I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Počinje besplatni „Skrining karcinoma grlića materice“

U Zrenjaninu će sutra otpočeti Nacionalni program za rano otkrivanje raka grlića materice koji će omogućiti besplatne preglede za 11.700 žena na teritoriji grada i naseljenih mesta.

Kroz program „Skrining karcinoma grlića materice“ uložiće se napori da se rano otkrije i smanji visoki procenat  žena u Srbiji koje boluju od karcinoma grlića materice. Prema aktuelnim podacima, od tog oboljenja u Srbiji svakog dana najmanje jedna žena umre, a četiri njih oboli.

Predstavnici zdravstvenih institucija u Zrenjaninu koje su uključene u program – Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ i lokalne samouprave, obratili su se danas medijima u nameri da što veći broj žena sazna za akciju i uključi se u preventivne preglede.

„Cilj skrininga je smanjivanje stope mortaliteta  i incidencije raka grlića materice. Skrining podrazumeva pregled određene populacije koja je do sad prividno zdrava, putem PAP testa, a biće obuhvaćene žene od 25 do 64 godine. Skrining program će se sprovoditi u Domu zdravlja Zrenjanin, službi za ginekologiju tako što će žene u pomenutoj životnoj dobi biti pozivane telefonom da se obrate svom izabranom lekaru, a zatim i odluče da li će učestvovati u projektu ili ne“, saopštili su predstavnici zdravstvenih institucija.

I Taxi Zrenjanin

TIi1

Dr Karolina Đurić, dr Žanka Subić, dr Boban Đukanović i dr Biljana Papić

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kampanja za prevenciju raka grliće materice simbolično se zove „TI“ ,  kao odgovor na pitanje „ko je taj ko tebi može da pomogne da izbegneš rak“. Pozivam i apelujem na žene u dobi između 25 i 64 da se odazovu na poziv ginekologa Doma zdravlja  Zrenjanin, rekla je dr Žanka Subić specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

Doktor Boban Đukanović zadužen za pitanja iz resora zdravstva u Gradskom veću Zrenjanina istakao je značajnu ulogu lokalne samouprave u ovom programu.

– Lokalna samouprava je prepoznala značaj i vrednost skrininga, jer otkriti bolest na samom početku je mnogo bitna stvar. Grad je izdvojio 760.000 dinara na godišnjem nivou i pomogao da 11700 žena uđe taj program –  rekao je  Dr Đukanović.

TIi

Zdravstveni radnici Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje održali su danas javnu akciju „Šetnjom do okončanja raka kod žena“, u okviru koje su građankama delili promotivni materijal edukativnog sadržaja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh