I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

ČESTITAMO : 10 godina Novog optimizma

Pokret ,,Novi optimizam’’ i Pozorišni klub ,,Zeleno Zvono’’ pozivaju vas na dodelu nagrade  ,,Dobar primer Novog optimizma“u sredu 10. decembra u 19h, u prostorijama Pozorišnog kluba ,,Zeleno zvono“.

10  novi optimizam

  1. nagrada ,,Dobar primer Novog optimizma’’ pripada Mirku Đorđeviću.

Svake godine 10. decembra, na međunarodni dan ljudskih prava, pokret ,,Novi optimizam“ dodeljuje nagradu osobama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu ,,Novog optimizma’’, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

Kao  počasni potpredsednik ,,Novog optimizma“, bez ograničenja mandata, kako je sam voleo da doda s poentirajućim kažiprstom u vazduhu, Mirko Đorđević je čovek koji je bio kako inspiracija, tako i izvor neprocenjive podrške pokretu ,,Novi optimizam“.

PerSu marketi

Iz tih razloga, odlučili smo da se deseta nagrada ne dodeljuje, već ,,ide u nebo“ Mirku Đorđeviću.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U Pozorišnom klubu ,,Zeleno zvono’’ u Zrenjaninu, u sredu 10. decembra priređujemo omaž Mirku Đorđeviću uz podršku Mirkovih prijatelja i pozivamo vas da nam se pridružite.

Na događaju će govoriti: Nebojša Popov, Svetlana Lukić, Pavel Domonji, Dragan Stojković, Nedim Sejdinović, Dragan Todorović, Zlatko Paković, Emina Elor, predstavnici ,,Novog optimizma’’ i jazz sekcija Muzičke škole ,,Josif Marinković’’.

mirko djordjevic

MIRKO ĐORĐEVIĆ, esejista je i prevodilac rođen u mahali Balčine u selu Brodu na Vlasini 1938. godine. Bio je član Foruma pisaca, PEN kluba i dobitnik nagrada – “Konstantin Obradović” 2007. za unapređenje i širenje kulture ljudskih prava; “Dušan Bogavac” 2008. za etiku i hrabrost; “Vukove povelje” 2008. za vrhunska ostvarenja u istraživanju nacionalne kulture i pedagoške baštine i Nagrade za toleranciju među narodima Vojvodine 2009. Bio je član Saveta Nezavisnog društva novinara Vojvodine i potpredsednik Pokreta ,,Novi optimizam’’. Preminuo je u Šimanovcima, gde je i živeo, 18. aprila 2014. godine.

Objavio je knjige: “Osmeh boginje Klio” 1986; “Znaci vremena” 1998; “Sloboda i spas – hrišćanski personalizam” 1999; “La voix d`une autre Serbia”, Pariz 1999; “Legenda o trulom Zapadu” 2001; “Sjaj i beda utopije” 2006; “Kišobran patrijarha Pavla” 2010; “Balkanska lađa u oluji” 2010; “Oslobođenje i spasenje” 2012; „Pendrek i prašina” 2013; „Jevađelje po Mariji” 2014.

Sarađivao u brojnim uglednim domaćim i stranim listovima i naučnim časopisima.

Pokret „Novi optimizam“ začet je u Zrenjaninu krajem 2004. godine potpisivanjem protokola o saradnji između Studentske unije Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu i Pozorišnog kluba „Zeleno zvono“, nakon čega su se inicijativi pridružili pojedinci i ustanove od integriteta. Pokret „Novi optimizam“ je nastao sa ciljem da se doprinese borbi protiv društvenog autizma i svih oblika političkog ekstremizma. Osnivač i idejni tvorac pokreta „Novi optimizam“  je Branislav Guta Grubački.

Od ideje o osnivanju pokreta, 10. decembra 2004. godine do danas, nagradu za „Dobar primer Novog optimizma“, svojim delovanjem su zaslužili: Goran Pruginić, heroj koji je 2005. godine prilikom pada autobusa sa Žabaljskog mosta u Tisu, jedini priskočio u pomoć stradalima; kikindska VK Televizija, koja predstavlja simbol hrabrosti i nekompromisne opozicije tokom devedesetih godina; pokret „Kapiraj-Kopiraj“ koji je sa ciljem „da što više ljudi čuje Ðindićevu poruku, poziv da se ne beži od odgovornosti i učini maksimum za sebe kako Srbija ne bi stala“, pokrenuo akciju podele diskova sa govorima ubijenog premijera Srbije, Dr Zorana Đinđića; Laslo Horvat, osnivač optimističnog poduhvata – „Domboš Festa“ u Malom Iđošu; Ivana Dulić Marković, Novooptimistkinja iz Subotice; Željko Babić, medicinski tehničar i pravnik iz Zrenjanina; zrenjaninska Muzička škola „Josif Marinković“; Mirjana Karanović, glumica i borkinja za ljudska prava; članovi beogradskog rege sastava „Del Arno Band”; autori i glumci serijala Državni posao – Nikola Škorić, Dimitrije Banjac i Dejan Ćirjaković i režiser serijala Stojče Stoleski Pile; Dragan Todorović, novinar nedeljnika ‘’VREME’’ i pisac.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh