I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Dan posvećen ženama – 8. mart

Osmi mart je međunarodni praznik posvećen ženama i njihovim ekonomskim, političkim i društvenim ostvarenjima. Iniciran političkim događajem, raširio se u mnogim zemljama, a najpre širom bivšeg Sovjeta.

Osmi mart bombonjera 3

Početak obeležavanja osmog marta kao dana žena povezan je sa nizom akcija i protesta koje su organizovale radnice tekstilnih i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uslova, povećanje plata i uopšte bolji položaj. Jedan takav protest održan je 8.marta 1857. u Njujorku . Protestantkinje su bile napadnute i rasterane od strane policije. Ove žene, osnovale su svoje prvo udruženje, istog meseca, dve godine kasnije. Iz godine u godinu, nizali su novi protesti 8. marta. Posebno se istakao protest iz 1908, kada je 15 000 žena marširalo ulicama Njujorka, zahtevajući pravo glasa, kraće radno vreme i bolje plate.

Druga Internacionala -organizacija socijalista i radničkih partija, 1910. godine organizovala je prvu međunarodnu žensku konferenciju u Kopenhagenu. Tada je proglašen Međunarodni dan žena (MDŽ), koji je predložila ugledna nemačka socijalistkinja Klara Cetkin, ipak datum ovog praznika nije bio objavljen. Sledeće, 1911. godine, ovaj dan je obeležilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

I Taxi Zrenjanin

Osmi mart je prihvaćen kao Međunarodni dan žena 1917. godine. Na Zapadu, obeležavao se tokom 1910. i 1920, da bi pao u zaborav do 1970-ih, kada ga na videlo iznosi probuđeni feministički pokret. Na zalaganje Aleksandre Koleonte, Lenjin je ovaj dan proglasio državnim praznikom, a od 1965. godine, ovaj dan je u Rusiji neradan dan.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Google cestitka 8.mart

Kreativnu čestitku svim ženama sveta uputio je i Google

U pojedinim proslavljanjima, dan je izgubio svoju političku notu i postao jednostavno, prilika da muškarci izraze svoju ljubav prema bliskim ženama, i tako u neku ruku sličan prazniku Majki u Americi i Danu zaljubljenih – prazniku koji sve više dobija globalni karakter. Na severnoj hemisferi, 8. mart se slavi kao prvi prolećni praznik, jer se tamo prvi dan marta uzima za početak proleća. U Italiji, na ovaj dan, muškarci ženama poklanjaju mimoze. Žute mimoze i čokolada su takođe dva najzastupljenija dara u Rusiji i Albaniji. U Poljskoj, na Međunarodni dan žena se organizuje marš feministkinja.  U BiH, Brazilu, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Moldaviji, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Bugarskoj, Sloveniji i Srbiji, preovladava običaj da se ženi pokalnja cveće. Đaci, takođe spremaju poklon za svoje učiteljice. U zemljama kao što je Portugal ili Rumunija, običaj je da žene prave svoju samo žensku zabavu. U Indiji, MDŽ-a se pridaje veliki značaj. Godine 2005. u Velikoj Britaniji, ovaj dan je proglašen za državni praznik. Proslava Međunarodnog dana žena 4.marta 2007. je pokrenula je nasilje u Teheranu, kada je policija pretukla na hiljade okupljenih muškaraca i žena.

ČESTITKA GRADONAČELNIKA UPUĆENA GRAĐANKAMA 

„Svim ženama, a naročito našim sugrađankama čestitam 8. mart, Međunarodni dan žena!

Doprinos žena u svim segmentima života je nemerljiv, te stoga žene moraju imati zasluženu ulogu u društvu. Međunarodni dan žena je simbol borbe za ravnopravnost. Ta borba je dala značajne rezultate, no i dalje se moramo zalagati kako bi svi imali jednake prilike i mogućnosti“ – navodi se u čestitki gradonačelnika Ivana Bošnjaka.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh