I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Bolji uslovi u Domu učenika – nove mašine i bežični internet za sve učenike

Tokom leta sa krova učeničkog doma „Angelina Kojić-Gina“ demontirana je solarna elektrana zbog koje je građevinska inspekcija zabranila upotrebu starog dela zgrade. Veštačenje koje je urađeno nakon toga pokazalo je da se 62 dece i dalje ne može useliti u stari deo Doma, pa je nova školska godina počela sa smanjenim kapacitetom. Sledi izrada projekta sanacije i sanacija štete nastale na objektu. U međuvremenu, u Domu su ulagali u unapređenje uslova stanovanja.

U prethodnom periodu u Domu učenika izvršena je zamena pločica i mašina koje nisu menjane više od tri decenije.

“Proteklih meseci popravljen je krov i zamenjene su pločice u kuhinji, koje nisu menjane od 1982. godine. Postavljene su granitne antiklizajuće pločice po HACCP standardu, a nabavljena je i najmodernija mašina za pranje i sušenje posuđa. Takođe, promenjene su mašine za pranje i sušenje veša u vešeraju, koje nisu menjane od 1978. godine. Kupljene su najsavremenije profesionalne mašine za hotelijerstvo”, kaže direktor Doma Vladimir Vasiljev.

masina za pranje i susenje

Mašina za pranje i sušenje posuđa

I Taxi Zrenjanin

U cilju unapređenja uslova stanovanja u Domu i smanjenja troškova, u ovoj ustanovi su promenili provajdera, tako da će sada svi učenici koji ovde stanuju imati bežični internet u sobama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Dom je do sada imao bežični internet samo u upravnom delu zgrade koji je plaćan 39.000 dinara mesečno. Promenili smo provajdera i sa Telekomom napravili dogovor, te je u upravnu zgradu uveden internet preko optičkog kabla, dok će po prvi put sva deca u celoj zgradi imati svoju posebnu mrežu i bežični internet u svim sobama. Oprema je instalirana, u narednih par dana ostaje da se samo razvuku i povežu kablovi. Uz Telekomov paket interneta za celu zgradu vezan je i paket besplatne komunikacije među službenim telefonima i fiksnim linijama Doma, a sve zajedno je dva i po puta jeftinije od prethodnog ugovora i košta Dom svega 15.000 dinara mesečno. Samo na fiksnoj i mobilnoj telefoniji je ušteda 70.000 dinara godišnje”, objašnjava naš sagovornik.

Mašina za pranje veša

Mašina za pranje veša

I u narednom periodu u Domu planiraju nove investicije.

“Sledi renoviranje učionica, postavljanje novih podova i uvođenje led rasvete, kako bi se smanjili računi za struju. Sve to bi trebalo da bude gotovo do kraja zimskog raspusta”, dodaje direktor Doma.

Razmišlja se i o izgradnji sportske hale.

“Postoji projekat sportske hale, a Dom ima zemljište kojim može da raspolaže, na kojem su sada sportski tereni koji se slabo koriste. Postoje dva načina kako se može izgraditi hala. Za prvi je potrebno znanje izrade aplikacija i implementacije IPA projekata, a za drugi, znanje izrade predloga projekata javno-privatnog partnerstva (JPP). Dugogodišnje znanje koje imam o IPA projektima hteo sam da iskoristim i u Domu, za izradu projekta sportske hale, koji bi finasirala EU. Međutim, počeo sam da radim tek krajem novembra prošle godine, kada je bio završen rok za predaju aplikacija za IPA 2015-2020, tako da je prilika da svoje znanje iskoristim za Dom – propala. Drugi način je JPP projekat, gde takođe imam potrebna znanja i iskustvo, jer sam prvi na FPN u Beogradu i drugi na svim ostalim državnim fakultetima Srbije, doktorirao upravo na temi Javno-privatnog partnerstva, koja je u međuvremenu postala glavna tema i rešenje u infrastrukturnim ulaganjima svih vrsta. U slučaju da ostanem da radim u Domu pun mandat, veoma je izvesno da će se sportska hala uraditi u JPP modelu, za šta imam sva potrebna znanja i tim stručnjaka”, objašnjava Vladimir Vasiljev.

Još je neizvesno šta će se raditi sa opremom solarne elektrane koja je demontirana tokom leta.

“Skinuti paneli su po ugovoru uskladišteni u skladu sa zakonom. Na upravnom odboru još nije bilo reči o daljim potezima jer je u postupku ishodovanje statusa povlašćenog proizvođača električne energije, koje sam nedavno pokrenuo. Ako se taj status ne dobije, posedovanje već postojeće elektrane na novom delu Doma ostaje neisplativo, a samim tim i čuvanje demontiranih panela”, kaže naš sagovornik.

Inače, boravak u Domu košta 5.658 dinara mesečno. Ta cena obuhvata smeštaj, ishranu i obezbeđenje.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh