I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Brat i sestra znanjem menjaju svet u kojem žive

Priča o šestočlanoj porodici Radu iz Konaka, sela na području opštine Sečanj, nikako nije tipična za jednu romsku familiju. Karakteristično za porodicu Radu – majku, oca i četvoro dece, jeste što dvoje mladih članova, uprkos svemu, ne samo da redovno pohađa Osnovnu školu “Vuk Karadžić” u Konaku, već i ostvaruje odlične rezultate.

Kasandra pohađa šesti razred i odličan je đak. Stefan je u osmom razredu i ima sve petice. On pokazuje izuzetno interesovanje za istoriju, te je prošle godine na opštinskom takmičenju osvojio prvo, na okružnom drugo, a na republičkom peto mesto, kada mu je od maksimalnih 60, pripalo 56 bodova. Ove godine ima želju da se plasira među troje najboljih u Republici.

radu

Stefan i Kasandra sa najmlađim članom porodice Radu

I Taxi Zrenjanin

– Prvu stepenicu je preskočio, osvojivši maksimalan broj poena (53) na opštinskom takmičenju, što je u Srednjobanatskom okrugu uspelo da zabeleži još dvoje učenika. Sad mu predstoji još puno rada, ali nedostatak električne energije u kući, koja im je nedavno isključena, dodatno mu otežava put do uspeha – kaže za “Dnevnik” direktorka seoske škole Julkica Kozina Ruža, koja je o ovim marljivim i uspešnim đacima, i teškim uslovima u kojima žive i uče, želela da upozna javnost, ne bi li im neko pomogao da ostatak školovanja provedu kao i njihovi vršnjaci.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kasandra je ove godine krenula Stefanovim stopama. Osvojivši treće mesto na opštinskom takmičenju iz istorije, plasirala se na okružno. Stefan je, takođe, lane dobio Oktobarsku nagradu opštine Sečanj, za postignute rezultate iz oblasti obrazovanja, što mu je dodatni podsticaj da se još više dokazuje i prezentuje svoju školu, mesto i opštinu.

On je vrlo skroman i ne traži nikakvu pomoć. Naučio je da se do svega, pa i do uspeha, dolazi težim putem, ali mi, njegovi nastavnici, prijatelji, roditelji njegovih drugara, smatramo da on zaslužuje mnogo više. Za nekakav početak, bili bismo srećni kada bi se o njemu čulo, kao o jednom pozitivnom primeru, kako se do uspeha dolazi upornošću, radom i odricanjem, ako postoji volja i želja da se nešto menja – veli Julkica Kozina Ruža.

Stefan je, inače, konkurisao za Vojnu gimnaziju. Želja mu je da bude vojno lice. Ako u tome ne uspe, sebe vidi sa školskim dnevnikom u ruci, kao profesora istorije. Uz malu podršku društva, on će zasigurno ostvariti svoje snove.

POMOĆ BI DOBRODOŠLA

Svi oni koji žele da pomognu Stefanu i Kasandri da uspešno privedu kraju svoje obrazovanje i ispune životne želje, kako bi postali zapaženi članovi našeg društva, za detalje se mogu obratiti Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Konaku, na broj telefona 023 385 6006. Direktorka Julkica Kozina Ruža kaže za naš list, da bi joj bilo veoma drago, kada bi se neko javio sa željom da pomogne ovim vrednim đacima.

Izvor : Dnevnik, Ž. Balaban

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh