od podstanice do njegove kuće, navodno zbog loše izolovanih cevi.

racun-doktor

I povodom ovog slučaja potražili smo zvanično objašnjenje „Gradske toplane“.

– Problem svih potrošača priključenih na toplotnu podstanicu Save Tekelije 14 se rešava. Pre tri dana je u prostorijama JKP Gradska toplana održan sastanak sa predstavnicima potrošača priključenih na navedenu podstanicu i postignut je dogovor kako da se prevaziđe novonastala situacija, a sve u skladu sa propisanom zaštitnom merom iz Izmene i dopune Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom grada Zrenjanina. Pronađen je uzrok problema i potrošačima su date instrukcije za rešavanje. Rešenje se očekuje u toku sledeće nedelje, navode u Toplani dodajući da potrošači plaćaju i snose troškove gubitaka toplotne energije isključivo na sekundarnoj, odnosno svojoj mreži.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh