I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

[BLOG] Zrenjaninska fabrika vode – u Pandorinoj kutiji

Ni deceniju nakon objave da zrenjaninska voda nije ispravna za piće, Zrenjaninci nemaju ništa, osim ono što i Pandora u legendarnom mitu, kojoj je u kutiji jedino ostala – nada.

I zrenjaninska voda bi jednog dana mogla da postane mit.

pandora-guardian

I Pandori je u kutiji ostala samo – nada

PerSu marketi

Na današnjoj sednici Skupštine grada u mučnoj i žučnoj raspravi odbornika vladajućih i opozicionih grupa bilo je očigledno da se skoro 10 godina vrtimo u krug. Ne pišem ni o „ovoj“ ni „onoj“ vlasti, već o onome što nije urađeno. O vodi koja ima boju, miris i ukus.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Možda se ni u mnogo većim gradovima ovakvi problemi ne rešavaju ekspresno, ali decenija… Neverovatno je i neprihvaljivo da ovoliko ljudi, političara, stručnjaka, inženjera u 21. veku ne može da reši situaciju. Da li to nešto  govori o našim potencijalima?

Bilo bi skandalozno da je odmah na početku problem shvaćen realno te da smo priznali „da Zrenjanin nije dorastao problemu i da to sami ne znamo da rešimo“. Jeste, bilo bi strašno. Pokrili bismo se svi ušima, ali bi i to prošlo i možda bi nam od tada do danas neko već rešio problem. Ovako se sve vreme plasira priča da znamo gde smo, daju se rokovi, fabrika samo što nije…

Za deset godina mogao se dovesti bar jedan nezavisni stručnjak koji ima iskustvo u rešavanju ovakvih problema. I vrh Srbije priznaje da ne možemo sve sami pa se angažuju strani eksperti, ima li nešto loše u tome? U priznanju da ne znamo svi sve? Trebalo bi da nema. Ili je bolje da tavorimo još „desetku“ u učenju na greškama?

A narodu je dosta svega. Danas, deceniju posle zabrane vode za piće, kada mediji plasiraju informaciju da bi se fabrikom vode rešio kvalitet vode u gradu ali ne i u selima, građani kao da prečuju tako važan deo. Prečuli su i da nam je vodovodni sistem (delom od azbestnih cevi) trošan i da bismo nakon prolaska vode kroz isti, ponovo imali vodu lošeg, možda i neispravnog kvaliteta. Toliko su se priča građani naslušali da je ovo totalno OUT tema od koje više niko ne očekuje (ozbiljna) obećanja. Ako i naredne izbore dočekamo sa TOP obećanjem o izgradnji fabrike vode, neko bi mogao da počne da piše anale o tome kako se fabrikom vode uspešno žongliralo na nekoliko izbora.

Javne nabavke, ponuđači, garancije, pilot postrojenja, rokovi, uzorci prve vode i posle svega smo opet na startu. Potreban nam je revizor, gratis i nezavistan, da vidi šta (ni)su „oni“ ili „ovi“ ili neki „treći“ uradili. I to više ne zvuči bombastično. Otrcala se tema. Bar smo se podsetili elemenata u Periodnom sistemu, živeo Mendeljejev.

Živeli i mi, uz flaširanu vodu.

Leya81

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh