I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Budućim proizvođačima 15 plastenika do kraja maja

Do kraja maja na teritoriji Zrenjanina biće podignuto 15 plastenika namenjenih budućim preduzetnicima koji su prošli kroz projekat „Diversifikacija poljoprivredne proizvodnje“.

foto

Projekat predstavlja poljoprivredno preduzetnički inkubator čiji je cilj da pruži podsticaj mladim ljudima da samostalno otpočnu sopstvenu proizvodnju. „Diversifikaciju poljoprivredne proizvodnje“ zajednički sprovode organizacija USAID i Ministarstvo omladine i sporta uz podršku lokalnih samouprava u Zrenjaninu, Novom Bečeju i Kikindi.

Podizanju plastenika prethodila je edukacija 50 kandidata od kojih je 36 ispunilo uslove USAID-a za buduće poljoprivredne proizvođače.

I Taxi Zrenjanin

Iako je prvobitno planirano da se podigne 20 plastenika, njihov broj će biti manji.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Budući poljoprivredni proizvođači podneli su manji broj biznis planova od očekivanog, zbog čega je i broj plastenika sa 20 smanjen na 15. Kandidati su nedavno obavešteni od strane USAID-a o rokovima, znanje su stekli na edukacijama, a Poljoprivredna stručna služba pratiće njihov rad uz svu neophodnu logistiku. U saradnji sa kolegama iz Novog Bečeja i Kikinde, pripremamo plan, ugovore, lokacije. Plastenici su trebali da budu podignuti u martu ali je zbog kašnjenja tendera koji sprovodi USAID, rok pomeren do kraja maja. Uveren sam da će i pored kašnjenja ovo biti uspešan projekat i dobar primer ostalim lokalnim samoupravama širom Srbije, kaže za portal I love Zrenjanin pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

Budući proizvođači dobiće priliku da u periodu od dve godine u plastenicima razviju proizvodnju povrća i plasiraju ga na tržište. Tokom boravka u plastenicima, oni će imati pomoć stručnih službi, a obezbeđena je i saradnja sa gazdinstvom “Carska bašta” koja već ima prohodnost u plasiranju svojih proizvoda u trgovinskom lancu Gomex.

Plastenici će biti postavljeni u blizini gradskog rasadnika, i biće opremljeni zalivnim sistemima i ostalom opremom za rad u pokrivenom prostoru ali i na otvorenim parcelama.

Prvi rezultati i proizvodi u plastenicima očekuju se pred početak zime. Prema Radišićevim rečima, od uspešnosti ovog projekta zavisi i proširenje inkubatora u selima.

Foto: www.sheknows.com

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh