I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Da li je fizički izgled presudan za unutrašnje nezadovoljstvo?

Većina ljudi debele osobe smatra nemarnim, i postoji predrasuda da oni ne brinu o sebi. Ja sam debela osoba, ali nisam lenja i nisam srećna zbog činjenice da imam problem sa težinom. Nakon rođenja mog drugog deteta nikako nisam mogla da povratim svoju prvobitnu kilažu. Probala sam različite dijete, međutim, nisam uspevala da se suočim sa njima – ili nisu imale efekta, ili se obeshrabrim i na kraju sebi postavim pitanje zašto sam uopšte i pokušavala. Suprug je počeo da daje razne komentare na moju težinu. Konstantno mi govori da moram da treniram, da mi stvori osećaj da mu se gadim. Ne osećam se poželjno i izbegavam da me vidi golu. Izmišljam razne izgovore kada bismo trebali da budemo intimni. Imam osećaj da sve više posustajem i ne znam kako da se izborim sa tim. Sramota me je čak i da izađem i da se vidim sa prijateljima jer imam osećaj da me i oni gledaju drugim očima. Jedino su mi ostala deca, a ponekad se bojim da ću i od njih napraviti debele osobe. Pomozite.

Čitateljka

Overweight woman buttoning up her jeans. Image shot 2010. Exact date unknown.

Ako za sebe kažete „debela sam“ već ste sebe etikirali da je to nešto nepromenljivo ili teško promenljivo. Zaista u odnosu na konstataciju da imate višak kilograma zvuči obeshrabrujuće. Vi birate da li ste „debela osoba“ ili osoba koja ima višak kilograma kojih je moguće rešiti se za raziku od osobine „debela osoba“. Sigurno da za skidanje kilaže nije dovoljna samo odluka da se ima manje kila, već i preduzimanje nekih ponašanja. Takve aktivnosti vas suočavaju sa nekim navikama za koje pretpostavljam da ste se vezali iz razloga što ste im pripisali izvor zadovoljstva. Postavlja se pitanje zašto bi se neko odricao nečeg u čemu uživa? Zato je veoma važno da obrazložite sebi sve razloge zbog kojih želite da oslabite i kakva zadovoljstva na taj način stičete. Sami ste naveli da se ne osećate poželjno. Takav odnos prema sebi mogao bi da se razvije u logiku „Ako se sebi ne sviđam, kako mogu da se svidim nekom drugom?“ Tako možete biti skloni da komentare supruga tumačite pogrešno – da mu se gadite. U primeru koji ste naveli vaš suprug vam je sugerisao trening, fizičku aktivnost, kako bi se oslobodili viška kilograma. Svojim komentarom nije sugerisao da vi treba da se menjate odnosno da je nezadovoljan vama. Razmislite, da li suprug možda svojim porukama pre želi da vam stavi do znanja da želi budete zadovoljni sobom, pa vam nudi predloge kako da prevaziđete nezadovoljstvo i unapredite zdravlje?

Fordomanija

Postavite besplatno pitanje u rubrici “Pitajte psihologa”. Na vaša pitanja, uz maksimalnu diskreciju, odgovara Aleksandra Golubović – diplomirani psiholog i psihoterapeut u edukaciji iz transakcione analize

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Pitanja možete postaviti putem adrese aleksandragolubovic5@gmail.com, ili zakazati konsultaciju pozivanjem broja 064/4241016

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh