I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Da li porodilje dobijaju adekvatnu novčanu pomoć

porodilje1Grad Zrenjanin je do pre par meseci porodiljama obezbeđivao novčanu pomoć od 35.000 dinara za prvo, drugo i treće dete. Početkom februara ove godine, rešenje o isplati jednokratne novčane pomoći je delimično izmenjeno –  sredstva za prvorođeno dete uvećana su na 50.000 dinara. Ta svota je dvostruko veća ukoliko je reč o blizanačkoj trudnoći.

“ Odlukom Ustavnog suda Republike Srbije prestale su da važe odluke koje je donelo Izvršno veće AP Vojvodine – a koje su se, između ostalog odnosile i na pomoć korisnicima sa jednim ili više dece“, rekao je za naš portal dr Boban Đukanović, član gradskog veća zadužen za resor zdravstva.

On je podsetio daje to razlog zbog kog su porodilje ostale bez sredstava iz Pokrajine, odakle se stvorila potreba da grad donekle ublaži posledice ukidanja tih odluka.

„Neophodni troškovi koje roditelji imaju u slučaju prvorođenog deteta su daleko veći nego u slučaju drugog ili trećeg deteta – pa je to bio osnovni razlog da se sredstva povećaju baš u tim slučajevima, ističe naš sagovornik, i dodaje da je situacija trenutno takva da u gradskom budžetu nema dovoljno sredstava da se povećaju i iznosi za drugorođeno i trećerođeno dete – pa su iz tog razloga oni ostali na dosadašnjem nivou. „Nadamo se da će Republika i Pokrajina izmenama i dopunama Odluka koje su trenutno nevažeće takođe pronaći način da pomognu porodiljama“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Jednokratnu novčanu pomoć ostvaruju majke porodilje za decu koja su rođena od 1. januara 2013. godine. Jedini uslov jeste da su prijavljene na teritoriji Zrenjanina.

porodilje 2

KO BRINE O PORODICAMA SA VIŠE OD TROJE DECE

U vreme kada potencira priča o beloj kugi u Vojvodini i predlažu ideje  za povećanje nataliteta, postavlja se pitanje šta je sa porodicama koje imaju četvoro, petoro i više dece.

Porodice sa više od tri deteta od grada Zrenjanina trenutno ne dobijaju novčanu pomoć i za sada ne postoji Odluka koja bi to regulisala.

„Grad Zrenjanin ipak pomaže takve porodice. Iako aktom lokalne samouprave nisu predviđena novčana davanja za četvrto, peto ili šesto dete, za njih ipak postoje izvesne olakšice. Pomoć se trenutno zasniva na tome što lokalna samouprava regresira užinu koju ta deca primaju u boravku, vrtiću ili školi“, napomenuo je Đukanović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh