I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Čedomir Janjić: Funkcija gradonačelnika je čast, ali i obaveza

Glasovima četrdesetjednog odbornika Skupštine grada, za novog gradonačelnika Zrenjanina danas je izabran Čedomir Janjić, kadar Srpske napredne stranke.

Za zamenika gradonačelnika izabran je njegov partijski kolega Saša Santovac, a novo Gradsko veće je praktično ostalo u starom sastavu – Zlatana Ankić, Dubravka Bengin Bulovan, Dr Boban Đukanović, Dragiša Albulj, Siniša Pandurski, Radiša Dupljanin, Jožef Stojko i Ivan Bandu.

cedomir-janjic
U glasanju nisu učestvovali odbornici Demokratske stranke koji su napustili sednicu, kao ni odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji nisu glasali, ali su ostali na svojim odborničkim mestima.

Nakon polaganja zakletve, novi gradonačelnik je rekao odbornicima da je ta funkcija „čast, ali i velika obaveza„.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

– Zrenjanin je suočen sa raznim problemima koje treba rešavati, a moja namera je da akcenat stavim na zapošljavanje i privlačenje investicija. Zrenjanin treba ponovo da bude grad gradilišta i zato ćemo nastaviti sa razvojem infrastrukture, stvaranjem ambijenta za privlačenje stranih i domaćih investitora. Jedan od ciljeva nam  je i ravnomeran razvoj svih naseljenih mesta i korišćenje svih njihovih privrednih, poljoprivrednih i turističkih potencijala. Prioritet koji ćemo rešiti jeste pitanje pijaće vode i kao što smo obećali, Zrenjanin će 2015. godine imati ispravnu pijaću vodu, rekao je Janjić u prvoj izjavi na novoj funkciji.

santovacNjegov zamenik, Saša Santovac novu funkciju takođe smatra velikim izazovom.

– Koliko je lepo biti izabran na ove funkcije, u ovoj teškoj situaciji u kojoj se nalaze i država i grad Zrenjanin i u kojoj se od nas traže konkretna rešenja i da omogućimo bolje uslove života, prihvatanje ovakve funkcije samo je jedna ozbiljna i dodatna obaveza, ali veoma draga. Očekujemo da do sledećih izbora pred građane izađemo sa konkretnim rezultatima rada. Iskreno verujem da će u narednom periodu Zrenjanin biti grad o kom će se pričati u superlativima, rekao je Santovac.

BOŠNJAK: ZRENJANIN PREDSTAVLJAN NA NAJBOLJI NAČIN

Skupština grada oprostila se danas od bivšeg gradonačelnika Ivana Bošnjaka koji se svima zahvalio na saradnji.

– Trudiću se da se sve što smo do sada postigli ipak održi, a ukoliko se ukaže potreba vratiću se u odborničku klupu. Mislim da smo najveći uspeh postigli u komunikaciji sa Naftnom industrijom Srbije jer će Zrenjanin dobiti priliku da bude obrazovni centar ali i centar bloka „servisi“, odnosno uspeli smo da uradimo ono što nije bilo moguće u prethodnih 40 godina, a to je da vratimo jedan ozbiljan pogon. Dosta energije mi je oduzeo posao oko fabrike vode, i nadam se da će posle odluka koje su donete ovog proleća, to krenuti u pravcu u kom građani očekuju. Po pitanju inevsticija ponosan sam na otvaranje Gomexovog proizvodno distributivnog centra u Industrijskoj zoni Ečka. Poboljšali smo efikasnost lokalne administracije, uveli smo Kancelariju brzih odgovora, radili smo na evropskim projektima koji će biti naša šansa u narednom periodu. Trudili smo se da javnosti Zrenjanin predstavimo na bolji način, i da to mesto koje naš grad po svojoj veličini i istoriji zaslužuje, tako bude i predstavljeno, kazao je Bošnjak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJanjić i Bošnjak na početku sednice (foto M. Grubački)

Iako je javnost u prethodnim danima zanimalo kojom će se funkcijom bivši gradonačelnik baviti u budućnosti, Bošnjak u svojoj izjavi nije precizirao konkretnu informaciju, osim da je obavio razgovore sa Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave koje je bilo zainteresovano za rezultate koje je postigao na mestu prvog čoveka glavnog banatskog grada.

 

OPOZICIJA KRITIKOVALA POTEZE VLASTI

Opozicioni blok i danas je kritikovao aktuelnu vlast, pa su se za govornicom smenjivali odbornici Demokratske sranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine. Oštre opaske uputio je Goran Kaurić iz Demokratske stranke.

– Najveća obmana je bila na listi Srpske napredne stranke, koja se nije videla na bilbordima na kojima je bio Goran Knežević sa porukom „Vratiću se, živećemo bolje“. Verujem da su tada mnogi glasači verovali njemu i dali mu glas protivno ideologiji Srpske napredne stranke. Kada nas je on ostavio, izabrali smo Ivana Bošnjaka, naterali ste čoveka da podnese ostavku na funkciju koju je trebao da počne da obavlja, funkciju pokrajinskog poslanika. Naterali ste ga da obavlja funkciju gradonačelnika, a i tada smo vam rekli da, uz dužno poštovanje, nema adekvatno političko iskustvo, i reference koje bi ga kvalifikovale da vodi ovaj grad. Niste nas poslušali, žrtvovali ste čoveka. Sada ga sklanjate na jedan nedostojan način, uzeli ste mu mesto poslanika u pokrajinskoj Skupštini koje je dobio na svoje ime i prezime. Izabran je za odbornika Skupštine grada na listi Srpske napredne stranke, a sada Ivan Bošnjak više nije ništa – ni poslanik, odbornik, ni gradonačelnik, rekao je Kaurić.

skupstina-zrenjanin

Za nepune dve godine Zrenjanin je dobio trećeg gradonačelnika. Najpre je na to mesto izabran Goran Knežević koji je ubrzo dao ostavku i postao ministar poljoprivrede, a zatim je na njegovo mesto imenovan Ivan Bošnjak. Dvadeset dva meseca kasnije, 4. juna, Bošnjak je podneo ostavku što je bio razlog za izbor Čedomira Janjića za gradonačelnika.

 

  • Divider

  • Divider
Na vrh